Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Хресна хода» за «русскій мір»

У молитовному марші УПЦ МП експерти підозрюють антидержавну провокацію на замовлення Кремля.

Від Почаївської лаври, що на заході країни (Тернопільщина), і Святогірської лаври, що на сході (Донеччина), до престольного Києва у супроводі чудотворних ікон Божої Матері ідуть назустріч одна одній колони мирян Української православної церкви Московського патріархату. Акцію, що називається “Всеукраїнським хресним ходом миру, любові та молитви за Україну”, благословив предстоятель УПЦ МП Блаженнійший Митрополит Онуфрій, назвавши її “духовним подвигом”. Колони зустрінуться у столиці напередодні Дня Хрещення Руси-України. 27 липня вони пройдуть від Володимирської гірки до Києво-Печерської Лаври, де і відбудеться завершальне богослужіння.

В УПЦ МП наголошують на благородній меті християнського єднання українських православних, якою, мовляв, керуються при організації цієї події. У зверненні, що його оприлюднив Митрополит Онуфрій, вказується, що Хресна хода “фактично об’єднає Україну, бо Православна Церква завжди виступала і є зараз такою силою, що єднає всіх людей нашої України”. Представник УПЦ МП архімандрит Віктор (Коцаба) пафосно заявив: “...Ми повинні, відкинувши гнів, ненависть, злобу, озброївшись любов’ю та прощенням, посилити свій подвиг молитви: щоб припинилися литись материнські сльози, щоб діти не залишались сиротами, жінки — вдовами, аби молодь не ставала інвалідами, щоб наші міста і села не були зруйновані, а домівки — покинуті. Саме така мета Всеукраїнського Хресного ходу — ходи миру, любові та молитви за Україну».

Однак опоненти УПЦ МП мають іншу думку. Вважають цей Хресний хід ледь не політичною провокацією на замовлення Кремля, завдання якої — спровокувати нову точку напруженості в Україні і в такий спосіб скомпрометувати нашу країну в очах світу. Твердження самої УПЦ МП як про “об’єднавчу силу” аналітики називають лукавими.

При цьому згадують, як священики цієї конфесії брали участь у сепаратистських заходах на Донбасі, відмовлялися ховати загиблих учасників АТО, а у своїх проповідях величають духовного наставника російського президента — московського патріарха Кирила, який, як відомо, на початках імперської агресії закликав українців не опиратися окупації... Експерти також не виключають, що у колонах вірян, які ідуть зі сходу, можуть опинитися “заслані козачки” - агітатори-пропагандисти так званих ДНР, ЛНР і бойовики, які готові будуть інспірувати насильницькі дії для російських медіа.

На політичне підґрунтя цієї ходи вказує, зокрема, архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного синоду УПЦ КП, голова Інформаційного управління Київської патріархії Євстратій Зоря:

“Пам’ятаєте, як у відповідь на Майдан партія Януковича робила своє зібрання, яке згодом прозвали антиМайданом? Так і в цьому випадку, Київський патріархат з 2009 року проводить 28 липня Хресну ходу в центрі Києва на честь подвійного свята: Хрещення Руси-України та вшанування св. Володимира. У минулому, 2015 році, керівництву МП спало на думку зробити те саме: 27 липня до столиці було зібрано прихильників російського православ’я на їхню власну ходу. Цього року здалося замало одноденного ходу — вирішили організувати його через всю Україну протягом чотирьох тижнів. Спонсорують це шестя (і організаційно, і у медіа) — ті самі політики, що стояли за антиМайданом. Разом вони хочуть довести, що саме Московський патріархат — це і є Україна, що тут — простір «русского міра».

Що робити тим, хто так не вважає? Хто цим занепокоєний (а я спостерігаю, як це занепокоєння шириться в суспільстві)? Думаю, найкращою відповіддю має бути зібрання української громади на Хресну ходу 28 липня — від Володимирського Собору до пам’ятника св. Володимиру.

30 листопада 2013 р. Українська Церква захистила право свого народу на Майдан. 28 липня 2016 р. народ має нагоду стати на захист незалежності своєї Української Церкви. Мирно. І тому — переможно”.

Тим часом громадські активісти готуються вийти з акцією протесту проти появи у Києві “гібридної армії святого Путіна” (очікується, що до Києва зі сходу прийде не менше 10 тисяч вірних УПЦ МП). Волонтери звернулися до міського голови Києва Віталія Кличка, керівництва органів правопорядку з вимогою заборонити хресну ходу УПЦ МП — щоб уникнути провокацій, заворушень, збройних конфліктів на ґрунті розбіжностей релігійних і політичних поглядів. На думку активістів, під час військового конфлікту з Росією неприпустимим є проведення у Києві масових заходів, що їх ініціювала УПЦ МП.

Коментарі для “ВЗ”

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Цією ходою Московський патріархат хоче повернути “русскій мір” в Україну після його дискредитації вій­ною. Хоче реабілітувати його лицемірними закликами до миру. Це - парад лукавих! Замість того, щоб закликати Путіна припинити війну (а він один це може зробити, бо саме він її розв’язав), московські попи займаються організацією фарисейських демонстрацій в Україні.

Провокації під час цієї ходи, звісно, ймовірні. Московські попи зацікавлені прикрити путінське кровопролиття, страшні злочини в Україні і Сирії розбитими носами. Це у них такий піар...

Тарас ВОЗНЯК, редактор культурологічного журналу “Ї”

Нинішня “молитовна хода” - очевидна провокація двох підрозділів ФСБ. Один з них так і називається. А другий — Російська православна церква. Ця провокація покликана максимально розхитати ситуацію в Україні, і не є одиночною. Вона підкріплюється погіршенням ситуації на фронті, блокуванням парламентської трибуни з боку представників Радикальної партії і “Батьківщини”. Тобто - організовується колапс країни. Чим швидше і чим жорсткіше наша влада зреагує, тим швидше відіб’ємо цю наглу провокацію. У країні іде війна, а тут нам знову підсувають якихось “казачків”. Як має діяти влада? Вона саме знає це! На те ми її і обирали, на те у неї є спецслужби, армія, поліція. На те ми платимо їй заробітну плату…

Андрій ЮРАШ, керівник Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України

Цю ходу задумано як ідеологічну акцію Української православної церкви в єдності з Московським патріархатом - для показу своєї масовості, сили і впливовості в Україні. Прикінцева мета — зібрати якомога більше віруючих 27 липня на Володимирській гірці і продемонструвати свою чисельність. Йдеться про дуже технологічну річ, яка має весь комплекс логістики, медійну, юридичну складові, сильний менеджмент.

За законом, українські громадяни мають право і можливості для самовиявлення релігійних чи будь-яких інших переконань і почуттів. Відтак ця хресна хода вкладається у рамки українського законодавства. Але якщо під час цього хресного ходу його учасники виголошуватимуть гасла, вчинятимуть дії, які суперечитимуть українському законодавству (так, як це було нещодавно у Харкові, де зафіксували використання георгіївської стрічки, ікон так званої царської сім’ї Миколи ІІ), то це буде порушенням вітчизняного законодавства. І тоді правоохоронні та інші органи повинні діяти відповідно.

Фото church.ua