Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Суд над люстрацією

Якщо закон про «очищення влади» визнають неконституційним, це, кажуть майданівці, означатиме реванш «учорашніх».

За три дні до місцевих виборів гарячою точкою несподівано став... Конституційний Суд України, за визначенням - центр правосуддя у державі. 22 жовтня ця інстанція взялася розглядати питання, вердикт в якому може загострити політичну ситуацію у країні. Люди у мантіях “конституційників” вирішували, чи не порушують прав людини окремі норми ухваленого у вересні 2014 року Закону “Про очищення влади”. Тобто про люстрацію, на необхідності якої наполягає суспільство.

Нової роботи суддям КС завдали їхні колеги з Верховного суду. Вони вважали неконституційним положення згадуваного закону, яке передбачало люстрацію членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, членів Вищої ради юстиції та керівників Державної судової адміністрації, що займали посади в період Євромайдану. Автори подання у КС (його було зроблено ще у листопаді 2014-го) просять також визнати неконституційною люстрацію суддів, які виносили рішення проти активістів Євромайдану. В іншому своєму поданні Верховний суд просив КС визначити конституційність звільнення чиновників “без установлення індивідуального характеру їхньої відповідальності”.

Союзниками суддів ВС у цьому питанні стали 47 народних депутатів, переважно з “Опозиційного блоку”. Вони теж надіслали у Конституційний Суд подання, в якому просять визнати нелегітимними норми про люстрацію чиновників часів Януковича, а також правоохоронців, які переслідували активістів Євромайдану. На додачу ці нардепи оскаржували заборону обіймати державні посади, яка розповсюджувалася на колишніх керівників комуністичної партії України і Радянського Союзу.

Оскільки тема одна, Конституційний Суд об’єднав ці три клопотання в одну справу. Розгляд її розпочали ще у квітні, але потім пленарне засідання відклали. 22 жовтня розгляд у режимі усного слухання продовжили. По його закінченні КС перейде до закритої частини засідання, де й ухвалять рішення (для цього потрібні голоси “за” не менше 10 із 16 суддів КС).

Експерти, промайданні партії і громадськість (її представники пікетують засідання) прогнозують, що КС “завалить” закон “Про очищення влади”, оскільки половина нинішнього складу цього суду сама підпадає під люстрацію. Активісти кажуть: вісім із шістнадцяти служителів “конституційної Феміди” свого часу протиправно вручили диктаторські повноваження Віктору Януковичу, тож зроблять все, щоб зберегти свою “недоторканість”...

Упередженість “конституційників” проявлялася з перших хвилин засідання. Голова КС Юрій Баулін продовжив розгляд справи, попри відсутність на засіданні кількох ключових осіб — Уповноваженого ВР з прав людини та її представників, експертів - колишніх суддів КС Володимира Буткевича і Миколи Козюбри. А також — одного з авторів закону про люстрацію, народного депутата Леоніда Ємця. Останній просив відкласти засідання, позаяк поїхав на засідання Венеціанської комісії, яка розглядатиме законопроект про зміни в Конституцію.

Проти розгляду питання про конституційність люстраційного закону виступила і представник Кабінету Міністрів — вона вважає теперішній вклад КС неправомочним, бо половина його складу сама підпадає під дію Закону “Про очищення влади”. Промовиста деталь: один із суддів КС Микола Мельник здивувався таким фактом - суддя-доповідач Наталія Шаптала звернулася за експертною думкою до ректора Одеської юракадемії, народного депутата Сергія Ківалова, що як колишній член Вищої ради юстиції підпадає під люстрацію. “У чому унікальність його думки з урахуванням цих обставин?” - риторично запитав суддя КС Микола Мельник.

Попри всі озвучені зауваження, голова КС продовжив розгляд конституційного подання. Судді почали заслуховувати сторони. Першим, хто почав “валити” закон про люстрацію, був Василь Німченко - нардеп з “Опозиційного блоку”, представник проросійського руху “Український вибір”, який очолює Віктор Медведчук, кум Путіна.

Думка з приводу

Єгор СОБОЛЄВ, народний депутат

Публічно попереджаю: якщо Закон “Про очищення влади” буде скасовано, як законодавець більше не витрачатиму час на закони.

Зосереджуся на підготовці нового повстання, яке зупинить реставрацію системи Януковича. Однією з ключових цілей цього повстання буде набір наново всіх суддів. І покарання нинішніх злочинців у мантіях, які вже два роки нищать запит суспільства на правосуддя. У тому числі покарання нарешті понесуть судді Конституційного Суду, які давали Януковичу диктаторські повноваження, а тепер розглядають скасування люстрації його режиму. Порушену проти суддів КС одразу після Євромайдану справу про зазіхання на конституційний лад досі не доведено до суду...

Схожі новини