Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Садовий: "Напад на "Фестиваль рівності" був спланований"

  • 20.03.2016, 17:30
  • 7 172

Мер Львова Андрій Садовий вважає напад на представників ЛГБТ-фестивалю у Львові наслідком добре спланованої операції з дискредитації міста та України.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Напередодні заходу я попередив голову ОДА про те, що мета провокації - міжнародна дискредитація України і попросив вчинити усі дії в межах його повноважень, аби не допустити цього сценарію. Знаю, що він обговорював цю ситуацію з СБУ. Вони знають, як працювати в таких випадках. Сподіваюсь, зробили все, що могли. Слава Богу ніхто не постраждав. Є репутаційні втрати", - написав Садовий.

За його словами, судове рішення про заборону проведення масових заходів як учасниками "Фестивалю рівності", так і їх противниками біля Опери було правильним. "Прямі зіткнення і кров на вулицях Львова - це те, чого хотіли наші недруги", - наголосив Садовий.

Amnesty International в Україні: «Заяви влади щодо ЛГБТ заохочують праворадикалів до насильства»

Про це директор представництва міжнародної правозахисної організації Amnesty International в Україні Тетяна Мазур заявила в інтерв'ю Deutsche Welle.

За її словами, заборона на проведення публічних заходів ЛГБТ-спільноти та напад на її представників у Львові "обурює і дуже сильно розчаровує".

На думку Мазур, напад невідомих молодиків у масках на учасників "Фестивалю рівності" у Львові 19 березня був принаймні частково спричинений заявами міської влади.

"З боку адміністрації міста говорили про недоцільність проведення фестивалю, були також дуже негативні коментарі від представників церкви. І як наслідок таких заяв ми побачили прояви насильства з боку певних праворадикальних груп", - вважає Мазур.

На думку правозахисника, важливо проаналізувати заяви міської влади, які лунали перед фестивалем, і встановити, чи не були вони такими, що заохочують насильство.

Вона позитивно відзначила допомогу поліції у захисті учасників фестивалю, однак додала, що ефективність дій правоохоронців також варто перевірити.

"Потрібно ще розбиратися, чи були адекватними дії поліції, чи ні", - сказала Мазур.

За її словами, випадки насильства на ґрунті гомофобії є типовими для України і для прикладу навела минулорічну ситуацію в Одесі. (У серпні 2015 року мерія Одеси відмовилася прийняти заявку на проведення "Маршу рівності", суд заборонив проведення маршу, тоді активісти вирішили провести фестиваль квір-культури, однак радикали закидали приміщення, де проходи захід, петардами).

"Коли немає адекватного розслідування і покарання, засудження таких дій з боку представників влади, навпаки, є заяви, в яких є негатив щодо ЛГБТ, вони заохочують праворадикалів діяти так, як вони діють", - сказала правозахисник.

Гоф: "ЛГБТ-людям в Україні нелегко"

Посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф заявила про підтримку ЛГБТ-спільноти.

Посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф для підтримки ЛГБТ-спільноти зізналася у тому, що вона лезбійка. В інтерв’ю для видання Buzzfeed Гоф публічно заговорила про свою орієнтацію, що стало першою подібною розмовою зі ЗМІ для чинного дипломата Великобританії, повідомило "Радіо Свобода".

За словами посла, в Україні бути чесним щодо орієнтації доволі складно та навіть небезпечно і вона обмірковувала рішення про роботу в Україні.

«ЛГБТ-людям в Україні нелегко. Подивіться на рівень насильства проти геїв, напади відбуваються часто. Та і моделей для наслідування українці не мають. Не знаю, чи то рівень насильства проти геїв зріс, чи про це просто стали більше повідомляти ЗМІ», - зазначила дипломат.

Дипломат відзначила хоробрість активістів сексуальних меншин в Україні, оскільки вони свідомо йдуть на великі ризики.

Посол США про сутички у Львові: "Це суперечить європейському майбутньому"

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт засудив вчорашню акцію праворадикалів у Львові.

Як написав він на своїй сторінці у Твіттері, "погана новина, що Фестиваль рівності у Львові не зміг відбутися через насильницькі протести", переда Gazeta.ua.

"Прояви нетерпимості у Львові протирічать європейському майбутньому, заради якого українці так багато пожертвували", - зауважив посол.

Клімкін відреагував на ЛГБТ-скандал у Львові

Міністр закордонних справ Павло Клімкін засуджує напад на ЛГБТ-активістів у Львові.

"Засуджую напад на активістів ЛГБТ у Львові. Ненависть підриває єдність України. Толерантність і недискримінація роблять Україну сильнішою", — написав Клімкін у Twitter, передає 24 канал.

Організатори ЛГБТ-фестивалю залишили Львів

Фото: twitter.com/hromadskelviv
Фото: twitter.com/hromadskelviv

Організатор ЛГБТ-фестивалю Олена Шевченко повідомила, що вони змушені були поїхати зі Львова.

Про це вона повідомила у своєму Facebook.

"До побачення, Львів. Сподіваюсь, років через 500 тут щось зміниться", - написала Шевченко.

У Львові заблокували учасників ЛГБТ-фестивалю

У львівському готелі "Дністер" учасників ЛГБТ-фестивалю заблокували кількадесят невідомих у спортивному одязі та балаклавах.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила одна з організаторів фестивалю Олена Шевченко.

"Нас заблокували у готелі. Поліція каже, що ці люди в масках просто зустрічають тут своїх друзів", - зазначила вона.

Окрім цього, з`явилася інформація про "замінування" готелю, у якому перебувають учасники заходу, повідомляє "Українська правда".

"Скоріш за все, вона надійшла від когось з натовпу, який прагне виманити організаторів Фестивалю рівності на вулицю. Зараз проводиться евакуація, момент напружений", - зазначають організатори.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Національної поліції у Львівській області, сьогодні представники та організатори пішохідного квесту ЛГБТ-спільнотм зібралися у конференц-залі готелі.

Близько 13.00 до центрального входу готелю підійшло більше сотні чоловіків спортивної статури з балаклавами на обличчях. Вони розташувалися біля входу, очікуючи на завершення заходу ЛГБТ-спільноти.

Щоб перешкодити можливим провокаціям та хуліганським діям, на місце прибула значна кількість працівників патрульної та національної поліції і бійців Нацгвардії.

Наразі з чоловіками в балаклавах, які не представляються і не висувають свої вимоги, проводиться роз'яснювальна робота.

На даний час публічних порушень громадського порядку не зафіксовано.

У офіційній заяві Фестивалю зазначено, що організатори "глибоко стурбовані рішення Львівського окружного адмінсуду".

"Незважаючи на те, що проведення будь-яких публічних заходів на вулицях Львова 19 березня було заборонене у судовому порядку, прямо зараз поблизу готелю Дністер відбувається масштабне зібрання громадян, що може призвести до дестабілізації ситуації в місті та до завдання шкоди його мешканцям та майну", - йдеться у заяві.

Як відомо, 19 березня Львівський окружний адмінсуд заборонив проведення акцій на пр.Свободи на площі перед Оперним театром у зв’язку з клопотанням поліції та заходами безпеки через подання заявок від різних організацій.

Місто отримало заявки про проведення заходів в одному місці і в однаковий час від громадської організації "Інсайт", що представляє ЛГБТ-спільноту України, які планували провести заходи в рамках Фестивалю рівності для залучення уваги громадськості до проблем, пов'язаних з будь-якими проявами дискримінації.

Права громадська організація "Сокіл" подала заявку проведення акції у тому ж місці і в той же час на підтримку здорового майбутнього української молоді - традиційних сімейних цінностей і культивування українських сімейних цінностей.

Схожі новини