Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В СБУ «догнали», що догналів слід гнати з України

Головний сектант Антонін Догнал тим часом перебуває у Донецьку

Співробітники СБУ за підтримки спецпідрозділу “Альфа” провели під Львовом обшуки у приміщеннях чоловічого та жіночого монастирів незареєстрованої релігійної організації “Українська правовірна греко-католицька церква”, більш відомої в народі як секта догналів. Під час цієї операції затримали п’ятьох лідерів секти. Трьох з них, громадян Словаччини, наступного дня екстрадували з України. Протестуючи проти дій силовиків, догналівці вдалися до пікетування приміщення УСБУ у Львівській області. Протягом дня співали псалми під стінами управління, а близько 17-ї години розійшлися.

«На Львівщині Служба безпеки України спільно з прокуратурою, міліцією та міграційною службою припинили антиукраїнську діяльність представників незареєстрованої організації “Українська правовірна греко-католицька церква”, які діяли під керівництвом іноземних громадян, — повідомили у прес-центрі СБУ. — Керівники цієї структури поширювали заклики сепаратистського змісту, підбурювали до релігійної нетерпимості щодо інших конфесій. Іноземці схвалювали терористичну діяльність так званих ЛНР і ДНР, намагалися вести антиукраїнську пропаганду. Зокрема, оприлюднили в мережі Інтернет низку звернень до керівництва Росії з проханням ввести іноземні війська на територію України. Правоохоронці провели обшуки за місцями зібрань прихильників цієї організації. У спеціально облаштованій схованці виявлено підроблену печатку УГКЦ і “флешки” із матеріалами щодо діяльності незареєстрованої структури. Стосовно трьох затриманих громадян Словаччини складено адміністративні протоколи, їх вигнано з держави та ухвалено рішення про заборону їм у подальшому в’їзду в Україну. Ще двох іноземців, у яких були відсутні паспорти, затримано в адміністративному порядку для встановлення їхніх осіб і виселення з України».

Секту догналітів заснував у Чехії громадянин цієї держави Антонін Догнал. У 2009 році він оголосив себе єпископом. Незабаром догналівці, яких вигнали з Чехії, а згодом і з Польщі, з’явилися на Львівщині. До нової секти вступили чимало галичан, зокрема молодь з багатих галицьких родин, яка віддала сектантам усі свої заощадження.

До органів місцевої влади почали надходити скарги від батьків “завербованих”, які стверджували, що догналівці зомбують молодь і руйнують сім’ї.

Тривалий час влада ніби не помічала діяльності догналітів. Та незабаром псевдоцерква почала активно втручатися в політичне життя і навіть зовнішню політику держави. Так, 7 жовт­ня 2010 року так званий синод єпископів УПГКЦ звернувся з відкритим листом до президента Росії Володимира Путіна з вимогою поновити на посаді відомого своїми антиукраїнськими поглядами мера Москви Юрія Лужкова. “Він відважно захищав Москву від деморалізації та збочень гомосексуалістів”, - стверд­жували “дипломати”-сектанти.

Політично стурбованих сектантів використовували й місцеві політики. Зокрема, догналівських активістів бачили на мітингах, які влаштовувала тодішня губернатор Львівщини “свободівка” Ірина Сех.

26 листопада 2013 року кілька депутатів привели групу догналівців на сесію Львівської обл­ради, на якій мали обговорити питання видобутку на теренах області сланцевого газу. Завдяки сектантам обговорення важливого для регіону економічного питання зірвали.

Те, що секта Догнала - іноземний антиукраїнський проект, стало зрозумілим, коли Украї­на оголосила про курс зближення з Європейським Союзом. Догналівці почали організовувати акції проти вступу Украї­ни в ЄС, які видавалися за... боротьбу з гомосексуалізмом. Боротьба “за здоров’я нації” дійшла до того, що лідери секти попросили російського та білоруського президентів ввести в Україну війська! 2 вересня 2013 року лідери УПГКЦ в офіційному зверненні до Путіна та Лукашенка зазначили: “Ми, провідні єпископи, які в цій критичній ситуації представляємо всіх християн України, просимо Вас не занедбати свій обов’язок захищати Україну від втрати її незалежності та від ліквідації християнства на її території. Зрадники України Яценюк і Кличко хочуть підписати самогубну угоду з ЄС. Просимо, щоб Ви направили миротворчі спецпідрозділи в Україну для збереження легальної влади і незалежності народу. Пріоритетом внутрішньої і зовнішньої політики США та ЄС є збочений гомосексуалізм. Без Вашої охоронної допомоги буде проведений запланований путч і встановлена тотальна диктатура гомосексуалізму, поєднана з владою сексуальних маніяків. Якщо впаде Україна, християнська колиска народів, то впаде християнство в Росії та Білорусі...”.

Навіть цей антидержавний крок не спонукав тоді українські спецслужби до активних дій проти догналітів. Тим часом секта перейшла на самофінансування. Зароблені на проплачених мітингах кошти та пожертви багатих людей зміцнювали догналітів. Поширюючи свої погляди, вони спромоглися завербувати в секту багатьох державних чиновників і протягнули свої щупальці до навчальних закладів. Сектантів підтримували чимало столичних і львівських політиків. Ще коли догналівці лише почали осідати на Львівщині, за них почала клопотати тодішній міністр культури Оксана Білозір. Відома своїми патріотичними поглядами співачка вимагала надати громадянство України Антоніну Догналу та його послідовникам.

Засновник псевдоцеркви Антонін Догнал, якого ще в 2011 році суд постановив екстрадувати з України, зараз перебуває в Донецьку, звідки час від часу їздить до Москви. Це відстежили, повідомили джерела “ВЗ” у силових структурах, за інтернет-листуванням головного сектанта зі своїми прибічниками.

Коментар

Блаженнійший Святослав Шевчук, глава УГКЦ

Секта Догнала не має нічого спільного з традиційним християнством. Маємо справу з дуже агресивними нехристиянськими технологіями.

стор 3

Схожі новини