Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Управлінські компанії чи будівельні аферисти?

Мешканці багатоповерхівок мають визначитися, хто управлятиме їхніми будинками, до 1 січня 2017 року. Виконання закону у Кабміні відтермінували...

Виконання Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, який набув чинності ще минулого року, відтермінували до 1 січня 2017 р. Кабінет Міністрів досі не розробив нормативних актів, тобто поетапного плану, як реформувати житлово-комунальну сферу. “Міські ради по усій країні опинилися у глухому куті, - каже керівник відділу супроводу ОСББ Львівської міськради Галина Когут. - Бажання працювати є, але як саме виконувати закон, досі не прописано”. Нагадаємо, до 1 липня 2016 р. мешканці багатоквартирних будинків на загальних зборах мали обрати управляючу компанію, яка б займалася господаркою будинків. Згідно із новим законом, усі ЛКП ліквідують. Якщо люди цього не зроблять, заявили у мерії, міська рада сама призначить управляючих. Чи запрацюють в Україні нові компанії замість жеків? Довкола цього питання уже чимало чуток.

У ЗМІ з’являється інформація, що новий закон - не що інше, як житлова афера. І пролобіювали його олігархи, які мають монополію у житлово-будівельній сфері. Старі будинки, які уже на “ладан дихають”, влада намагається зіпхнути на плечі мешканців. Ті, хто не зможе платити за тарифами управлінських компаній, можуть залишитися без квартир... Аферисти доведуть старий житловий фонд до повної розрухи, а на його місці з’являтимуться нові багато­поверхівки. “Про таке читала, - неохоче говорить на цю тему Галина Когут. - Але не буду цього коментувати. Це не виглядає як афера. Реформування житлово-комунальної сфери в Україні проводиться за зразками європейських норм. Якщо мешканці не хочуть мати справу з управлінськими компаніями, то нехай створюють ОСББ”.

Інформації про управлінські компанії є небагато. Пані Галина сказала лише, що їх у Львові є сім-вісім. Це можуть бути компанії різної форми власності (приватні, ТзОВ тощо). Мерія планує навіть створити муніципальну управлінську компанію.

Я запитала у мешканки одного з будинків, в якому уже багато років працює ОСББ (люди керують своєю господаркою самостійно), як вона ставиться до такої глобальної реформи у комунальній галузі. “Мешканці нашого будинку самі встановлюють тарифи на послуги: світло, вивезення сміття, заміну труб тощо, - каже пані Ольга. - Управлінські компанії встановлять свій тариф, і мешканці не матимуть на нього впливу”. У цьому ОСББ недавно замінили голову, бо екс-директор не справлявся зі своїми обов’язками, хоча гроші за роботу отримував справно... На роботу бухгалтера і прибиральниці люди не нарікають. Пані Оля каже, тарифи у них з квітня зросли на 20% (раніше вона платила 135 грн. на місяць за чотирикімнатну квартиру), але сума все одно вийде оптимальною. Витрати збільшаться, якщо у будинку потрібно замінити труби, дах, відремонтувати дитячий майданчик, провести дератизацію тощо. Держава також відшкодовує суму коштів за пенсіонерів, які мають субсидії і не можуть платити за комунальні послуги (щоправда, два місяці ці гроші чомусь не надходять).

Я таки знайшла управлінську компанію, яка має офіційний сайт в Інтернеті. Ця фірма працює на ринку з 2009 р. Директор компанії “Мегаполіс” Володимир Вовк каже, зазвичай їхня фірма пропонує мешканцям, аби вони самі створювали ОСББ і контролювали власні кошти, а послуги з обслуговування будинків замовляли у них. Хоча випадки бувають різні. “Скільком будинкам ви надаєте послуги?” - питаю. “У нашому управлінні 90 тисяч квадратних метрів, - пояснює пан Володимир. - Є послуги, які надаємо самостійно, маємо персонал або наймаємо підрядні організації. Скажімо, вивозити сміття не маємо права — мусимо звертатися до спеціалізованих фірм. Але прибираємо і ремонтуємо під’їзди власними силами”.

Пан Володимир переконує, що захмарних тарифів на послуги їхня фірма не встановлює. Але тариф, нижчий за 2,50 грн. за квадратний метр, на сьогодні економічно невигідний. Доцільний тариф, за його словами, 2,60 грн. за м кв. “Ми допомагаємо людям з усіма питаннями щодо створення ОСББ, вони укладають з нами угоду, і тоді працюємо, - каже керівник-управитель. - Масових нарікань на нашу роботу немає, хіба що поодинокі зауваження. Без цього не буває”.