Передплата 2024 «Добра кухня»

50 мільйонів євро

Саме стільки, стверджують у Голландії, вимагали бійці батальйону «ОУН» за повернення 24 художніх полотен.

Картини начебто знайшли у маєтку соратника Януковича...

Україна опинилася в епіцентрі нового міжнародного скандалу. Він має мистецько-кримінальне забарвлення, проте шкоди репутації нашої держави завдає не меншої, ніж скандал, скажімо, політичний, економічний, військовий.

У понеділок, 7 грудня, директор Музею Західної Фрісландії (Голландія) Ед Грідінк ошелешив журналістів повідомленням про масштабний злочин. За словами цього пана, у руках бійців українського добровольчого батальйону “ОУН”, який у складі Збройних сил воює на Донбасі, є 24 раритетні картини голландських художників, які десять років тому було викрадено зі згаданого музею у місті Хорн. Полотна начебто зберігалися в одному із маєтків на сході України, а під час бойових дій потрапили до “націоналістів”. За словами пана Грідінка, умовою повернення цих мистецьких цінностей бійці батальйону “ОУН” ставили виплату їм... 50 млн. євро (за іншими даними — доларів). Голландський мистецтвознавець каже, що “з добре поінформованих джерел” йому відомо, що до цієї оборудки причетні колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко і лідер ультрарадикальної партії “Свобода” Олег Тягнибок (його зображено з витягнутою рукою, начебто з нацистським привітанням).

«Я не можу розкривати деталей, - зазначив іноземець, — але зв’язок між Службою безпеки і викраденими картинами більш ніж очевидний».

Хоча від часу появи цієї “сенсації” минуло кілька годин, на момент підписання цього номера газети до друку жоден з фігурантів скандалу не прокоментував звинувачення. Ніхто з лідерів “Свободи” на дзвінки кореспондента “ВЗ” не відповідав. Олег Тягнибок на своїй сторінці у Facebook відбувся лише своєрідним троллінгом. Помістив власну фотографію на фоні портретів Євгена Коновальця, Степана Бандери, Романа Шухевича, супроводивши її такою текстівкою: “Шановний представник музею Західної Фрісландії! Ось, “знайшлися” картини - приїжджайте, забирайте і виставляйте!”.

Троллінг — але непереконливий. Було б значно краще почути офіційну позицію “Свободи”. Як і думку екс-голови СБУ. Мовчанка працює проти них. І проти нас.

В інфографіці голландців, яка начебто ілюструє “злочинну” схему українських військових і чиновників, згадується прізвище бійця “ОУН”, поета з Тернополя Бориса Гуменюка, автора “Віршів з війни”. У розмові з кореспондентом ТСН він так відреагував на звинувачення: “Це все плітки і чутки. Ви знаєте - війна. Населені пункти переходили з рук в руки по декілька разів. Тобто очевидно, що грабували там і приватне житло, і державні будівлі. Були чутки про те, що, можливо, є колекція, яка, можливо, мала відношення до одного з європейських музеїв. На жаль, ці чутки не можна ні підтвердити, ні спростувати. Легенда була така: в одному з будинків, який належить людині з близького оточення Януковича, один з добровольчих батальйонів ЗСУ натрапив на колекцію, яку, можливо, було десь викрадено. І все. Тобто цієї колекції ніхто в очі не бачив, принаймні, я не знаю такої людини. Я жодної картини не бачив, жодної картини в руках не тримав. І підтвердити, що така колекція реально існує на території України, в одному з будинків одного зі сподвижників Януковича, не можу”.

У цій темній історії варто звернути увагу на те, що країною, яка начебто потерпіла від українців, є Голландія. Єдина держава з членів Євросоюзу, яка відклала ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС. Хтозна, чи ґвалт з картинами спеціально не зчинили зовнішні сили, щоб відбити у голландців охоту підтримувати на майбутньому референдумі згоду на наше асоційоване членство...

Схожі новини