Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Королевська — такий економіст, як Кличко — балерина

Суд зобов’язав поновити справу про «липовий» диплом екс-урядовиці.

Поки справа про «липову» вищу освіту нардепа Борислава Берези пилиться у Генпрокуратурі (хоча, здавалося б, що з нею тягнути, коли є офіційне підтвердження з Київського національного економічного університету про те, що Береза студентом цього вузу не був?), здути пилюку з іншої «дипломної» теки слідчим таки доведеться. Чиє прізвище там фігурує? «Замріяної» керівниці Мінсоцполітики часів Азарова, а нині - нардепа з «Опблоку» Наталії Королевської. Як не намагалися «слідаки» з МВС зіпхати справу про диплом Королевської у смітник (надто дрібний «гачок», щоб тримати на ньому винуватицю, чи, може, старі зв’язки спрацювали?), суд велів поновити розслідування. Хоча розслідувати вже нічого. Як йдеться у постанові суду, «орган досудового розслідування фактично визнав встановленим факт підроблення оригіналу академічної довідки та диплома про освіту». Ось тільки далі ходу справі у МВС не дали.

Історія зі сумнівною «корочкою» Королевської нашуміла, ще коли та міністром була. Коли у грудні 2012 року «мрійниця» заявила у міліцію про втрачений диплом (на вулиці, бачите, загубила), як з’явилися підозри: а чи був він у неї взагалі? «Копати» глибше взявся тодішній нардеп Геннадій Москаль. Пробував навіть розшукати однокурсників Королевської, не вірячи, що та закінчила економічний факультет Східноукраїнського університету імені Даля. На підтвердження своєї версії, що «далівський» диплом міністра «липовий», Москаль оприлюднив довідку з Донбаського гірничо-металургійного інституту (пізніше перейменованого у Вищу школу бізнесу). «Королевська, — пояснив, — навчалася у цьому закладі з 1992 до 1995 року. 20 жовтня 1995 року її відрахували. Через два роки, 22 жовтня

97-го, вона поновилася, а 4 грудня того ж року її знову відрахували — за несплату». Зацікавив Москаля не стільки дубль із відрахуванням, скільки час навчання Королевської у метінституті. Дивний, мовляв, збіг, якщо взяти до уваги інформацію про те, що у Східноукраїнському університеті Королевська навчалася з 1993 до 1997 року. «Виникає запитання, — заявив Москаль. — Якщо Королевська з 93-го року навчалася в університеті у Луганську, навіщо вона так заповзято «штурмувала» малопривабливу Вищу школу бізнесу в Алчевську. То, може, вона все-таки не навчалася у Східноукраїнському університеті?».

Того ж, 2013 року, освітою Королевської зацікавилися правоохоронні органи. Але через півтора року справу успішно поховали. Немає, мовляв, складу злочину. Так усе і затихло б, якби не власне розслідування луганського журналіста Олега Перетяки, результати якого дали підстави звернутися до суду, аби той зобов’язав правоохоронців поновити справу щодо сумнівного диплома екс-шефині Мінсоцполітики.

Олег Перетяка розповів подробиці про те, як старанно в органах намагалися зам’яти дипломний скандал з Королевською. «Ні саму Королевську, - каже, - ні керівництво університету ніхто зі слідчих жодного разу не допитав. Зате у справі є кілька «допитів» лжесвідків, купа підроблених документів і підписів. Слідство наполегливо намагалося закрити справу, надаючи лжедокази нібито скоєної луганськими терористами крадіжки оригіналу особової справи студентки Королевської під час доставки документів у Головне слідче управління МВС».

Врешті, заявивши про неможливість отримати оригінали вишівських документів Королевської, справу таки поховали. А поки «відкопуватимуть» (за рішенням суду), екс-міністр поспішає чергову «вумну бомажку» отримати. «Не маючи повної вищої освіти, Королевська вирішила обзавестися ще одним, вже четвертим дипломом, - каже Олег Перетяка. - Влітку вона планує стати магістром державної служби, завершивши чергове дворічне заочне навчання у Київському національному університеті імені Шевченка. Мабуть, у неї сформувався психологічний комплекс — намагання компенсувати фальшивий диплом колекцією «корочок» про заочну освіту. Тільки усі її потуги можуть стати даремними, якщо буде доведено, що свій перший диплом у 1997 році Королевська отримала незаконно, фактично не навчаючись у Східноукраїнському державному університеті».

Якщо справа екс-очільниці Мінсоцполітики таки дійде до суду (що дуже сумнівно, оскільки потрібна згода щонайменше 226 депутатів Верховної Ради) і рішення буде не на її користь, максимум, що світить Королевській за використання підроблених документів, - до двох років обмеження волі. Мінімум — 850 гривень штрафу.

Фото з Facebook Н. Королевської

Схожі новини