Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сімдесят славних років

У Львівського державного університету безпеки життєдіяльності – ювілей.

Ці жовтневі дні знакові для Львівського державного університету безпеки життєдіяльності — йому виповнюється 70 років. Святкування відбуваються упродовж 19-21 жовтня. Привітати університетську спільноту прибули представники територіальних підрозділів Державної служби надзвичайних ситуацій України та інших органів влади, іноземні делегації з Польщі, Білорусі, Нідерландів, Німеччини, Англії, Грузії та Естонії, випускники усіх років, ветерани та інші гості.

Два дні тривала П’ята міжнародна науково-практична конференція “Інформаційно-комунікаційні технології в сучасній освіті: досвід, проблеми, перспективи”. На конференцію приїхали науковці з України та з-за кордону, щоб обговорити важливі проблеми, поставлені перед нашим суспільством і освітою новими викликами часу. Учені обмінюються новими ідеями і баченням розвитку новітніх інформаційних технологій в освіті.

Конференцію відкрив ректор Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, генерал-лейтенант служби цивільного захисту, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Михайло Козяр: «Наша мета — змінити філософію навчання, зробивши акцент на максимально активне навчання. Для цього ми відкрили і будемо максимально використовувати Навчально-науковий центр інтелектуального моделювання безпечного майбутнього». У пленарному засіданні взяли участь: доктор наук хабілітований, професор Францішек Шльосек; доктор технічних наук, професор, дійсний член (академік) НАПН України Валерій Биков; доктор у галузі експериментальної ядерної фізики, професор, член Сенату Кінгстонського університету Алан Флауерс; доктор педагогічних наук, професор, дійсний член (академік) НАПН України Нелія Ничкало; доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Лариса Лук’янова; доктор наук хабілітований, професор Уршуля Єрушка; доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Олег Спірін; доктор наук хабілітований, професор Академії Ігнатіана в Кракові (заміський відділ в Катовіце) Євгенія Івона Ляска; доктор наук хабілітований, професор Ришард Бера.

У Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулася урочиста академія. Завершаться святкування у неділю урочистим маршем особового складу Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. Супроводжуватиме марш оркестр навчального закладу та пожежно-рятувальна техніка.

Цей заклад має чим пишатися. Він є провідним в Україні в галузі безпеки людини, визнаний лідером національної освіти і консолідованого Всеукраїнського рейтингу вищих навчальних закладів України. Входить до Асоціації вищих навчальних закладів ЄС, які працюють у галузі безпеки людини (EFSCA). Працює над пом’якшенням техногенного навантаження на довкілля та запобігання надзвичайним ситуаціям. Тут готують висококваліфікованих спеціалістів у галузі безпеки людини. Розпочав свою історію з Київських курсів удосконалення офіцерського складу пожежної охорони, потім Львівське пожежно-технічне училище, з 2001 р. — Львівський інститут пожежної безпеки МВС України, у 2006 р. отримав статус університету.

Зараз університет є масштабним навчально-науковим комплексом. Найбільшим скарбом вважають людей — висококваліфікованих спеціалістів, які самовіддано працюють, формуючи майбутню еліту нашої держави. В університеті працюють 250 викладачів, із них 27 докторів наук, 22 професори, 127 кандидатів наук та 74 доценти. Ректора — генерал-лейтенанта служби цивільного захисту Михайла Козяра вважають його основою.

Для подолання проблем на звільнених територіях у Луганській та Донецькій областях, пов’язаних з безпекою населення та територій, ДСНС України втілює заходи з гуманітарного розмінування. У ЛДУБЖД у вересні 2015 року було створено кафедру інженерного забезпечення, саперних та піротехнічних робіт, де готують спеціалістів зі знешкодження та знищення різних типів боєприпасів.

Підготовлено близько 35 тис. фахівців, 46 із яких стали генералами. Сьогодні чимало з них перебувають на керівних посадах департаментів, обласних управлінь та підрозділів ДСНС України, інших країн. За самовіддану працю та відвагу кращі вихованці відзначені державними нагородами. Гордістю його є плеяда талановитих вчених, знаних в Україні та світі.

Університет запрошує 11 листопада на День відкритих дверей усіх своїх майбутніх абітурієнтів — рятувальників, які готові гідно прийняти виклики сучасної епохи і гарантувати безпеку громадян нашої держави.

Схожі новини