Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У «бурштинових війнах» задіяли авіацію

Правоохоронцям довелося визволяти з полону губернатора Волині, якого взяли в облогу «чорні копачі».

МВС повідомило про завершення спецоперації з ліквідації джерела масового незаконного видобування бурштину, яке викрили у Маневицькому районі Волинської області. Під час спецоперації силовикам довелося викликати на допомогу колег зі сусідніх областей. Адже копачі готувалися до активного спротиву.

Спецоперація міліції, яка ледь не переросла у криваве протистояння, почалася вранці 23 вересня. У лісовому масиві Маневицького району того ранку помітили близько трьох сотень людей, які готували копанки для видобутку бурштину. За словами правоохоронців, здебільшого це були жителі сусідніх областей, зокрема Львівської. Припинити незаконний видобуток бурштину та знищення природи від “чорних копачів” почав вимагати губернатор Волині Володимир Гунчик, який приїхав у район на автомобілі. Копачі, серед яких, за словами губернатора, були здебільшого підпилі чоловіки, обличчя яких ховали балаклави, оточили автомобіль керівника області та не випускали його з лісу.

Незабаром лісовий масив, який перетворився на зону конфлікту, оточили близько тисячі правоохоронців — міліціонерів, військовослужбовців Нацгвардії, співробітників СБУ. Оскільки серед копачів постійно чулися заклики почати атаку на правоохоронців, на допомогу викликали міліцейські загони спецпризначення зі сусідніх областей. Всі автомобільні шляхи до лісового масиву перекрили. До блокади долучили навіть міліцейський БТР.

Міліціонерам вдалося розштовхати натовп і визволити з полону губернатора. Після цього право­охоронці перейшли у наступ. Вони затримали сімнадцять копачів і чотирьох автовласників. Серед останніх викрили скупника бурштину, який приготував для купівлі каміння 200 тисяч гривень. Під вечір правоохоронцям вдалося затримати близько сотні “чорних копачів”.

До “бурштинової війни” залучили авіацію. У небо підняли літак прикордонної авіації “Даймонд”. Пілот літака з повітря зафіксував на відео одинадцять місць незаконного видобутку бурштину.

Того ж дня прикордонники Львівського загону спільно з працівниками СБУ затримали на пункті пропуску через українсько-польський кордон “Рава-Руська” громадянина Польщі. Він повертався на батьківщину автомобілем “Форд” через “зелений коридор”. Під час огляду автомобіля у каністрі з мастилом та фільтрі для очищення повітря знайшли чотири кілограми необробленого бурштину.

На пункті пропуску “Грушів” того дня вилучили 37 кілограмів бурштину. Їх намагався вивезти з України громадянин Польщі, який заховав “сонячне каміння” в газовому балоні свого автомобіля.

Схожі новини