Передплата 2024 «Добра кухня»

Дипломати взяли в руки кельми: Польський дім постане за два роки

У підвалини львівського Центру польської культури та європейського діалогу заклали примірник газети «Високий Замок»!

Справа побудови Польського дому у Львові отримала практичне втілення — 6 листопада за участі українських та польських офіційних осіб у символічні підвалини (на території колишньої військової частини на вулиці Шевченка, 3-а) вмурували капсулу із актом про початок зведення Центру польської культури та європейського діалогу.

Польська спільнота чекала цього моменту понад двадцять років. На урочистості зібралася потужна польська делегація - міністр закордонних справ Польщі Ґжеґож Схетина, голова кабінету президента Польщі Адам Квятковський, Надзвичайний і Повноважний посол РП в Україні Генрик Літвін і його наступник Марцін Войцеховський, Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд і його наступник Вєслав Мазур, голова товариства “Польська спільнота” Лонгін Коморовський, голова Спілки українців Польщі Пьотр Тима, голова Федерації польських організацій в Україні Емілія Хмельова та ін. З українського боку - речник МЗС України Мар’яна Беца, голова Львівської ОДА Олег Синютка, голова Львівської облради Петро Колодій, міський голова Львова Андрій Садовий. А також представники духовенства, керівники місцевої влади з боку України і Польщі, численна польська громада Львова.

Міністр Адам Квятковсь­кий­ зачитав вітального листа від президента Польщі Анджея Дуди. «Я не міг би закінчити своєї місії, як міністр закордонних справ, як син львів’янина, який народився у Львові на вулиці Личаківській, якби не довершив справи побудови Польського дому у Львові, - сказав міністр закордонних справ Республіки Польща Ґжеґож Схетина. - Це для мене справа честі. Обіцяв мамі. Тому цей день для мене — і родинне свято». Польські високопосадовці повідомили, що Центр польської культури та європейського діалогу постане у Львові за кошти польської інвестиції (18 мільйонів злотих), планують завершити будівництво за два роки, підрядник — польська фірма.

Урочиста церемонія закладання капсули із актом у “символічні підвалини” Польського дому виглядала оригінально — дипломатам довелося попрацювати фізично і взяти в руки справжні кельми, якими накладали бетонний розчин на справж­ні цеглини. Спочатку гарно оформлений акт, що засвідчує початок будівництва осередку польської культури у Львові, підписали 15 високопосадовців з української і польської сторін. Потім цей документ скрутили (разом із примірником газети “Високий Замок” та примірником львівської польськомовної газети “Кур’єр галіційський”) і помістили у металеву капсулу. Запропонував зберегти для історії саме нашу газету Генконсул РП у Львові Ярослав Дрозд. З першого разу це зробити не вдалося — згорток був затовстий. Ситуацію врятував голова Львівської ОДА Олег Синютка, який надійно перепакував увесь згорток. Капсулу помістили за скло, зверху замурували шістьма цеглинами — трьома “українськими” і трьома “польськими”. Після урочистостей на вулиці Шевченка польська делегація зустрілася із польською громадою Львова в Оперному театрі. Пізніше відбулося покладання квітів на польських військових похованнях та до монументу УГА на Личаківському цвинтарі.

Схожі новини