Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Геращенко: "У Мінську не обговорювався закон про амністію бойовиків"

  • 16.12.2015, 10:10
  • 1 479

Під час зустрічі контактної групи в Мінську жодного проекту закону про амністію представників незаконних збройних формувань не обговорювалося.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила уповноважений президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, передає Еспресо.TV.

"Щодо амністії. Відповідально заявляю, що ані 15.12, під час зустрічі підгруп у Мінську, ані під час попередніх зустрічей, ані під час попередніх дискусій - на політичній (а це добре знаю від своїх дорогих колег Р.Безсмертного і В.Горбуліна), ані на нашій гуманітарній - жодного проекту закону не обговорювалося і тим більше не приймалося", - написала вона.

Геращенко зазначила, що Київ вивчає досвід проведення амністій в інших країнах.

"Так, ми вивчаємо досвід проведення амністій в інших країнах - наприклад, в Хорватії амністія тривала 12 років, так, ми регулярно вислуховуємо шантаж бойовиків і їхні істеричні вимоги терміново прийняти амністію( розуміють, що з їхнім бекграундом їм скоро в РФ заборонять в'їзд), але жодних конкретних документів не напрацьовувалося", - наголосила вона.

Уповноважена президента додала, що закон про амністію прийматимуть не мінські підгрупи, а Верховна Рада, і саме там цей закон буде обговорюватися і дискутуватися.

"При цьому Україна чітко стоїть на наступних позиціях: має бути виконано пункт Мінських угод про звільнення заручників, яких на сьогодні утримується у бойовиків 139! Їх катують, до них не допускають місію Червоного Хреста", - підкреслила вона.

Геращенко висловила переконання, що амністія має прийматися, як в усіх країнах, де відбувалися такі процеси, після остаточного припинення вогню, а не коли конфлікт ще триває, бо це безкарність.

"І має бути чітке розділення злочинів і осіб на тих, хто не потрапляє під жодну амністію: а це причетні до вбивств, катувань та інших злочинів проти людяності", - підсумувала вона.

Схожі новини