Передплата 2024 «Добра кухня»

Звідки ноги ростуть у «галицького сепаратизму»?

Провокаційні ініціативи знищено на зародкових стадіях у міських радах Львова, Буська, Червонограда, Пустомитів...

Схоже, на Львівщині готувався парад економічного сепаратизму, який вдалося задушити у зародку. На останній сесії Львівської міської ради деякі депутати мали намір виступити із заявою про особливий економічний статус Львова. Перед сесією депутатам роздали звернення із закликом підтримати «ініціативу». Під привабливою обгорткою децентралізації стирчали сепаратистські вуха. «На підставі ст. 5 та 6 Закону України «Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон» звертаємося до Кабінету Міністрів та Верховної Ради з проханням створити у Львові спеціальну економічну зону для залучення зовнішніх та внутрішніх інвестицій», — йдеться у заяві. Але справа до розгляду питання та голосування не дійшла. Цьому вчасно перешкодили депутати, серед яких член БПП «Солідарність» Петро Адамик.

Свого часу подібні заклики щодо так званої економічної автономії хотіли винести на розгляд сесії у Дрогобичі. Але також до діла не дійшло. Прес-служба Дрогобицької міської ради офіційно спростувала чутки про те, що деякі депутати міської ради виступили за особливий економічний статус для Дрогобича. «Питання не вносили до порядку денного сесії, депутати за нього не голосували, — сказав мер Дрогобича Тарас Кучма. — Таке рішення, особливо в час, коли в країні нестабільність та ведуться бойові дії на її східних теренах, було б нелогічним і не несло б жодного позитиву як для Дрогобича, так і для Львівщини і всієї України. Тому жоден з депутатів міської ради та керівників міста не є прихильником прийняття подібних рішень».

Натомість російські пропагандистські ЗМІ поспішили поширити «фейки», мовляв, особливий економічний статус Дрогобича — це вже доконаний факт.

Ось що написало про Дрогобицький проект видання news-front.info: «СМИ сообщили о предложении депутатов горсовета Дрогобыча разработать и вынести на рассмотрение украинского парламента проект закона «Об особенном экономическом статусе Львовской области». К такому решению дрогобычских депутатов подтолкнули ничтожные темпы продвижения Украины в Европу, ради которого, они, дрогобычане, вместе со всем украинством сожгли пол-Киева, убивали бойцов «Беркута», а после — участвовали в бомбардировках Донбасса. Как оказалось, Европа не оценила вклад Дрогобыча в евроинтеграцию, и потому депутаты решили, что они должны приблизиться к Европе сепаратно — одной административной единицей. Скажем, Львовщиной».

Як стало відомо «ВЗ» з компетентних джерел, під приводом благих намірів економічного дива ідею особливого економічного статусу, крім Дрогобича і Львова, просували у Буську, Червонограді. Керівництво Львівської ОДА було наперед обізнане про провокації, які готувалися. Тому надіслало листи в усі мерії міст області, де попередило про можливу спецоперацію так званого економічного сепаратизму.

Все це робилося досить синхронно в один час. Що дає підстави припускати про спроби такої собі спецоперації, аби російські ЗМІ знову отримали інформаційний пас для пропагандистських антиукраїнських сюжетів.

Міський голова Буська Ростислав Сліпець зізнався, що деякі депутати міськради справді пропагували ідею особливого економічного статусу Буська. Але він разом з секретарем ради та іншими депутатами переконав їх «не робити дурниць». «Негативно ставлюся до ініціатив щодо вільної економічної зони для Буська, бо це прояв своєрідного сепаратизму, — каже Ростислав Сліпець. — Питання буде розглянуто на спеціальній комісії. Сподіваюсь, вирішать не вносити у порядок денний. Звідки ростуть ноги? Напевне, цей депутат сам не здогадався. Він вперше працює обранцем. То десь вище придумали ідею так званої економічної зони».

Спробі економічного сепаратизму поклав край і мер Червонограда Андрій Залівський. «Зараз ми не повинні давати жодного приводу ворогу — приймати провокативні політичні рішення. Не можна піднімати питання щодо особливого економічного статусу. У Червонограді були такі спроби. Ми з деякими депутатами переглянули ініціативу, пояснили їм всі нюанси. Це б неабияк вдарило по іміджу міста. Отримали також роз’яснення з ЛОДА про можливі провокації на тему економічного статусу», — підсумував пан Андрій.

31 травня ідею особливого економічного статусу намагалися проштовхнути на сесії Пустомитівської міської ради. Як сказав «ВЗ» мер Пустомитів Олег Серняк, ініціатором є група міських та районних депутатів від Радикальної партії.

«Перед сесією до мене підійшли депутати, повідомити про цю ідею, — каже пан Олег. — Пояснив їм, що це не в’яжеться у процедурному аспекті. Треба питання винести на розгляд комісії, колегії. Добре, що вони зрозуміли ситуацію і не згадували на сесії про ініціативу особливого економічного статусу Пустомитів. Моя позиція — спочатку треба проаналізувати законодавчу базу. Питання треба вивчити, не приймати швидких рішень».

«Через підлі маніпуляції виникла загроза, коли б Львів у російських ЗМІ висвітлили ініціатором федералізації та розколу держави, — написав у соцмережах депутат Львівської міської ради від фракції БПП «Солідарність» Петро Адамик. — У такому становищі вже був Дрогобич. 31 березня там відбулася сесія, на якій було оголошено звернення про підтримку економічного статусу Дрогобиччини. І це попри те, що в порядку денному такого питання не було... Російські ЗМІ одразу ж висвітили інформацію про сепаратистські настрої в Дрогобичі, звернення обранців до Верховної Ради з вимогами змін до Конституції та ініціативи місцевих депутатів ледь не створити автономію. Заклики про особливий економічний статус Львова не лише підривають авторитет влади, а й роздмухують ворожнечу серед населення. Нам всім потрібно бути пильними, щоб дати відсіч ворогу в підступних інформаційних війнах».

Журналіст «ВЗ» звернулася по коментар до Петра Адамика. Депутат навідріз відмовляється називати прізвище депутата міськради, який виступав за особливий економічний статус Львова. Мовляв, що це за персона і чи його часом не завербували ворожі спецслужби — нехай з цим розбираються працівники СБУ.

«Людину просто заплутали, розказали про захмарні економічні преференції для Львова, — наголосив Петро Адамик. — Що таке особливий економічний статус Львова? Йдеться про вільну економічну зону, де не платять податки. Йдеться про економічну автономію. Тема дуже дражлива. Це елемент гібридної війни! Якби він з такою ініціативою виступив, через півгодини це було б оприлюднено у російських мас-медіа під відповідним соусом. Буцімто Львів економічно відділяється від України. Якби я не володів додатковою інформацією, то би і сам повірив, що особливий економічний статус — це добре. Звучить привабливо, насправді — не все так просто. Сподіваюсь, найближчим часом спецслужби скажуть, хто це організовував, хто оплачує, звідки ноги ростуть».

«Депутати Львова категорично проти будь-яких сепаратистських закликів, зокрема, про особливий економічний статус міста, — зауважив у коментарі для «ВЗ» депутат Львівської міської ради від фракції ВО «Свобода» Андрій Рікота. — Не треба підігрувати східному сусіду! Якщо говорити про економіку міста, то треба шукати інвестиції, можливості для економічного зростання. Інвестиційний клімат — слабкий, незважаючи на гарний піар щодо розвитку туризму. Не можна чекати, поки до нас прийде інвестор. Мерія повинна готувати інвестиційні пропозиції, публічно їх оприлюднювати».

Щодо авторства звернення. Голова фракції УКРОП у Львівській міській раді Ігор Телішевський запевнив кореспондента «ВЗ», що «УКРОПівці» не мають жодного відношення до цих листівок, це, очевидно, провокація. «Ми нічого не роздавали, вперше про це чую», — каже пан Ігор.

Коментар для «ВЗ»

Роман ІВАНЦІВ, юрист, депутат від фракції «Громадянська позиція»

За часів президента Леоніда Кучми в Україні діяли спеціальні економічні зони певних регіонів. Наприклад, Яворівська спеціальна економічна зона. Це було закріплено законодавчо. Для цих зон були передбачені пільги. Йдеться про інвесторів, які працювали в економічних зонах. Але згодом було прийнято рішення визнати неефективними такі зони. Проблема у тому, що це призводило до створення так званих «сірих зон», де було зменшено оподаткування. Підприємства перереєстровувалися в ці зони і платили менші податки. Це були такі собі офшорні зони.

Зараз законодавство не передбачає особливого економічного статусу чи економічних зон. Якщо хтось таке пропагує чи пробує розглядати на сесіях, то це лише на політичному рівні.

Схожі новини