Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Правосекторівцям» світить пожиттєве

Репортаж із залу суду у мукачівській справі.

У Мукачівському міськрайонному суді продовжили розгляд кримінальної справи щодо резонансного конфлікту 11 липня 2015 року за участі бійців «Правого сектору» та людей нардепа Михайла Ланя. На чотирьох затриманих у справі юнаків чекає довічне ув’язнення або арешт на 15 років. За розвитком справи під час засідання суду спостерігав і кореспондент «ВЗ».

Ще за півгодини під мукачівським судом — посилені заходи безпеки: з десяток правоохоронців чатують на вулиці і зо 20 силовиків, у тому числі й у цивільному, — стережуть правопорядок всередині. Такі заходи вжито через інформацію про прибуття численної групи підтримки обвинувачених з Києва та інших міст України. Засідання мало розпочатися 26 серпня о 10.30. До цього часу у приміщення суду правоохоронці не впускають нікого, окрім своїх колег, мовляв, немає ще засуджених. Затриманих у справі Радіона Горбенка, Володимира Бурчу, Романа Мунчака та Сергія Деяка до зали через задній двір доправили вчасно. А от засідання всім присутнім довелося чекати більше години. Коли люди через секретаря передали своє обурення зневагою з боку суддів до учасників процесу, судді таки з’явилися.

Головує у справі суддя Володимир Носов із помічниками Сергієм Камінським та Василем Слюсарчуком. На початку слухань захисники «правосекторівців» Оксана Сторожук та Роман Бухтояров подали клопотання про відкликання прокурора Шиненка, який, з їхніх слів, «шиє» їхнім підзахисним справу білими нитками, порушуючи процедуру ознайомлення. Тобто взагалі не ознайомлює обвинувачених з матеріалами справи. Самі ж обвинувачені в один голос підтверджують ці слова, додаючи, що прокурор відділу Генпрокуратури Шиненко постійно чинить на них моральний і психологічний тиск, знущається, не повідомляє про мету своїх візитів і змушує підписувати якісь незрозумілі папери. Сам Шиненко звинувачення відкидає і заявляє, що навіть не знав, хто є захисниками «правосекторівців» і що ті самі відмовлялися ознайомлюватися зі справою. Його колега зі сторони обвинувачення повторює за ним усі слова і киває головою. Потерпілі під час стрілянини 11 липня 2015 року Федак і Гоблик віддають рішення про відкликання прокурора на розсуд суду...

Очікуючи на початок суду, вдалося поспілкуватися з батьками одного із затриманих, які попросили не називати їхніх прізвищ, бо вже втомилися від візитів представників СБУ та інших силовиків.

- Наш син з самого початку був на Майдані, — розповідає батько обвинуваченого. — Потім твердо вирішив іти захищати Україну в зону АТО. За кілька днів до цієї жахливої події ми відправляли сина служити на схід у складі добровольчого батальйону «Правого сектору». Шукали відповідне взуття, форму, інші потрібні в бою речі. Про ті «розбірки» ніхто ні сном ні духом не знав. Хлопців ватажки просто використали і ввели в оману. Зараз же за меркантильні інтереси окремих «правосекторівців», які ніби втекли і яких ніби не можуть знайти, мають відповідати своєю свободою наші діти...

Дивлюсь на підозрюваних. Один із них — досі з простреленою ногою. В іншого пошкоджена рука...

Однак Генпрокуратура в особі прокурора Шиненка констатує, що підозрювані, окрім вказаного, упродовж 2014-2015 років у складі «банди» вчинили злочини на території Львівської та Закарпатської областей, у тому числі — низку особливо тяжких і тяжких злочинів, за які передбачена кримінальна відповідальність у вигляді довічного ув’язнення та позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна. Ще відносно п’яти підоз­рюваних членів «банди», які оголошені в розшук, досудове розслідування триває. Про які саме справи «банди» йдеться, прокуратура поки не повідомляє…

Після півгодини роздумів суд вирішив відмовити у відкликанні прокурора і перенести засідання на 31 серпня. Головуючий також озвучив, що засідання перенесуть з 3-го на перший поверх, аби обвинуваченому з пошкодженою ногою було легше відвідувати суд.

Після суду батьки обвинувачених і один із захисників сказали, що загалом задоволені засіданням. Особливо заговорили про позитивну різницю між Мукачівським і київським Печерським судами. До слова, одразу після мукачівських подій мукачівський нардеп Балога, з яким пов’язують закарпатський «Правий сектор», в ефірі одного з телеканалів відкрито заявив, що всіляко підтримував «ПС». Можна припустити, що Балога, вотчиною якого вважається саме Мукачеве, і досі через суд підтримує бійців «Правого сектору».

Нагадаємо, що конфлікт у Мукачевому 11 липня 2015 року почався після того, як близько 20 осіб у камуфляжній формі з написами «Правий сектор» і такими ж наліпками на автомобілях відвідали офіс народного депутата Михайла Ланя. Ніби на його запрошення з метою поговорити про розподіл впливу на Закарпатській митниці. Зустріч закінчилася стріляниною. Постраждало кілька осіб, двоє загинуло. Після цього бійці «ПС» зникли в горах. За подіями в Мукачевому Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації. — Ред.) і ч. 2 ст. 258 (терористичний акт. — Ред.) КК України. 18 вересня 2015 р. тимчасова слідча комісія (ТСК) відзвітувала про розслідування подій у Мукачевому перед народними депутатами. У доповіді йшлося, що конфлікт значною мірою був спровокований діями місцевого керівництва МВС і СБУ.

Схожі новини