Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Президенти України та Польщі: "Санкції щодо Росії за невиконання Мінських домовленостей мають бути продовжені"

  • 15.12.2015, 15:27
  • 1 736

Президенти України та Польщі після зустрічі у Києві заявили про необхідність продовження санкцій щодо Росії за невиконання Мінських домовленостей.

Петро Порошенко у підсумковій заяві для представників ЗМІ висловив подяку за тверду позицію, яку Польща займає щодо підтримки суверенітету, незалежності та територіальної цілісності Української держави. Він повідомив, що окремо було детально обговорено ситуацію на Сході України, координацію кроків в питанні невизнання анексії Криму. «Ми дуже задоволені тією рішучою позицією, яку демонструють наші польські партнери», — відзначив Петро Порошенко.

Президент Порошенко повідомив, що Президент Дуда підтвердив позицію Варшави щодо підтримки продовження санкцій за незаконну окупацію Криму та неімплементацію Мінських угод. «Я дуже сподіваюся, що це рішення буде прийнято на цьому тижні під час засідання Ради Європейського Союзу. Мені було приємно почути тверду позицію керівництва Польської держави з цього приводу», — зазначив Петро Порошенко.

«Впевнений, що треба зупинити ганебну політику Російської Федерації — репресивну політику щодо переслідування за політичними та ідеологічними ознаками як щодо представників кримськотатарського народу в Криму, так і представників української громади, які зазнають тиску і переслідувань лише за те, що вони є українцями», — наголосив Президент України.

За словами Глави Української держави, «прийшов час започаткувати міжнародний механізм для деокупації та демілітаризації Криму — недопущення перетворення цього українського півострову на російську військову базу».

У свою чергу, Анджей Дуда зазначив: «Ми уважно спостерігаємо за питанням реалізації Мінських домовленостей. І для нас є абсолютно однозначним, що першим кроком до миру в Україні, і для цього треба спрямувати усі сили, є повне виконання Мінських домовленостей», — наголосив він, додавши, що поки що ніщо не вказує на те, що вони будуть реалізовані в термін, який був передбачений для цього — до 31 грудня цього року. «Наша позиція така, що політика санкцій у зв’язку з Мінськими домовленостями та у зв’язку з ситуацією на Сході України має далі продовжуватися. Світ не повинен відмовлятися від цієї політики. Санкції будуть продовжені. Наша позиція тут однозначна», — заявив Президент Польщі.

Глава Польської держави наголосив, що його країна буде підтримувати усі мирні прагнення України: «Україна хоче повернути собі контроль над своїми кордонами. Україна хоче бути суверенною і незалежною на своїй території. Ми будемо однозначно підтримувати позицію України. І для нас це є очевидним та однозначним з точки зору стратегічної безпеки Польщі, і взагалі безпеки нашої частини світу та Європи», — сказав польський Президент.

Джерело: прес-служба Президента

Схожі новини