Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Тріумвірат» Львівської обласної ради: Олександр Ганущин, Парасковія Дворянин, Володимир Гірняк

«Свобода» і «УКРОП» пішли в «глуху» опозицію.

Незважаючи на прогнози деяких політологів щодо можливих несподіванок під час голосування за голову Львівської обласної ради, перше сесійне засідання обійшлося без “сюрпризу”. Таємним голосуванням головою Львівської обласної ради обрано депутата від найбільшої за чисельністю фракції - БПП “Солідарність” - Олександра Ганущина. За посаду першого заступника і заступника обласної ради депутати голосували “пакетом” і обрали, відповідно, Парасковію Дворянин (“Самопоміч”) і Володимира Гірняка (“Громадянська позиція”).

Очевидно, переговорний процес серед фракцій більшості пройшов злагоджено, тож Ганущин був єдиною кандидатурою на посаду очільника обласного парламенту. Склад новообраної облради — 84 депутати. Із 67 депутатів, які взяли участь у голосуванні, “за” Ганущина висловилися 60, проти — 5, утримався 1. Один бюлетень було визнано недійсним. Перед початком голосування кожна з фракцій висловила свою позицію щодо пана Ганущина. “Самопоміч”, друга за чисельністю фракція, заявила, що підтримає Ганущина, бо “іншої кандидатури немає”. Підтримали Ганущина “Громадянська позиція” та Народний рух України. “Свобода” заявила, що йде в опозицію до депутатської більшості і не голосувала ні за голову, ні за заступників. “Батьківщина” заявила, що прийматиме рішення щодо підтримки на окремій нараді, але пізніше її представники голосували. Радикальна партія Олега Ляшка утрималася від голосування, «УКРОП» заявив, що “йде в опозицію до старої системи влади, до представників Порошенка, які погрузли в корупції”.

Певна “підкилимна” несподіванка сталася під час голосування за заступників. Із кулуарних розмов випливало, що “Солідарність” буцімто не хоче, аби першим заступником голови облради була саме Парасковія Дворянин. Прогнозували, що першим заступником стане представник “Самопомочі” Роман Кізима. Але, очевидно, щось “перетерлося”. Можливо, саме тому, для “підстраховки”, голова облради запропонував голосувати за обох заступників “пакетом”.

На цьому ж засіданні депутати створили 12 постійних комісій обласної ради. Не обійшлося без скандалу. В результаті “Солідарність” отримала 4 комісії, “Самопоміч” - 3, “Батьківщина” - 2, Радикальна партія — 1, “Народний контроль” — 1, НРУ — 1. “Свобода” не отримала головування в жодній комісії.

Довідка «ВЗ»

Олександр Ганущин народився 16 червня 1978 року в місті Рахові Закарпатської області. У 1999 р. закінчив ЛНУ ім. І. Франка, у 2005-му - Львівський регіональний інститут держуправління НАДУ при президентові України, магістр державного управління. Колишній “рухівець”, свого часу працював заступником голови Львівської ОДА - керівником апарату (за часів губернаторства Петра Олійника і Миколи Кметя). Також у виборчих компаніях “Фронту змін”, НРУ і братів Дубневичів. Досі працював головним консультантом зі зв’язків із органами місцевого самоврядування в адвокатському об’єднанні “Матвіїв і партнери”. На громадських засадах - помічником-консультантом народного депутата Ярослава Дубневича. До Львівської обласної ради обраний утретє. Одружений. Виховує доньку та сина.

Фото Валерія ШМАКОВА

Схожі новини