Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польський студент-медик під час забави спалив у каміні… тризуб

Коли хуліган протверезів, то пошкодував про вчинене, обіцяв відновити державний символ України. Але не встиг — його депортували

12 березня українсько-польський кордон під пильним наглядом працівників Служби безпеки нашої країни перетнув 19-річний громадянин Польщі, студент першого курсу Тернопільського державного медуніверситету ім. Івана Горбачевського. На батьківщину хлопця доправили примусово. В Україну він може повернутися не раніше, ніж через три роки. Такі санкції вжили щодо нього вітчизняні спецслужби через хуліганство — іноземець принизив національну гідність українців.

Надзвичайна подія сталася ще кілька тижнів тому, але на час слідства (і з міркувань безпеки молодого поляка) інформацію не поширювали. У неділю, 18 лютого, півтора десятка польських студентів, які навчаються у Тернополі, вітали з днем народження свого товариша. Забаву справляли в арт-барі «Коза», що на бульварі Шевченка. Компанія усамітнилася в одному із шести залів, сторонніх там не було. Коли товариство захмеліло, іменинник, який теж не в’язав лика, вказав друзям на виготовлений з дерева стилізований герб-тризуб, що висів над каміном. Мовляв, що це таке?

Щоб догодити уродиннику, один з його приятелів піднявся, зняв державний символ України і… жбурнув його у багаття каміна. Відсутність тризуба (його років десять тому подарував хтось з відвідувачів) працівники бару помітили не відразу. Подумали, що його хтось взяв собі на пам’ять. Все стало зрозуміло, коли переглянули запис відеокамер спостереження.
— Ми знайшли цих хлопців, — розповіла кореспонденту «Високого Замку» директор арт-бару Мирослава Кічула. — Вони шкодували про вчинене, просили пробачення. Винуватець зізнавався нам: якби хтось з українців вчинив щось подібне з гербом-орлом Польщі, цю людину поляки не пошкодували б… Сказав, що відновить український символ. Просив дати
йому ескіз, обіцяв замовити його у майстрів. Запевняв, що особисто принесе тризуб і повісить на те саме місце. Але
не встиг — бо за справу взялася СБУ… Попри моє обурення, не хотіла б, щоб через цей інцидент в Україні почали погано ставитися до поляків.Багато польських студентів гостюють у нас — і ніколи ексцесів з ними не виникало.

У Тернополі справді навчається чимало молодих поляків, зокрема, майбутніх стоматологів. Антиукраїнська істерія серед громадян Польщі набрала обертів після ухвалення у Сеймі скандального «антибандерівського закону». Резонансна подія
у Тернополі показала, до чого може призвести недалекоглядність радикальних політиків у Варшаві…

Поміж тим, українська влада м’яко покарала порушника закону з Польщі. А могла відповідно за розпалювання міжнаціональної ворожнечі оштрафувати, арештувати на 6 місяців або позбавити волі на три роки.

До слова…

На початку лютого інша скандальна подія, пов’язана зі зневагою української символіки, сталася у селі Микуличині, що неподалік курортного Яремча на Івано-Франківщині. У цьому селі відпочивав турист із Польщі. Іноземцеві, що забагато «прийняв на груди», не сподобався червоно-чорний прапор, що його вивісив на своєму будинку господар колиби. Поляк самовільно зняв «бандерівський» стяг. Патріотичний ґазда змусив громадянина Польщі повернути на місце знамено українських національно-визвольних змагань. Відеоролик «відновлення справедливості» набрав великої популярності в Інтернеті.

м. Тернопіль

Схожі новини