Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мільйон «заробив» на безробітті

Після того, як на хабарі піймали голову Державної служби зайнятості, міністр звільнив керівників усіх місцевих служб відомства.

Державна служба зайнятості залишилась без керівництва. “Я підписав наказ про звільнення керівників центрального апарату Держслужби зайнятості та директорів обласних центрів зайнятості”, - повідомив міністр соціальної політики Павло Розенко. Та пообіцяв — аналогічний наказ буде підписаний і щодо звільнення начальників районних центрів зайнятості. Нових керівників набиратимуть на відкритому конкурсі. “Це буде публічний і прозорий процес відповідних кадрових змін”, - запевнив міністр. Кадрові чистки у міністерстві пояснюють реформою Служби зайнятості і перетворенням її у Національне агентство зайнятості. Утім, таке раптове звільнення усіх керівників пов’язано радше з гучним скандалом довкола Служби зайнятості. Кілька днів тому голову Державної служби зайнятості Ярослава Кашубу затримали на отриманні хабара в особливо великих розмірах — понад 600 тисяч гривень.

Ярослав Кашуба- львів’янин. Державну службу зайнятості очолив лише на початку року. Мав стати саме тим керівником, який наведе лад у корумпованій структурі. Однак спокуса виявилась надто велика — досвідченому чиновнику вистачило кількох місяців, аби налагодити тут свої схеми. «Посадовець організував механізм отримання хабарів від учасників тендерних торгів, що проводила держслужба. У протиправних схемах використовував підлеглих, які примушували підприємців сплачувати «данину» за перемогу в тендерах», - повідомили в СБУ. Затримали посадовця у службовому автомобілі в центрі Києва під час отримання хабара.

Вас дивує, що керівник служби, яка мала б допомагати безробітним, бере хабарі у таких розмірах? Кожен з нас щомісяця сплачує піввідсотка на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (він включений у єдиний соціальний внесок). Скажімо, якщо у липні середня зарплата в Україні становила 4390 гривень, то відрахування на безробітних — в середньому 21,95 грн. Наче не багато, але враховуючи, що в Україні приблизно 10,5 млн. людей, що отримують офіційну зарплату, виходить 230 мільйонів гривень. Але ж крім цих грошей, які йдуть на виплати безробітним та утримання служби зайнятості, є ще й державне фінансування окремих програм, зокрема на створення нових робочих місць.

Саме на “відкатах” за такі програми і погорів колишній голова служби зайнятості Володимир Галицький. Після того, як він очолив службу у 2006 році (за прем’єрства Януковича), уже в бюджеті на 2007 рік з’явилась стаття видатків на створення нових робочих місць - для забезпечення зайнятості жителів вугледобувних регіонів. Спочатку на неї виділяли 130 млн. грн. на рік, а потім і всі 360. Уявляєте, скільки підприємств на ці гроші можна було збудувати? Але ці кошти просто “розпилювали”, а Галицький отримував від підприємців, які ставали учасниками цієї програми, 20-25% “відкату”. При затриманні у нього виявили мільйон доларів, майже два мільйони гривень, півмільйона євро, 300 тис. британських фунтів та 30 кг золота. Арешт Галицького пов’язують з найдорожчою в Європі автомобільною аварією. Його пасербиця на Bentley біля славетного казино у Монте-Карло примудрилась пошкодити відразу кілька дорогих авто: Aston Martin, Mercedes, Ferrari і Porsche, завдавши збитків більш як на три мільйони доларів! Мовляв, саме після того спецслужби зацікавились статками Володимира Галицького. Однак є й інша версія: Галицький настільки знахабнів, що вимагав відкат у підприємства, пов’язаного з Олександром Януковичем. За це його й покарали. Як було насправді, навряд чи дізнаємось, оскільки Галицький торік помер.

Але годівниця у вигляді Служби зай­нятості залишилась. І хтозна, скільки грошей зумів би “заробити” там Кашуба, якби пропрацював не кілька місяців, а кілька років, як Галицький. Зате люди, які стоять “на біржі”, не завжди можуть вчасно отримати свої кількасот гривень допомоги. На них грошей бракує.

Схожі новини