Передплата 2024 «Добрий господар»

Хтось на рибу виборця ловить, хтось – на вила 

Кому і як дістануться сім вакантних крісел у Верховній Раді, дізнаємося вже наступного тижня.

Наступної спекотної неділі (17 липня синоптики обіцяють до +32) десь будуть черги до кабінок на пляжах, а десь — до кабінок на виборчих дільницях. Хоча на пісочку під сонцем люду точно буде більше, ніж електорату біля скриньок: у розпал літа сподіватися на високу явку виборців не доводиться. А у деяких округах ще й довжелезні бюлетені відбиватимуть охоту йти голосувати. Не всім захочеться копирсатися у списку зі 74 (як у чернігівському окрузі) чи 107 кандидатів (як на Луганщині). Навіть за винагороду — польову кашу з виборчого намету «годувальника» чи щедріший презент. Головний асортимент «халяви» для народу, на яку розщедрилися кандидати, традиційний — хліб (у літній сезон продуктові набори «розбавили» роздачею дармового морозива та напоїв) і видовища (народні гуляння, концерти з вихваляннями зі сцени «доброго і чесного» дядька, якому заради депутатського значка нічого для людей не шкода). Хоча і без “родзинок” не обійшлося.

На Волині і Прикарпатті електорат «буковелять», на Полтавщині — «дахують»

Поки економні кандидати замилюють очі електоратові впізнаваними обличчями своїх VIP-агітаторів (крім десанту «опблоківців», в агіттурах були помічені також головний «вилоносець» Олег Ляшко, колишній віце-спікер- «свободівець» Руслан Кошулинський, нардеп від «Батьківщини» Надія Савченко), шанувальники «електорального матеріалізму» міряються оригінальністю. Гречкою виборця вже не здивуєш, а ось рибкою можна побалувати. У чернігівському окрузі кандидат у нардепи Максим Микитась (балотується як самовисуванець, але його вважають креатурою президентської партії) влаштував для жителів села Кархівки «рибну середу». Ні, таранку до пива не роздавав. Рибку від Микитася кархівчанам самим ловити доведеться — її запустили у ставок «імені Микитася», який селянам презентували до свята Купала. Тепер за селом — боржок: якщо не проголосує за дарувальника, може і рибку не з’їсти, й у калюжу сісти, яка від ставка залишиться (як напустили воду до виборів, так після виборів і спустити можуть).

371 — стільки кандидатів у семи округах, де відбудуться проміжні вибори, дійшли до передвиборчого фінішу. Від участі у виборах відмовилися лише семеро.

Яка риболовля, коли на селі — роботи повно, зметикував кандидат Сергій Була (балотується в окрузі на Волині) і взявся... за вила. Ні, не на людських сінокосах гарувати: раптом переможе, то як у Верховній Раді з мозолями покажеться? Вила Була для виборців припас. Та не прості — фірмові, з лейбою «вилоносної» партії Ляшка, яка делегувала Булу на вибори. Ось тільки коли колючим «гонораром» для електорату поліція зацікавилася, вартість брендового сільськогосподарського знаряддя довелося занизити. Була влаштував поліцейським лікнеп: ті, мовляв, нічого не тямлять у виборчому законі, а то б не прискіпувалися, знаючи, що презенти вартістю не більше трьох відсотків від розміру «мінімалки» під статтю про підкуп виборців не підпадають. Вила за 43 гривні — та то не «фірма», а китайська дешевка!

А ось на Полтавщині висуванець від «Опблоку» Олександр Березянський бідкався, що за шифер для народу довелося переплатити. Кинувся співчутливий кандидат людям, в яких буревій дахи на будинках понищив, допомагати, а тут такий «попандос»: продавці, користуючись моментом, ледь не удвічі ціну на шифер накрутили. Березянський не забув публічно через це обуритися: звісно ж, не стільки, щоб спекулянтів викрити, скільки заради самопіару. Бачите, мовляв, який я щедрий.

Кандидати на Полтавщині ледь не у чергу для роздачі шиферу потерпілим від негоди вишиковувалися. «Дахували» народ і Руслан Богдан від «Батьківщини», і самовисуванець Олексій Рябоконь, і «вилоносець» Руслан Ляшко. Люди, мабуть, поклони у церкві били, дякуючи, що буревій на виборчу кампанію припав. Сталося б після виборів — спонсорського шиферу до наступних перегонів за мандати чекали б.

Хтось під стихію свій виборчий піар підлаш­тував, хтось — під сезон відпусток. Кандидат від «УКРОПу» Ірина Констанкевич (балотує­ться на Волині) взялася заохочувати народну любов до себе путівками на карпатський курорт «Буковель». А щоб «доброчинницю» не запідозрили, бува, у прямому підкупі виборців, путівки роздавали від благодійного фонду, до керівництва якого входить Констанкевич. Маскувальний привід теж знайшли — підтримка обдарованих дітей.

«Буковель» став «УКРОПівською» фішкою. За інформацією від спостерігачів Громадянської мережі «ОПОРА», у заохоченні електорату безкоштовними поїздками на курорт був помічений також інший висуванець від «партії Коломойського» - Віктор Шевченко (балотується в окрузі на Івано-Франківщині). У нього щодо «Буковелю» - свій блат: брат Віктора Шевченка, нардеп Олександр Шевченко — співвласник цього гірського курорту.

Для кандидатів не лише білборди, а й двері психлікарні — нарозхват

Між волинськими кандидатами конкуренція за право повисіти на дверях психлікарні
Між волинськими кандидатами конкуренція за право повисіти на дверях психлікарні

Білборди з «бігмордами» для виборчого піару — то святе. Дехто з учасників нинішніх перегонів поквапився ще до офіційного старту кампанії рекламні площі своїми «патретами» забити. Були і такі, котрі вирішили підважити свій рейтинг «зірковою» парою. Як, наприклад, пирятинський мер Олексій Рябоконь. На білбордах він красується у компанії «аграрного» міністра Тараса Кутового, який, схоже, сподівається передати свій округ (Кутовий перемагав тут двічі) Рябоконю у спадок. І дарма, що перед законом — не все чисто. «Публічні заклики та використання фото міністра у друкованій агітаційній продукції Олексія Рябоконя може асоціюватися у виборців з агітацією посадовою особою у робочий час. Відповідно, такі дії мають ознаки порушення виборчого законодавства», - наголосила спостерігач «ОПОРИ» Дар’я Черкашина.

Виборчу рекламу вивіскою «Психлікарня» не зіпсуєш, доводять учасники кампанії по-волинськи. За право висіти на дверях психіатричного медзакладу - конкуренція. Спершу там красувався виборчий плакат висуванця від «Солідарності» Юрія Кулачека. А потім гору взяла «УКРОПівка» Ірина Констанкевич, чиїм портретом заклеїли агітку попередника. Як там у хіті рок-гурту «Рабфак» співається? «Наш дурдом голосует за Путина, наш дурдом будет Путину рад...».

Є кому радіти і студентам Херсонського держуніверситету. Бідолашні досі без їдальні перебивалися. А тут таке щастя підвалило: голова обласної ради Андрій Путілов, вирішивши парламентського хліба спробувати, взявся на студентській харчевні піаритися. З відкриттям новенької університетської їдальні не чекали: хоч у виші — канікули, урочистість провели «на ура». Парадною фотосесією Путілов на своїй сторінці у Facebook похизувався.

Скандальний екс-начальник поліцейського Департаменту протидії наркозлочинності Ілля Кива (балотується у Херсоні) не у фотосесії — у передвиборчому бойовику знявся. У двобої Кива проти паркана (на загорожу скаржилися продавці ринку) переміг екс-поліцейський. Тріумфальне відео в YuoTube виклали.

А ось «УКРОПівцю» Олександру Книзі, який теж херсонський електорат «окучує», хоч бери та в українському рімейку «Пили» знімайся. І назва для фільму готова - «Коса». Зловісно блиснуло на сонці сталеве лезо в руках Книги — і підкошена жертва впала замертво. Це так «УКРОПівець» амброзію «чімхав», сподіваючись, мабуть, що за нього усі алергетики на окрузі проголосують (цвітіння амброзії викликає алергію).

Фото зі сайту oporaua.org