Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ніч гніву» банківського масштабу

У Львові підпалили «Сбербанк Росії» та «ВТБ Банк». 

Хто міг бути організатором і виконавцем цих провокацій?

У квартирі поверхом вище відділення “Сбербанку Росії”, що на вул. Франка, живе пенсіонерка. Через пожежу в неї вигоріла дерев’яна підлога.
У квартирі поверхом вище відділення “Сбербанку Росії”, що на вул. Франка, живе пенсіонерка. Через пожежу в неї вигоріла дерев’яна підлога.

У ніч на 22 лютого Львовом прокотилася хвиля підпалів російських банків. Як повідомили у відділі комунікації Головного управління Національної поліції у Львівській області, вночі невідомі спалили одне відділення банку і ще два сильно пошкодили. Так, у центрі міста, на вулиці І. Франка, 79, о 01.10 зловмисники кинули пляшку із запалювальною сумішшю у відділення «Сбербанку Росії», розташоване на першому поверсі будівлі. Почалася пожежа, приміщення повністю вигоріло, згоріли побутові речі на площі 25 кв. метрів, вогонь пошкодив перекриття та речі на площі 100 кв. метрів. Зокрема, у квартирі, розташованій безпосередньо над відділенням банку, де мешкає пенсіонерка, дерев’яна підлога вигоріла так, що через дірку видно приміщення банку. Під час гасіння пожежі надзвичайники вивели з квартир над банком дванадцятеро людей. Рятувальникам вдалося запобігти займанню приміщень, розташованих поверхами вище.

Цієї ж ночі о 01.40 невідомі кинули «коктейль Молотова» у вікно будівлі відділення іншого банку на проспекті Чорновола, 2б, навпроти готелю «Львів». Було розбито вікно, кіптявою пошкоджено приміщення, куди потрапила суміш, яка, на щастя, не зайнялась. На місце події прибула пожежна машина. Також о 1-й ночі до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу чотириповерхової будівлі «ВТБ Банк» на вул. Стрийській, 33, біля Податкової. Вогнем знищено речі побутового вжитку на площі 15 кв. м. Пожежу ліквідовано о 01.36. Під час усіх трьох інцидентів потерпілих немає.

Те, що підпали відбулися в один і той самий час і всюди за допомогою “коктейлю Молотова”, може свідчити про те, що виконали їх одні й ті самі особи. Дії було скоординовано. Львівські підпали вписуються у “картину” подібних акцій, які відбулися в інших містах саме в ті дні, коли Україна вшановує пам’ять загиблих на Євромайдані. Так, 20 лютого після віча на Майдані Незалежності в Києві учасники ходи до дня вшанування пам’яті героїв Небесної сотні вчинили погроми в офісах холдингу «СКМ», який належить Ринату Ахметову, у відділеннях «Альфа-Банку» та «Сбербанку Росії». Невідомі розбили скло в трьох вікнах та у дверях російського «Сбербанку Росії» в Маріуполі.

Міський голова Львова Андрій Садовий від коментарів відмовився. Голова Львівської ОДА Олег Синютка — у відпустці. Ситуацію прокоментували лише у Головному управлінні Національної поліції у Львівській області, зазначивши, що за фактами підпалів трьох банківських відділень проводяться досудові розслідування у кримінальних провадженнях, відкритих за ч.2 ст.194 («Умисне знищення або пошкодження майна») Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від трьох до десяти років.

Хто міг бути організатором і виконавцем цих підпалів? Поки поліція аналізує записи із відеокамер і опитує мешканців навколишніх до постраждалих банків будинків, у соцмережах розгорнулася широка дискусія на цю тему. Розділилися на дві точки зору: “Так їм, москалям, і треба!” і “Не будьте дикунами, у чому винні банки, які зареєстровані в Україні, і люди, які не мають до них відношення?” Дехто запідозрив, що до акції міг бути причетний “Економічний бойкотний рух”, учасники якого торік організовували низку акцій протесту проти російського бізнесу у Львові, зокрема і проти російських банків та організованого одним із них джазового фестивалю. Однак “бойкотівці” заявляють, що не мають до підпалів жодного відношення. “Якби це не був житловий будинок — жодної трагедії б не було, — каже “ВЗ” координатор громадської ініціативи “Економічний бойкотний рух” Олег Радик. — Люди, які здійснили цей напад, мали б подумати, що в цьому будинку живуть люди і це могло б закінчитися трагічно. Богу дякувати, що все закінчилося так, як закінчилося. Усе відбулося близько першої години ночі, люди могли спати, старші люди могли не почути, що перший поверх горить. Наші люди тримають на балконах будь-що, навіть каністри з бензином. Усе це могло спалахнути. Звичайно, що це не наша акція. Наші акції не є настільки агресивними, ми не ходимо у балаклавах і завжди беремо на себе відповідальність, навіть якщо акції і мають хуліганський характер, отримуємо протоколи на штрафи тощо. Я навіть не знаю, чи це провокатори, чи просто люди, накручені кимось... Але вони мали б розуміти відповідальність за свої вчинки. Хочете робити акції проти російських банків — думайте про те, щоб не постраждали люди, які не мають жодного відношення до цих банків”.

Як казали давні римляни — “Cui prodest?”, тобто “Кому вигідно?”. Кому вигідні підпали російських банків у Львові? Подібні “акції протесту” передусім шкодять міжнародному іміджу Львова і України загалом. Красномовні картинки з пожежами і підпалами одразу підхоплюють російські ЗМІ, показуючи своєму “електорату”, які “дикуни, радикали і терористи” живуть в Україні. З огляду на те, що підпали відбулися саме у знакові для України дні — річницю злочинів на Майдані, Ночі гніву, — можна зробити висновок про однозначну провокацію. Але, можливо, ці радикали — зовсім не проплачені провокатори, а просто недалекоглядні люди, які не розуміють наслідків своїх дій? Однак навіть якщо такі акції робляться із суто патріотичних спонукань, то виконавці мають розуміти, що своїми діями шкодять не банкам РФ, а передусім простим українським громадянам, які мають вклади у цих банках, отримують через них пенсії тощо. Бо росіяни у цих банках гроші не тримають...

Думки з приводу

Отар ДОВЖЕНКО, медіа-експерт

Жодна цивілізована людина не може схвалювати акти вандалізму, скоєні цієї ночі у Львові. Підпал відділень «Сбербанку Росії» та «Внешторгбанку Росії» (ВТБ) є злочином, і винуватці повинні бути знайдені та притягнуті до відповідальності. Закон один для всіх. Можливо, суд врахує як пом’якшувальну обставину той факт, що Росія загарбала Крим та частину Донецької і Луганської областей, а також веде проти України війну вже два роки. Але, звісно, той факт, що твоїх співгромадян убивають російські військові, не є приводом для того, щоб нищити майно державних російських банків. Ми — цивілізовані люди, і насильство не є прийнятним для нас методом.

Поза тим, немає гарантії, що ще комусь не спаде на думку підпалити одне з численних відділень російських банків у Львові. Градус напруги в суспільстві височенний, а влада, на жаль, не дає відповідей на питання, яким чином Російська Федерація є водночас і агресором/ворогом, і економічним партнером, якому дозволено заробляти гроші на українському ринку. Тож офіси російського бізнесу вочевидь є зоною підвищеної небезпеки.

Пожежа на площі Франка, окрім російського майна, пошкодила майно ні в чому не винних львів’ян і загрожувала їхньому життю. За таких обставин міська влада просто зобов’язана захистити мешканців Львова. Осередки російського бізнесу повинні бути перенесені на безпечну відстань від місць скупчення людей і житлових будинків задля безпеки мешканців міста, чиї оселі можуть постраждати від такого сусідства. Тож міській владі слід заохотити російський бізнес звільнити приміщення в житлових будинках та переїхати до промзон або ізольованих будівель, на околиці міста або за його межі. Можна, зрештою, зібрати цей бізнес у спеціально створеній безпечній резервації. Наприклад, Рясне-Російське (не плутати з Руським)...

Фото Мирослава ПАРХОМИКА (ZAXID.NET)

Схожі новини