Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Війна війною, а обід – за стандартами НАТО

З початку експерименту з переходу на харчування військових за новими стандартами минув уже місяць

Участь в експерименті беруть курсанти Академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного та екіпаж фрегата “Гетьман Сагайдачний”. Про перші підсумки експерименту кореспондент “ВЗ” вирішив дізнатися, обідаючи разом із курсантами.

У грудні 2007 року годувати військовослужбовців Збройних сил України доручили комерційним структурам. Тоді пішли у небуття наряди по кухні, під час яких солдати замість того, щоб вчитися військових наук, чистили картоплю та мили посуд. Проте війна, яка почалася на сході, показала недосконалість “комерційного харчування”. На передовій, під кулями ворога, цивільні кухарі готувати обіди не будуть. А військові “учебки”, де готували кухарів, зникли. Повертаючись до харчування за допомогою військових кухарів, у Міністерстві оборони вирішили перейти на харчування за стандартами НАТО.

Принцип нової системи харчування здається простим: більший вибір страв - смачніше харчування. Та шлях до цієї формули пролягав через подолання багатьох бюрократичних перепон. Поки що військово-

службовці Збройних сил харчуються відповідно до норм, затверджених постановою Кабміну ще 2003 року. Відповідно до цієї постанови, військові щодня мають отримувати таку саму кількість продуктів. Постачають продукти в частини ті ж комерційні структури, працівники яких годують військових. Командири військових частин ніяк не можуть контролювати ні кількості постачання продуктів, ні якості приготування їжі.

З початком експерименту Академія Сухопутних військ відмовилася від послуг комерсантів та прийняла на службу 70 власних працівників їдальні. Щодня академія отримує 248 найменувань продуктів, з яких кухарі готують страви на всі смаки. З меню зникла традиційна для армії перлова каша, натомість з’явилися страви, назв яких курсанти навіть не чули.

У переходу на харчування військових за стандартами НАТО, як і в усього нового, є противники. Вони твердять, що харчування військових значно подорожчає, оборонне відомство його “не потягне”. “Такі твердження виявилися міфом, - розповів в. о. начальника Академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного полковник Олександр Сивак. - До початку експерименту, коли курсантів годувала комерційна структура, харчування одного бійця на добу коштувало 61 грн. 44 коп. Після переходу на харчування за стандартами НАТО на одного бійця витрачають 62 грн. 50 копійок”.

На початку експерименту курсанти масово висилали батькам зроблені в їдальні фотографії, щоб ті переконалися, що синів у війську годують, як у кращих ресторанах. Кореспондент “ВЗ” присів пообідати до трьох курсантів-першокурсників факультету виховної роботи. Хлопці, побачив, замовили собі супи, банани, рис з м’ясом, вінегрети та салати, приготовлені з моркви, квасолі та яєць, узвари. “От як би нас так в АТО годували! - каже колишній боєць 80-ї окремої аеромобільної бригади Олександр. - Там, на блокпостах, ми самі готували собі їжу по черзі. Та не кожен боєць - вправний кухар, отож не завжди їжа була смачною”. Іван, товариш Олександра, розповідає, що після вступу в академію першокурсники тиждень харчувалися за старою системою. Тоді чимало їжі залишалося на столах, бо курсантам вона здавалася несмачною. Сьогодні хлопці “змітають” всі страви, які самі вибирають.

Експеримент з переходу на харчування за стандартами НАТО триватиме до 31 грудня. Чи буде він згодом поширений на всі військові частини, вирішуватимуть у Міністерстві оборони. Сьогодні, принаймні, відходячи від “комерційної залежності”, відродили “учебки”, які готують військових кухарів.