Передплата 2024 ВЗ

Петра Симоненка і К° відправили у політичний нокаут

Реєстрацію Компартії скасовано – бо порушувала українські закони.

Комуністи в Україні поза законом! Відлік їхнього “небуття” розпочався у середу, 16 грудня, коли Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив відповідний позов Міністерства юстиції до Комуністичної партії України та постановив припинити діяльність цієї політичної сили. Два з половиною місяці перед тим, 30 вересня, цей же суд заборонив діяльність двох “сестер” КПУ — Комуністичної партії (оновленої) і Комуністичної партії робітників і селян. Справи у судах розглядали за участі третьої особи — Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

А судився Мін’юст з комуністами через те, що вони порушували ухвалений Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (він входить у пакет декомунізаційних законів). У позові урядовці так обґрунтовували свої претензії до носіїв комуністичної ідеї: “КПУ вчиняє дії, спрямовані на зміну конституційного ладу насильницьким шляхом; порушення суверенітету й територіальної цілісності України; пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної ворожнечі; посягання на права і свободи людини, а також представники КПУ систематично звертаються із закликами до створення воєнізованих формувань”. У документах, якими оперував Мін’юст, були зокрема відеоролики, на яких видно, як у 2014 році лідери регіональних осередків КПУ у Криму, Донецькій, Луганській та інших областях закликали Путіна ввести в Україну російські війська, приєднати ці регіони до Російської Федерації.

Першу спробу заборонити КПУ зробив відразу після проголошення Незалежності тодішній голова Верховної Ради України, а перед тим — секретар КПУ з питань ідеології Леонід Кравчук. Однак з часом комуністи оскаржили це рішення в суді і поновили свою діяльність. Лідери КПУ та їхні сателіти не визнавали Голодомор, вбивства та депортацію людей, інші злочини проти українського народу, до яких були причетні комуністичні лідери у 1933-1934 роках та у повоєнний період. Комуністи підтримали нинішню агресію Росії проти України.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, судові рішення щодо комуністичної партії матимуть виключно позитивні наслідки для всього українського суспільства. Як зазначив міністр на своїй сторінці у Facebook, “українське суспільство має базуватися на справжніх цінностях нашого народу, жити у європейському правовому полі, не повторювати помилок минулого”.

Однак навряд чи вчорашні комуністи змиряться з вердиктом суду. Лідер КПУ Петро Симоненко пообіцяв звернутися з апеляцією у вищі судові інстанції України, а також написати заяву про дискримінацію в Європейський суд з прав людини. Комуністи також “перефарбовуються” - активно “вмонтовують” своїх “ідейно стійких активістів” у структури інших партій лівого спрямування. Чимало таких “агентів” поповнили ряди політичної сили “Нова держава”, яка цієї осені брала участь у місцевих виборах і увійшла у районні ради Харківської, Полтавської областей. Чотири колишні комуністи під брендом “Нової держави” поповнили склад Миколаївської обласної ради. Один з них — Микола Скорий — на першій сесії новообраного депутатського корпусу, яка відбулася 3 грудня, відмовився підніматися з місця під час виконання державного гімну. Сказав, що не визнає його. Прокуратура Миколаївської області відкрила провадження щодо екс-комуніста за фактом публічної наруги над державною святинею.

А тим часом...

Із закликом виступити проти заборони Комуністичної партії України звернувся до Ради Європи, Європарламенту, всіх лівоцентристських партій лідер Комуністичної партії Російської Федерації Геннадій Зюганов. “Ми своїх друзів не кидали і не кидаємо, і зробимо все, щоб відновити законність і забезпечити їхню безпеку, - заявив Зюганов. - Заборонити людині думати і мати певні цінності ніхто не в змозі, ніякий суд ... Нічого з цього не вийде. Ми маємо спільні цілі і завдання з КПУ, допомагали і будемо допомагати одне одному”.

Коментарі для «ВЗ»

Михайло БОЙЧЕНКО, колишній член КПУ, партієць з 25-річним стажем

Не схвалюю діяльності комуністичних вождів, того ж Симоненка-мільйонера, який живе явно не по-пролетарськи. Водночас виступаю проти будь-яких ідеологічних заборон, бо ми ж — демократична країна. Є люди, які сповідують комуністичні ідеї, які живуть минулими спогадами про колишні часи. Ну і нехай... Прийде час, і якщо ця партія не матиме прихильників, то сама відійде у минуле. От хто, скажіть, чує нині про одіозну СДПУ(О)? Немає такої! А свого часу це була “керівна і спрямовуюча” політична сила, яка гриміла на всю Україну. Люди її не сприйняли і забули. Так і з комуністами було би. Якщо ж діяти радикально, то чому б тоді не заборонити Партію регіонів, яка наробила стільки біди в Україні? Зрештою, придивіться, скільки нині діячів ведуть антидержавну політику у тих же “Народному фронті”, “Батьківщині”, у партії Порошенка та інших, нібито патріотичних силах. То що - забороняти їх?

Сергій ТАРАН, політолог

Адмінсуд поставив юридичну крапку у забороні компартії. Але комунізм з України піде тоді, коли піде з неї Росія. «Большевизм есть не внешнее, а внутреннее для русского народа явление, его тяжелая духовная болезнь, органический недуг русского народа», - писав русскобандеровец Ніколай Бердяєв. Тому компартія піде з України, коли підуть останні фантазери, які вважають, що проблема лише в Путіні, і коли він зникне, то наша дружба “вернеться взад”.

Фото зі сайту news.pn

Схожі новини