Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Марія Музичук втратила світову шахову корону

  • 14.03.2016, 19:20
  • 15.9K

Остання, 9-а, партія Чемпіонату світу за шахову корону завершилась на користь китаянки Хоу Іфань. З рахунком 6:3 вона отримує перемогу в Матчі та стає  шаховою королевою.

Шахістки розіграли сицилійський захист. Партія охопила 46 ходів.

«Я надзвичайно щаслива, що отримала перемогу. Вдячна своїй команді та тим людям, які підтримували мене в Китаї. Вони писали смс із привітаннями навіть незважаючи на те, що в той час у Китаї була ніч. Хоча це лише дев’ята партія, однак минуло вже понад 2 тижні. Я вдячна також організаторам, суддям та пресі. Відзначу, що це я вперше в Україні, зокрема — у Львові. Місто дуже гарне — і не лише його історична частина: повітря в центрі міста дуже чисте, а їжа — здорова. Я вражена тим, скільки людей тут люблять шахи та слідкують за Матчем. Щодо організації, то тут пророблено величезну роботу. Я дуже високо її оцінюю. Проте все ж дається взнаки, що це перший такий Матч для організаторів, тож були й певні прорахунки», — відзначила під час післяматчевої прес-конференції переможниця Хоу Іфань.

«Я дуже рада, що цей матч відбувався в моєму місті Львові, і що багато людей, багато гросмейстерів мали змогу відвідати Чемпіонат світу. У мене найкраща команда, якій я дуже вдячна за допомогу та підтримку», — зазначила Марія Музичук.

На запитання, куди ж переможниця витратить свій виграш, Хоу Іфань не відповіла, підкресливши, що поки не мала змогу обдумати це. Однак, точно знає, що сьогодні разом із командою святкуватиме перемогу у Львові. «Це не лише я боролась у цьому Матчі, а й вся моя команда. Чи вийде відпочити — наразі не знаю, тому що вже незабаром у мене кваліфікаційний турнір у Норвегії, а вже влітку збираюсь завершити навчання в університеті та написати дипломну роботу», — додала вона.

Небагато часу для відпочинку й у Марії Музичук. «Хоч я й планую після матчу відпочити, та все ж розумію, що повноцінно це в мене не вийде, тому що вже з наступного місяця почнуться нові матчі», — відзначила вона.

У 9-й партії матчу Музичук зазнала поразки й загальний рахунок став 6:3 на користь Хоу Іфань.Таким чином, китаянка здобула дострокову перемогу у поєдинку й відібрала в українки шахову корону.

Планувалося, що матч у Львові складатиметься з 10-ти партій, втім, досвідченій Хоу Іфань вистачило дев’яти зустрічей.

У Львові стартувала вирішальна партія матчу за світову шахову корону

У разі нічиєї або поразки у дев'ятій партії матчу за звання чемпіонки світу з шахів, українка Марія Музичук віддасть титул китаянці Хоу Іфань.

Сьогодні у Львові відбувається дев'ята партія матчу за звання чемпіонки світу з шахів, у якій Музичук грає чорними фігурами, а Іфань — білими. Перший хід зробив Юрій Винничук, український письменник.

«Марічка — це така людина, яка викликає до себе дуже багато симпатії, і я думаю, що львівські вболівальники своїми флюїдами та думками допоможуть їй виграти цей Чемпіонат. Загалом, це дуже важлива подія для Львова, який став у ці дні столицею шахів і приковує увагу цілого світу до себе: це важливо, зокрема, для нашого патріотизму, для того, аби відродити ті традиції, які були раніше — ще довоєнні, коли у місті відбувалися міжнародні шахові турніри, приїжджали відомі світові композитори та письменники. Я дуже тішусь, що це відбувається саме у Львові. А ще мені приємно потрапити сьогодні у це середовище», — відзначив Юрій Винничук.

Письменник здійснив сьогодні перший хід білими фігурами за китаянку Хоу Іфань. Натомість, його син Олесь, який також любить грати в шахи, походив чорними за українку Марію Музичук. «Я трохи хвилювався, але все ж дуже радий, що зумів зробити перший хід. Я дуже вболіваю за Україну і сподіваюсь, що вона переможе», — поділився він.

Після восьми партій матчу рахунок 5:3 на користь претендентки на титул з Китаю. Для того, щоб відібрати в українки звання чемпіонки світу, китаянці достатньо набрати 0,5 очка — зіграти внічию.

Сьогодні перший хід у Матчі за звання Чемпіонки світу з шахів серед жінок виконає Юрій Винничук

О 15.00 у Палаці Потоцьких розпочнеться дев'ята з десяти запланованих партій, в якій Музичук гратиме чорними фігурами.

Матч за звання Чемпіонки світу з шахів серед жінок у Львові триває. Сьогодні відбудеться дев’ята партія. Почесне право зробити перший хід матиме Юрій Винничук, український письменник.

Протягом шахового періоду шанс виконати почесний перший хід у партії також мали Андрій Садовий, 6-річна Калина Фурманова, Ярослав Грибальський, Валерій Сушкевич, Ігор Юхновський, одинадцятикласник Андрій Рабець, Святослав Вакарчук разом із Іваном Вакарчуком, Ігор Худоб’як, Володимир Костевич, Назар Палідович, Мірча Луческу, ректори Юрій Бобало та Володимир Мельник, «піккардійці» Андрій Капраль, Роман Турянин, та Ярослав Нудик.

Шахову королеву можуть назвати вже сьогодні

Львівський матч за шахову корону, в якому українка Марія Музичук відстоює звання чемпіонки світу у протистоянні з лідером світового рейтингу китаянкою Хоу Іфань, може завершитися вже сьогодні.

Після восьмої партії рахунок 5:3 на користь Хоу Іфань, якій для загального успіху вистачить однієї нічиєї.

Музичук у свою чергу має зробити майже неможливе - двічі виграти, щоб зрівняти рахунок і перевести поєдинок у тай-брейк.

Восьма партія Матчу за звання Чемпіонки світу з шахів серед жінок завершилась нічиєю

Рахунок 5:3 на користь китаянки. Сьогодні білими шахами грала українка Марія Музичук. Матч розпочався з каталонського початку.

«У певний момент позиція була пасивною для чорних», - зазначила Хоу Іфань про сьогоднішню партію.

«Мені здається, ми нормально грали цю партію. Я не знаю, як можна грати без бажання до перемоги та азарту. У наступній партії я буду сильніше грати, а не думати, хто виграє»,- розповіла Марічка Музичук.

Нагадаємо, перший хід у восьмій партії виконали солісти української акапельної формації «Піккардійська Терція» Андрій Капраль, Ярослав Нудик та Роман Турянин.

За правилами, якщо одна з учасниць Матчу набирає 5,5 очок — вона стає переможцем. Призовий фонд цього матчу, який становить 200 тисяч євро, розподіляється таким чином: 60% переможниці та 40% - гравчині, що програла після десяти основних партій; якщо переможниця визначилась після тай-брейків, тоді розподіл 55%х45%.

Довідка

Титул чемпіонки світу з шахів Марія Музичук здобула на Чемпіонаті світу з шахів серед жінок у 2015 році. Хоу Іфань після перемоги на серії Гран-Прі 2013-2014, отримала право на участь в Матчі за звання чемпіонки світу.

Шахістки вже двічі зустрічались за шахівницею. Вперше у 2012 році на турнірі в Гібралтарі та вдруге під час Гран-Прі в Монако у 2015 році.

Сьогодні перший хід у Чемпіонаті світу з шахів серед жінок виконали солісти формації «Піккардійська Терція»

Сьогодні розпочалась восьма партія.

Почесне право зробити перший хід отримали «Піккардійці» Андрій Капраль, Ярослав Нудик та Роман Турянин. Також підтримати Марію Музичук прийшов керівник Обласної шахової федерації Тарас Керницький.

Українська акапельна формація «Піккардійська Терція» зробила перший хід білими шахами за Марію Музичук. Хід виконав Андрій Капраль.

«Це дуже хвилююче відчуття. Коли ти робиш хід просто за грою - тобто, коли ти сам граєш, - це одне. А тут ти розумієш, що цей хід в партії матиме певні наслідки, вкладаєш у нього всі свої позитивні емоції. Ми справді від щирого серця прийшли підтримати Марічку. Вона вже, мабуть, в доньки нам годиться по віку, тож ми її підтримуємо навіть з батьківськими емоціями. Просто розуміємо, що це справді нелегка справа, тому що самі багато років йшли до того, якими є зараз. Ми вболіваємо трепетно і від щирого серця. Хочемо, аби цей перший хід, який ми зробили, став першим кроком до перемоги нашої Марічки», - зазначив Андрій Капраль, соліст української акапельної формації «Піккардійська Терція».

«Ми горді за те, що в нас є така зірка і щиро бажаємо їй перемоги. І прийшли її підтримати в цій грі», - зазначив Роман Турянин, соліст української акапельної формації «Піккардійська Терція».

«Коли Андрій робив хід, мені руки тряслись. Я єдине, що можу сказати, що абсолютно щиро бажаємо Марічці перемоги. Ми ще десь за 20 хв до початку гри говорили, я навів приклад Марічці, що колись вже були прецеденти, що у світових шахах, саме у фіналі, коли програвали зі ще більшою різницею, але виграли. Думаю, у недалекому майбутньому нас чекає перемога Марії Музичук у фіналі Чемпіонату світу з шахів», - зазначив Ярослав Нудик, соліст української акапельної формації «Піккардійська Терція».

«Для нас, як для Львівської шахової федерації і для громади Львівщини, є визначним, що тут приймається Чемпіонат світу з шахів. І що Львівщина показала, що вона може це зробити, достойно прийняти і, що Львівщина стала шаховою столицею на сьогоднішній день України і світу. Я думаю, що цей хід дасть можливість сьогодні переламати хід турніру і Марія повинна перемогти», - зазначив Тарас Керницький, голова Львівської обласної шахової федерації.

Сьома партія за шахову корону між Музичук та Хоу Іфань завершилася внічию

Загальний результат після семи партій 2.5 -4.5 на користь Хоу Іфань.

Нагадаємо, що для перемоги потрібно набрати 5.5 очок.

Підтримати Марічку Музичук прийшов DZIDZIO

11 березня у Львові стартувала сьома партія Чемпіонату світу з шахів серед жінок.

Розділити переживання українки Марії Музичук прийшов фронтмен гурту DZIDZIO Михайло Хома.

«Я спеціально сьогодні приїхав, аби підтримати нашу Марічку, щоб вона перемогла. Вона нам потрібна - та перемога», - зазначив фронтмен гурту DZIDZIO Михайло Хома.

Матч за шахову корону транслюється із запізненням через примхи Хоу Іфань

Розпочалася сьома партія матчу за світову шахову корону, в якому українка Марія Музичук відстоює звання чемпіонки світу у протистоянні з лідером світового рейтингу китаянкою Хоу Іфань.

Трансляція цієї зустрічі на офіційному сайті матчу відбуватиметься із півгодинним запізненням через побоювання претендентки, яка таким чином хоче унеможливити підказки, повідомляє Укрінформ.

За словами організатора чемпіонського матчу Назара Фірмана, китайська сторона постійно щось намагається змінити, зокрема, вони мали багато претензій до безпеки.

"Китайці панічно бояться підказок, тому ми поставили в палаці обладнання, яке глушить довкола ігрової зали всі електронні сигнали. Також вони вимагали, аби всі, хто перебуває у палаці, проходили через магнітну рамку, якою користуються в аеропортах. Ми і її привезли. Але цього теж виявилося замало, тож на прохання китайців усіх ще й перевіряємо ручними металошукачами. А щоб уже взагалі унеможливити підказки, трансляція матчу йде з півгодинним запізненням. Тобто якщо хтось навіть придумає, як зробити підказку, то який сенс її робити, якщо ситуація на дошці вже змінилася?" - розповів Фірман "Експресу"

Повболівати за Марічку Музичук сьогодні прийде DZIDZIO

Сьогодні, 11 березня, на сьому партію Чемпіонату світу з шахів серед жінок повболівати за Марічку Музичук прийде фронтмен гурту DZIDZIO Михайло Хома.

Сьому партію Чемпіонату світу з шахів серед жінок відкриють два ректори - Володимир Мельник та Юрій Бобало

Відомі львів`яни підтримують українку Марію Музичук на Чемпіонаті світу з шахів серед жінок, що відбувається у Львові з 1 до 18 березня.

Відтак, у всіх партіях право першого ходу отримують почесні гості. 11 березня таке право матимуть ректори Львівського національного університету ім. Івана Франка Володимир Мельник та Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало.

Нагадаємо, раніше право виконати почесний перший хід у партії отримали Андрій Садовий, 6-річна Калина Фурманова, Ярослав Грибальський, Валерій Сушкевич, Ігор Юхновський, 11-класник Андрій Рабець, Святослав Вакарчук, Ігор Худоб’як, Володимир Костевич, Назар Палідович, Мірча Луческу.

Марія Музичук отримала другу поразку на чемпіонаті світу з шахів

Марія Музичук програла шосту партію чемпіонату світу з шахів серед жінок.

Загальний рахунок у матчі за шахову корону тепер становить 4:2 на користь китаянки Хоу Іфань, передає Zaxid.net.

Перемогу на чемпіонаті отримає гравець, який першим набере 5,5 балів. Для цього китаянці достатньо буде звести три наступні партії до нічиїх. Усього ж у матчі за шахову корону передбачено 10 партій, з яких шість уже завершилися. Наступна партія відбудеться 11 березня. Марічка Музичук у ній гратиме чорними фігурами.

Перший хід у шостій партії Чемпіонату з шахів виконав головний тренер донецького «Шахтаря»

За хорошою традицією, кожну партію розпочинає почесний гість, який робить перший хід.

Сьогодні таке право отримав головний тренер ФК «Шахтар» Мірча Луческу, який виконав перший хід шостої партії білими шахами за Марію Музичук.

Після урочистого ходу, тренер побажав обом дівчатам успіху в грі.

Відзначимо, що раніше право виконати почесний перший хід у партії отримали Андрій Садовий, 6-річна Калина Фурманова, Ярослав Грибальський, Валерій Сушкевич, Ігор Юхновський та 11-класник Андрій Рабець, Іван та Святослав Вакарчуки, Назар Палідович, а також футболісти Ігор Худоб’як та Володимир Костевич.

10 березня — офіційний вихідний день Матчу за звання Чемпіонки світу з шахів. Наступна партія відбудеться 11 березня.

П'ята партія між Музичук та Хоу закінчилася нічиєю

Загальний рахунок у матчі за шахову корону становить 3,5:2,5 на користь китайської шахістки.

Як розповіли під час післяматчевої прес-конференції учасниці Чемпіонату українка Марія Музичук та китаянка Хоу Іфань, гра була цікавою, розпочиналась з англійського варіанту, але була переформатована. Нагадаємо, що перший хід у п`ятій партії виконали футболісти ФК «Карпати» та керівник компанії «Галицька здоба». Сьогодні білими шахами грала китаянка Хоу Іфань.

«Сьогодні був справді рідкісний варіант ігри, в мене сьогодні була перевага. Але поки що не можу сказати, в який момент потрібно було зіграти сильніше.

Взагалі ми не дуже думаємо про щось, окрім гри, але все ж, краще, щоб такий день був вихідним.

Я гадаю, це залежить від того, в який день буде проводитися цей матч. Так, як в нас в цей день може бути турнір, тренування, важливо, щоб воно не попало на наш графік. Але, в принципі, футбол - цікава гра, так що, якщо буде така можливість, то звичайно піду. Але, якщо футбол випаде на нашу гру, то потрібно буде віддати квиток комусь із моїх друзів.

Відомо, що на даний момент, чоловіки грають сильніше, але, звичайно, що є ряд певних причин. Наприклад, в них краща концентрація, вони не на стільки емоційні. Але жіночі шахи останнім часом прогресують і навіть на найсильніших турнірах жінки досить часто виграють у гросмейстерів чоловіків», - зазначила Марія Музичук.

«У чорних була певна перевага в просторі, проте не настільки зрозуміла. Це була звична партія. Як я вже казала, я не роблю суджень за однією партією.

Так, звичайно, це міжнародне свято. А, зазвичай, саме 7 березня ми святкуємо дівчачий день, тому вчора було більше привітань.

Якщо б ви спитали мене про будь-який інший вид спорту, я б, мабуть, відповіла, але саме про футбол дуже важко щось сказати. Хоча, все ж можу відзначити, що тепер у мені якийсь інтерес до футболу з’явився. Раніше я його зовсім не любила.

Звичайно, жінки можуть боротись із чоловіками, але все-таки різниця велика: це можна бачити по рейтингу. Також треба взяти до уваги, що у турнірах чоловіків-учасників просто значно більше, ніж жінок. Але у жіночих шахах є прогрес, тому, можливо, що на топ-рівні буде надалі з’являтися все більше жінок.

Так, звісно, це моя ціль — грати в топ-турнірах. Однак я вже грала з багатьма топ-гравцями. Я сподіваюсь, що мої результати надалі будуть покращуватись.

Загалом, ми їли їжу в ресторані, в нашому готелі, в інших закладах. Враження хороше», - зазначила Хоу Іфань.

Нагадаємо, завтра, у шостій шаховій партії, право робити перший хід білими фігурами отримав Мірча Луческу. Завтра білими шахами гратиме Марія Музичук.

П’ята шахова партія розпочалась: перший хід зробили Ігор Худоб`як, Володимир Костевич та Назар Палідович

Львів — шахова столиця світу. У місті триває Чемпіонат світу з шахів серед жінок.

У боротьбі за звання шахової королеви світу зійшлись українка Марія Музичук та китаянка Хоу Іфань. Чемпіонат розпочався 2 березня і триватиме до 18 березня. За хорошою традицією, кожну партію розпочинає почесний гість, який робить перший хід. Сьогодні таке право отримали футболісти ФК «Карпати» Ігор Худоб`як та Володимир Костевич, а також керівник хлібопекарської компанії «Галицька здоба» Назар Палідович. Ще до офіційної церемонії здійснення першого ходу гості привітали шахісток з днем весни — подарували квіти, записники. Футболістки вручили дівчатам по два квитки на матч, що відбудеться на «Арені Львів» 11 березня, а також сувенірні подарунки — шарфики, горнятка, футболки зі символікою ФК «Карпати». Футболіст Володимир Костевич виконав перший хід п’ятої шахової партії білими шахами за Хоу Іфань, а Назар Палідович — чорними шахами за Марію Музичук.

«Хочеться для початку привітати усіх жінок з Міжнародним днем і побажати їм усього найкращого. Звичайно, це був великий сюрприз для мене — отримати можливість зробити перший хід у грі. Учора, коли нам повідомили, це був дуже приємний шок. У шахи я не граю, хоча знаю, як. Востаннє грав дуже давно, ще в дитинстві — з татом», - зазначив Ігор Худоб`як, футболіст ФК «Карпати».

«Я теж хочу приєднатися до усіх привітань. Хочу привітати усіх жінок із жіночим днем. Я лише вчора дізнався про можливість зробити перший хід і я цим був дуже задоволений. Сьогодні після тренування я ледь не запізнився, але я зробив усе можливе, щоб прийти вчасно.

Я надіюся, що мій хід допоможе здобути перемогу нашій Марічці.

Я в шахи, на жаль, не граю, лише колись в дитинстві грав з батьком, але усі партії завершувалися поразкою для мене.

Гра у футбол і в шахи схожі між собою, що в тій грі, що в іншій потрібно думати головою, обдумати на декілька ходів наперед.

Також ми дівчатам зробили подарунки. Ми запросили їх на футбол, ми гратимемо з київським «Динамо», а також подарували нашу атрибутику», - зазначив Володимир Костевич, футболіст ФК «Карпати».

Музичук та Хоу зіграли ювелірними шахами

​Сьогодні в готелі «Леополіс» чинній шаховій королеві та претендентці на це звання представили шаховий набір «Босфорські походи» від ювелірного дому «Лобортас».

Першою із шахами ознайомилась китаянка Хоу Іфань. Наступними оглянули та зіграли ними Марія Музичук разом із сестрою та мамою.

Відзначимо, що коштовними кубками, створеними на замовлення FIDE Класичним ювелірним Домом «Лобортас», нагороджуються чемпіони світу з шахів й переможці Гран Прі ФІДЕ, переможці міжнародних турнірів з гольфу, хокею, футболу.

Нагадаємо, завтра відбудеться п’ята партія Чемпіонату світу з шахів, перший хід в якій зробить Руслана Лижичко.

Довідка

Ці шахи мають синхронізовану механічну та електричну систему підняття й опускання шахового поля, під яким знаходиться аркада для «битих» фігур або всієї партії. У процесі гри або після її завершення, вони повністю ховаються всередину столу. Причому система механіки й електроніки ідеально вміщається в невеликому об'ємі. Систему підйому разом з фігурами поміщено в компактний простір, об'ємом і площею трохи більших розмірів, ніж саме поле, й висотою, трохи більшою від висоти шахових фігур. Винаходом є телескопічний дворамний механізм, у якому розроблено й створено спеціальний вузол, що синхронізує раптове одночасне приведення ручного механічного та електричного приводів, схожий за принципом роботи на коробку-автомат сучасних автомобілів. Відчуття легкості підйому надає телескопічна механіка з противагами. Загальна вага конструкції разом з шахами становить близько 40 кг без підставки столу. При опусканні висувної частини, аби уникнути наїзду механізму на нерівно розташовану в арці шахову фігуру або неприбрані з критичної площини столу пальці рук, створена подвійна система захисту, що складається з електронних датчиків, які негайно зупиняють рух механізму, а також пружинної рамки, що страхує від неспрацювування електронного захисту.

Єдине в світі повно-нефритове поле виготовлено з рідкісного світлого і звичного темно-зеленого нефриту. Тільки Фаберже використовував в шахах нефрит, але лише на половину ігрового поля, через клітку. (Для довідки: цей, єдиний на сьогодні комплект ювелірних шахів з нефритом вважається найдорожчими в світі і знаходиться в колекції мільярдера Джона Діна зі США) Вінчає красу шахівниці орнамент по типу флорентійських мозаїк з тигрового і соколиного ока. З нефриту двох кольорів і такої ж мозаїки виконані й підставки під фігурами. Роботи зі створення шахів велися паралельно трьома колективами упродовж 2,5 років.

Музичук та Іфань зіграли внічию у четвертій партії матчу за шахову корону

Китаянка, як і раніше, веде в рахунку з перевагою в один бал.

У Львові завершилася четверта партія матчу за звання чемпіона світу з шахів серед жінок, в якому українка Марія Музичук зіграла внічию з Хоу Іфань з Китаю.

Українка в цій партії грала чорними фігурами.

Сьогоднішня партія проходила досить швидко, але вмістила у себе багато подій. Зокрема, українка втратила три фігури і пішака, але зуміла створити загрозу своєю турою ферзю суперниці. А після 21-го ходу, коли ситуація стала патовою, суперниці потиснули одна одній руки.

Таким чином, рахунок в матчі став 2,5:1,5 очка на користь китаянки.

«Сьогодні знову було розіграно відкритий варіант іспанської партії, але дещо рідкісний. Але вже були такі партії. І, звичайно, білий король був трохи в небезпеці, багато тактики, фігури навпроти короля. Пізніше воно перейшло у форсовану лінію. Було багато можливостей для обох сторін. Цього дня моя суперниця грала досить швидко, для мене це форсований варіант», - зазначила Хоу Іфань.

«Я не знаю, чи була зроблена якась новинка в цій партії, в мене цей варіант був проаналізований, а це, що я потратила півгодини для роздуму, я гадаю, це зрозуміло чому. Мені прийшлося віддати фігуру, робити точні ходи і кожен хід був важливим.

Все таки, я привикла довіряти своїм варіантам і не хотілося мені пробувати щось нове», - зазначила Марія Музичук, чинна чемпіонка світу з шахів.

У Львові розпочалася 4 партія матчу за звання чемпіонки світу з шахів

Музичук сьогодні проведе партію чорними фігурами.

Сьогодні, 6 березня, перший хід у матчі за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок у Палаці Потоцьких виконав Святослав Вакарчук. Також право першого ходу від імені другої шахістки отримав Іван Вакарчук, у якого, до речі, сьогодні день народження. Музикант виконав перший хід білими шахами за Хоу Іфань, хоча на прес-конференції опісля зізнався, що щиро вболіває за Марічку Музичук. А батько, Іван Вакарчук, здійснив перший хід чорними фігурами за Марічку Музичук.

«Порівняно з цими дівчатами, я не вмію грати в шахи, але розумію, як ця гра відбувається. Мене тато в дитинстві навчив. Тому я знаю, як грати в шахи, але слово "вмію" недоречне, коли грають чемпіонки. Я бажаю Марійці бути впевненою. Не знаю, як складеться доля: вони рівного класу суперники. Думаю, виграє той, хто сьогодні цієї перемоги більше прагне. Бажаю Марічці прагнути тієї перемоги так, аби її отримати.

Сьогодні в мого тата день народження, тому я вважаю, що він має грати за Україну.

Не хотілося б зайвого шуму, тому ми зараз все дуже швидко підпишемо і йдемо - нехай вони собі спокійно грають», - зазначив Святослав Вакарчук.

Музичук та Іфань зіграли внічию

Українка втратила шанс граючи білими наздогнати суперницю в загальному рахунку.

У Львові завершилася третя партія матчу за світову шахову корону, в якій українка Марія Музичук зіграла внічию з Хоу Іфань з Китаю.

Українка в цій партії грала білими фігурами.

Як і в першій партії, українці знову не вдалося використати перевагу кольору. Музичук довго намагалася атакувати, володіла певною перевагою і використала весь резерв. До моменту закінчення партії на дошці залишилися з обох боків три пішаки і три фігури у китаянки проти двох у Музичук. Тим не менше, весь атакуючий потенціал був уже вичерпаний.

Після 36-го ходу суперниці погодилися на нічию.

Таким чином, рахунок у матчі став 2:1 на користь Іфань.

Згідно з регламентом, матч триватиме 10 партій. У разі нічиєї за підсумками основних партій - 5:5, відбудеться тай-брейк.

У Львові стартувала третя партія матчу за звання чемпіонки світу з шахів

У цій партії Марія Музичук буде гратиме білими фігурами.

Сьогодні, 5 березня, перший хід у третій партії матчу за звання чемпіонки світу з шахів у Палаці Потоцьких виконали Ігор Юхновський та Андрій Рабець. Ігор Юхновський виконав хід замість Марії Музичук білими шахами.

«Я дуже хвилювався за Марію Музичук. Вона така гарна, тендітна дівчинка. Мені було дуже приємно, що в цій маленькій голівці є такий великий розум. Я молився за неї, щоб цей перший рух, який я робив, щоб він був успішний і щасливий.

Я на війні був і війну пережив. Тоді якраз я грав у шахи. Пам`ятаю під час німецької окупації школи не було, ми весь час грали у шахи. Перший раз я отримав задоволення, коли переміг у шахах свого батька, а пізніше почав перемагати інших. Потім я сина вчив грати у шахи», - поділився враженнями Ігор Юхновський.

Марія Музичук програла другу партію за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок

За підсумками двох партій рахунок 1,5-0,5 на користь Хоу Іфань

Українка Марія Марія Музичук програла у другій партії матчу за звання чемпіонки світу з шахів у Львові, повідомляє ZAXID.NET.

Музичук, яка грала цього разу чорними, здалась на 32-му ході.

У Палаці Потоцьких розпочалася друга партія за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок

Сьогодні, 3 березня, Марія Музичук грає чорними фігурами.

Перший хід у грі зробили Валерій Сушкевич, Президент Національного комітету спорту інвалідів України, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, та Ярослав Грибальський, голова Львівського обласного відділення українського фонду реабілітації людей з особливими потребами.

«Велика честь випала нам із паном Ярославом зробити цю ідентифікацію початку другого дня. Для мене це дуже хвилююча подія. Ми хвилюємося за те, що Україна приймає такий визначний шаховий форум, ми хвилюємося за те, що наша українська шахістка бере участь у фінальному варіанті боротьби за шахову корону, ми хвилюємо за Львів, який приймає такий визначний турнір.

В мене є ще один варіант хвилювання незвичності того, що організатори турніру обрали мене особисто, пана Ярослава, двох людей, які багато років опікуються правами людей з інвалідністю. На мою думку, така висока честь для нас і для мене особисто, ідентифікує зрушення свідомості українських людей, українського суспільства.

Ця боротьба, боротьба двох чудових дівчат, які покажуть дуже красиву гру», - зазначив Валерій Сушкевич, Герой України, президент Національного паралімпійського комітету.

«Я був заскочений учора зненацька, коли зателефонував міський голова Львова Андрій Садовий і запропонував зробити сьогодні другий хід після мого колеги Валерія Сушкевича. Я йому вчора навіть сказав: «Знаєш, а завтра буде матч століття». Він тоді навіть не підозрював, що я мав на увазі, — жартує Ярослав Грибальський після початку гри. — Для мене це, по-перше, велика честь — взяти участь у шаховій події світового значення. А по-друге, мені раніше здавалося: ну що, ну переставити одну фігуру, як тобі підкажуть, вклонитись і піти... Але, ви знаєте, отих кілька хвилин я сидів поруч із нашою прекрасною претенденткою на шахову корону, і мав якісь такі хвилювання, тремтіння… Не можу цього навіть передати словами. Давно таких хвилювань не мав. А, здавалося б, що я вже сформований, багато чого бачив. І направду, я надзвичайно вдячний долі за те, що я сьогодні «вляпався» в таку приємну історію».

Музичук зіграла внічию першу партію за звання чемпіонки світу з шахів

Українка Марія Музичук і китаянка Хоу Іфань зіграли внічию на старті матчу за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок

Перша партія, в якій суперниці розіграли варіант одного з найстаріших шахових дебютів Італійської партії, завершилася миром на 31-му ході.

Друга партія відбудеться 3 березня. У чемпіонки світу Марії Музичук будуть чорні фігури.

«Мені дуже приємно, що так багато людей прийшло нас підтримати. Я не можу сказати, що я задоволена і не можу сказати, що засмучена. Насправді, це мій перший матч, в якому я грала без глядачів, до того були лише тренувальні матчі», - зазначила Марія Музичук, чинна чемпіонка світу з шахів серед жінок, претендентка на шахову корону.

«Я гадаю, що це нормальний початок партії. Буде ще багато цікавих партій. Насправді, в моїй практиці не часто зустрічався хід е5, але все рівно цей хід є досить популярним», - розповіла Хоу Іфань, претендентка на шахову корону.

Деякі свої ходи шахістки обдумували по 10-15 хв. Для тих, кому шкода стільки часу витратити на перегляд цієї партії у реальному часі, ZAXID.NET підготував скорочену версію цієї партії, максимально скоротивши час на обдумування ходу.

Гросмейстер Грабінська: «В білих апріорі є перевага»

Вчора в Палаці Потоцьких розпочався матч за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок. Перша партія тривала близько трьох годин. У дзеркальній залі відбувалась трансляція для гостей та журналістів. Серед запрошених була й відома гросмейстер — Мирослава Грабінська.

«В білих є апріорі перевага. Дебют розігрався так, що чорні взяли рівність, тобто противниця урівняла. Там — в партії — був новий дебют. Видно, що Марічка не зовсім знала його, Хоу, в принципі, теж: вони творили його. Не грали по підготовці, а більше творили», - прокоментувала Мирослава Грабінська.

Білі починають і ... віримо в перемогу! Марія Музичук, уперед!

У середу, 2 березня, у львівському Палаці Потоцьких розпочався матч за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок.

Перший хід у грі зробив міський голова Львова Андрій Садовий. Усі десять партій матчу відбудуться у Палаці Потоцьких.

За правилами ФІДЕ, глядачам заборонено перебувати у приміщенні, де безпосередньо змагаються шахістки. Тому гості матимуть можливість переглядати матч у сусідньому залі у режимі онлайн. Загалом переглядати матч у Палаці Потоцьких зможуть близько шістдесяти осіб одночасно.

На змаганні працюватимуть дві студії коментаторів — україномовна та англомовна. Підбір коментаторів вже завершився: ними стали львівські шахісти Михайло Олексієнко, Віта Криворучко, Неллі Алексанян, Марта Літинська та Адріан Михальчишин.

Довідка

Регламент матчу

Контроль часу: 90 хвилин на перші 40 ходів, потім 30 хвилин до кінця гри, з додаванням 30 секунд на кожен хід, починаючи з першого ходу. Якщо рахунок рівний після основних десяти партій, проводять знову жеребкування — і чотири тай-брейки по 25 хвилин для кожного гравця, з додаванням десяти секунд після кожного ходу.

Якщо рахунок нічийний після чотирьох швидких партій, знову відбувається жеребкування та проводять дві блискавичні партії — з контролем часу 5 хвилин та додаванням 3 секунд після кожного ходу. У випадку нічийного рахунку, для визначення переможця проводять ще один матч з двох партій. І якщо переможець досі не визначився, гравці змагаються в “армагедоні”.

Призовий фонд цього матчу, який становить 200 тисяч євро, розподіляється таким чином: 60% переможниці та 40% - гравчині, що програла після десяти основних партій; якщо переможниця визначилась після тай-брейків, тоді розподіл 55%х45%.

Джерело: Прес-служба ЛМР, Укрінформ.

Схожі новини