Передплата 2024 ВЗ

МВС назвало ключову особу збройного конфлікту в Мукачевому: ним виявився екс-міліціонер

  • 13.07.2015, 16:27
  • 4 706

Міністерство внутрішніх справ України називає ключовою особою збройного конфлікту в Мукачевому очільника «Правого сектору» у Закарпатській області, колишнього працівника міліції Романа Стойку, звільненого за службову невідповідність.

Інформація про це розміщена на офіційному сайті МВС України.

«Роман Стойка, командир 1-го (Закарпатського) запасного батальйону Добровольчого Українського Корпусу «Правий Сектор», є ключовою особою збройного конфлікту в Мукачеві. Про це він сам підтвердив у відео, відзнятому у польових умовах після резонансних подій за участю закарпатських "правосекторівців" та особами з оточення народного депутата, екс-"регіонала" Михайла Ланьо», - йдеться у повідомленні.

За відомостями ВМС, 32-річний Стойка під час служби в органах внутрішніх справ двічі притягувався до дисциплінарної відповідальності у 2007 та 2009 роках. У липні 2009 року він був звільнений з органів внутрішніх справ відповідно п. 64 «службова невідповідність» Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ.

Уродженець смт Вишково Хустського району Закарпатської області Стойка у 2007 році закінчив Ужгородський національний університет. Службу в органах внутрішніх справ проходив з лютого 2006 року на посаді оперуповноваженого відділення карного розшуку Ужгородського міського відділу УМВС України в Закарпатській області.

За повідомленням, у березні цього року Стойка був призначений наказом командира Добровольчого Українського Корпусу «Правий Сектор» Андрія Стемпіцького комбатом 1-го запасного батальйону ДУК «ПС».

Як повідомляв УНІАН, у Мукачевому вдень у суботу, 11 липня, сталася стрілянина, в результаті якої є поранені і загиблі. За повідомленнями місцевих ЗМІ, конфлікт виник між учасниками «Правого сектору» і людьми з оточення народного депутата Михайла Ланьо. За версією представників "Правого сектору", депутат Ланьо сам викликав їх на переговори, оскільки «ПС» почав заважати потокам контрабанди.

Нагадаємо, сьогодні станом на 14:24 год. на Закарпатті двоє бійців "Правого сектора", яких переслідують правоохоронці за підозрою в причетності до суботньої стрілянини, взяли в заручники 6-річного хлопчика.

Про це повідомило місцеве видання PMG з посиланням на джерела інших ЗМІ у МВС.

Речник президента Святослав Цеголко повідомив у Facebook: "Міністр внутрішніх справ та голова Служби безпеки доповіли президентові про ситуацію довкола захоплення в заручники 6-літнього хлопчика у Закарпатській області. Президент взяв цю надзвичайну ситуацію під особистий контроль і доручив вжити усіх заходів для його звільнення".

За даними PMG, двох бійців "Правого сектора" виявили у селі Бобовище. Це виданню підтвердив сільський голова Володимир Козак.

Представників "Правого сектору" помітили у сільському магазині, де вони намагалися придбати їжу.

"ПС-Закарпаття" Олександр Сачко, розповів, що зустріч "Правого сектору" та Ланьо сталася, тому що останній поставив ультиматум: "якщо вони з ним не зустрінуться, то з ними розправляться".

Сачко ж розповів, що від вчора з представниками "Правого сектора" немає зв'язку. "Навіть якби була команда Яроша скласти зброю, вони про це не могли б ніяк дізнатися. Ті, хто зараз переховується, тому що з ними немає зв'язку. Бійці "Правого сектора", які сховалися, не зможуть дізнатися наказ через відсутність зв'язку — у них розрядилися телефони або вони глибоко в лісі».

Село оточили сили Нацгвардії та правоохоронці. Бійців переслідують спецпризначенці.

Джерело в МВС стверджує, що "щоб уникнути переслідування з боку спільної групи МВС та СБУ, вони взяли в заручники хлопчика 6 років і, прикриваючись ним, втекли в ліс". Відійшовши на достатню відстань, підозрювані кинули дитину, наголосило джерело.

Речниця СБУ Олена Гітлянська також заявила про звільнення взятого в заручники 6-річного хлопчика в Закарпатській області.

"Наразі ми можемо констатувати, що хлопчик перебуває в безпеці", - сказала вона "Українським новинам"

Гітлянська додала, що не може розголошувати деталі операції зі звільнення дитини.

Над територією пошуку — Мукачевом, селами Лавки, Бобовище та прилеглими населеними пунктами — кружляють гелікоптери, зазначає PMG.

Як повідомив журналіст PMG.ua, дорогою до Бобовища стоять декілька блокпостів з військовими, які перевіряють кожен автомобіль.

Між селами Череївці та Лохово Мукачівського району стояв БТР з особами у військовій формі.

Джерело: Українська правда

Схожі новини