Передплата 2024 «Добрий господар»

Солошенко і Афанасьєв закликали тиснути на Росію

  • 14.06.2016, 16:12
  • 3 700

У Києві у науково-практичному центрі профілактичної і клінічної медицини ДУС звільнені українці Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв зустрілися із журналістами.

Солошенко розповів, що у Росії йому часто пропонували відмовитися від українського громадянства.

"Один рік, десять місяців і десять днів я чекав цієї хвилини. Чекав і вірив, що вона наступить", - сказав він.

"Мені весь час погрожували, що моя країна мене забула, що консул відмовляється зі мною зустрітися, що буде мені краще, коли я прийму громадянство Росії і мене візьмуть під захист не як звинуваченого, а як свідка. Хоча всі звинувачення і весь мій злочин писався в кабінетах ФСБ і вони ні разу не відступили від того сценарію, який написали", - розповів Солошенко.

За його словами, велику надію він покладав на роботу контактної групи у Мінську.

"Віра в те, що я таки поїду додому в мене з'явилася 25 травня", - сказав Солошенко зазначивши, що в цей день прочитав про заяву Порошенка про обмін.

"Ми живемо тут і любимо свою країну, як само собою. А коли зараз приїхав, то через кожну пору ця любов відчувається", - сказав він, подякувавши усім, хто був причетний до їх звільнення.

Солошенко сказав, що поки в Росії існує путінський режим, вона буде ворожою для України.

В свою чергу Афанасьєв закликав міжнародних партнерів України не скасовувати санкції проти РФ. Він звернувся до закордонних журналістів.

"Я пройшов скрізь катування та біль і бачив багато цієї ж негоди у багатьох людей. Я прошу вас не відмовлятися від санкцій, продовжити цю політику", - сказав він.

"Завдяки вам, можливо, найближчим часом повернеться Олег Сенцов, Олександр Кольченко і інші українські політв'язні".

Джерело: Тиждень.ua

Сьогодні відбудеться зустріч Порошенка із Солошенком і Афанасьєвим

Українців прямо з літака відвезуть у лікарню.

Сьогодні, 14 червня, приблизно о 17:00 відбудеться зустріч президента Петра Порошенка з Геннадієм Афанасьєвим та Юрієм Солошенком, які повернуться з Росії. Про це повідомляється на сайті президента.

За інформацією, зустріч відбудеться в хірургічному корпусі «Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами на вул. Верхній,5.

Джерело: Тиждень.ua

Порошенко: "Солошенко і Афанасьєв прямують додому"

Обмін українських політв'язнів Юрія Солошенка та Геннадія Афанасьєва пройшов успішно.

Про це у своєму аккаунті у Twitter написав президент України Петро Порошенко.

"Нарешті! Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв уже на борту українського літака і вилітають з Москви до України", - наголосив він.

В Україну прилетів літак із Солошенком та Афанасьєвим на борту

Спеціальний борт авіакомпанії "Россия" АН-148, маркований під номером реєстрації RA-61716, увійшов до повітряного простору України.

Про це свідчать дані сайту Flightradar24.com

Борт вилетів з Внуково о 12.40 за московським часом та попрямував в бік території України. Про кінцевий пункт його маршруту на сайті ресурсу даних немає. Близько 13.27 за київським часом літак перетнув повітряний кордон України.

За даними ЗМІ, на борту цього спеціального рейсу можуть перебувати українські політв'язні Юрій Солошенко та Геннадій Афанасьєв, чий обмін та повернення до України з РФ сьогодні було анонсовано.

Саме цим бортом, як повідомляє "EspressoTV" були відправлені до Росії ГРУшники Алєксандров та Єрофєєв після їхнього обміну на українку Надію Савченко.

В аеропорту "Внуково-2" очікують на літак Нацгвардії України, який вилетів за Солошенком і Афанасьєвим

В московському аеропорту «Внуково-2» очікують прибуття літака Національної гвардії України.

Про це УНІАН повідомило джерело.

«Літак Нацгвардії України вже вилетів. З хвилини на хвилину на нього чекають у підмосковному аеропорту «Внуково-2», цим бортом планується забрати на Батьківщину Солошенка і Афанасьєва», - сказав співрозмовник агентства. За його словами, в аеропорту вже знаходяться представники України. При цьому він підкреслив, що операція з обміну проводиться в режимі секретності.

Літак, який раніше забирав ГРУшників, летить в Україну

Літак, який забирав з України ГРУшників Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва, вилетів з Росії в напрямку України.

Згідно з даними flightradar24.com, він вилетів о 12:40.

Це літак Ан-148 з номером реєстрації RA-61716.

Можна припустити, що саме цей літак забиратиме осіб, яких Україна видасть РФ в обмін на Солошенка і Афанасьєва.

Раніше 25 травня, під час обміну грушників на Надію Савченко, Саме цей літак вилітав з території гостомельського аеродрому з росіянами на борту.

Джерело: Українська правда

Стало відомо, на кого обміняють Солошенка і Афанасьєва

Засуджених в Російській Федерації українців Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва, можливо, обміняють на фігурантів справи 2 травня в Одесі Євгена Мєфьодова і Олену Гліщинську.

Про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак, передає "Громадське ТБ".

Зараз за події 2 травня 2014 року в Одеському СІЗО сидить 5 обвинувачених.

Перший можливий кандидат на обмін - 33-річний росіянин Євген Мєфьодов. За його словами, він живе в Одесі з 2013 року, працює таксистом, сплачує кредит за квартиру.

Другою, на кого можуть поміняти українців, є українка Олена Гліщинська, яка звинувачується у підготовці та участі в організації оголошенні автономії Бессарабії (ст. 110 ККУ).

Слідство стверджує, що завданням Гліщинської була підготовка громадської платформи для фактичного відділення Бессарабії від Одеської області.

Тандіт офіційно не підтвердив сьогоднішній обмін Солошенка і Афанасьєва

Інформація про обмін українських політв'язнів Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва буде оприлюднена лише в разі успішного втілення такої операції.

Про це в ефірі Еспресо.TV повідомив радник глави СБУ Юрій Тандіт.

"Ми офіційно ніколи не анонсуємо звільнення заручників. Ми не говоримо про деталі, про час і місце проведення цих заходів", - заявив Тандіт.

Він сказав, що президент напередодні говорив про звільнення цих людей.

Тандіт відзначив, що на сьогоднішній день розглядається формула звільнення "2 на 2".

Інша форма обмігу половнених, яка обговорювалася на початку цього року - це "25 на 50".

"Ми готові на будь-які компроміси для звільнення заручників і політв'язнів", - сказав Тандіт.

Він заявив, що по кожному українцю, хто перебуває у Росії, відбуваються переговори щодо їх звільнення.

Можливий обмін Афанасьєва та Солошенка: мама Афанасьєва чекає в Києві

Мати засудженого в Росії кримчанина Геннадія Афанасьєва Ольга приїхала до Києва і чекає повернення сина в Україну.

Про це жінка сказала Крим.Реалії.

За її словами, вона не знає жодних подробиць того, коли точно має відбутися запланований обмін, але сподівається побачити сина вже у вівторок.

«Мені сказали приїхати в Київ, якщо я тут перебуваю, це вже про щось говорить», — сказала Ольга Афанасьєва.

ЗМІ: "Афанасьєва і Солошенка обміняють сьогодні"

У вівторок 14 червня відбудеться обмін двох українців Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка, незаконно утримуваних у Росії.

Про це в коментарі ZN.UA повідомило джерело в Адміністрації президента України.

Поки невідомо, кого саме Україна видасть натомість російській стороні. Ця інформація з'явиться вже вранці. Але одним із фігурантів обміну є жінка, одеситка. Швидше за все, мова йде про осіб, обвинувачених у справі про події 2 травня 2014 року в Одесі.

Обмін запланований на середину вівторка. Але час можуть переносити. Застосовуватимуть ту ж схему, що і під час обміну Надії Савченко на російських ГРУшників, коли українку і росіян одночасно доставили на батьківщину літаками.

Нагадаємо, 29 травня президент України Петро Порошенко повідомив про попередні домовленості з Кремлем про звільнення Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва.

11 червня стало відомо, що українська сторона передала РФ документи щодо повернення на батьківщину Солошенка і Афанасьєва.

Схожі новини