Передплата 2024 «Добрий господар»

Виборчі бюлетені друкують по другому колу

Бо виникли підозри щодо їх підробки.

Нехлюйство людей, покликаних організувати виборчий процес, або ж, не виключено, навмисні злочинні дії з їхнього боку, провокації політичних аутсайдерів призвели до того, що за дві доби до голосування у ряді великих населених пунктів місцеві вибори може бути скасовано — як на сході, так і на заході.

Одним з “каменів спотикання” виявилися підозрілі... бюлетені, поява яких може свідчити про намір фальсифікувати результати волевиявлення. В Ужгороді майже у 900 тисячах бюлетенів, які роздали у виборчі комісії, виявили неправильно вказану назву однієї з партій. Граматична помилка згодом могла стати підставою для скасування підсумків підрахунку голосів. Від гріха подалі вирішили передрукувати бюлетені. На це з державного бюджету позапланово взяли майже мільйон гривень...

Ціла катавасія виникла у прифронтовому Маріуполі. Там значну частину бюлетенів (250 тисяч) надрукували у приватній друкарні “Приазовский рабочий”. Це підприємство належить олігарху Ринату Ахметову, який є зацікавленою особою — його висуванці балотуються у депутати і міські голови. На думку громадських організацій, у цій друкарні цілком могли наштампувати зайвих бюлетенів і з їх допомогою “підкоригувати” результати голосування. Якщо брати до уваги той факт, що понад 50% членів дільничних комісій є представниками “Опозиційного блоку” і колишньої Партії регіонів, то висновки напрошуються самі по собі. Заступник голови ЦВК Андрій Магера вважає, що бюлетені для Маріуполя потрібно було друкувати за межами Донецької області.

Чи пройдуть вибори у місті сталеварів і портовиків, залежить від того, яке рішення прийме голова Донецької державної цивільно-військової адміністрації Павло Жебрівський. Якщо передвиборча обстановка у місті і далі буде напруженою (напередодні у місцевих ТВК зчинилася бійка) і Жебрівський вважатиме, що належних умов для голосування немає, ЦВК може скасувати вибори у Маріуполі.

Передвиборчий ексцес виник і у Тернополі. Після того, як бюлетені уже було розіслано ДВК, у місцевій друкарні, яка виготовляла їх, активісти виявили додаткові не обліковані бюлетені, а також форми-кліше для їх друку. Всупереч інструкції, їх вчасно не знищили. А це породило підозру про виготовлення “лівих” документів. За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Ряд партій висловилися за те, щоб 25 жовтня не проводити виборів у Тернополі. Однак є висока ймовірність, що голосування все-таки відбудеться. Щоб зняти всі фобії, представники парламентської коаліції звернулися у ЦВК з проханням передрукувати бюлетені у Тернополі (так само, як у Маріуполі). Якби вдалося запустити друкарські машини у четвер, до неділі нові бюлетені могли бути у дільничних комісіях. Питання в одному: хто відповідатиме за перевитрату державних коштів?

Фото УНН

Схожі новини