Передплата 2024 ВЗ

Луна від пострілів в урочищі П’янка

Завдяки «ВЗ» «мажора», якого підозрюють у вбивстві дівчини, почнуть судити. Заочно...

На офіційному сайті ГУ МВСУ у Львівській області з’явилася фотографія “повістки про виклик підозрюваного”. До старшого слідчого-криміналіста слідчого управління ГУ МВСУ у Львівській області С. Перепелиці, йдеться у повістці, викликається “підозрюваний Кощинець Василь Васильович, який проживає за адресою: Івано-Франківська область, Долинський район, с.Оболоня”. Як стало відомо “ВЗ”, публічний виклик на допит є необхідною процедурою для подальшого заочного суду над “мажором”, який підозрюється в резонансному вбивстві.

Про трагічні події в Долинському районі Івано-Франківської області нагадує хрест, встановлений на місці, де отримала смертельне поранення 25-річна красуня Іванка Гошовська. 26 липня 2009 року Іванку, яка щойно повернулася на батьківщину після заробітків в Італії, запросив відпочити на природі її троюрідний брат з Долини Василь Кощинець. У рідному місті цей “мажор” був одним із найвідоміших підприємців. Мав власні магазини, завод мінеральних вод, туристичну базу.

В урочище П’янка вирушили компанією. Окрім Іванки, Василь запросив скуш­тувати на природі шашликів свою дружину Олесю, яка перебувала на восьмому місяці вагітності, та друга Олега Тишковського і його дружину Наталю. Близько опівночі Кощинець привіз Іванку до Долинської районної лікарні непритомною, з вогнепальним пораненням у праву скроню. 27 липня Іванки не стало...

Правоохоронцям, яких викликали лікарі, Василь Кощинець розповів, що дів­чина стала випадковою жертвою браконьєрів. Ми, розповідав Кощинець, сиділи біля багаття, коли в урочище заїхав УАЗ та освітив всю компанію прожектором. Пасажири УАЗа, казав, переплутали людей з оленем і кілька разів вистрелили. Одна з куль влучила в Іванку. Показання Кощинця підтвердило подружжя Тишковських. Одразу після трагедії ця пара виїхала на проживання в Італію і повторно допитати цих свідків не вдалося.

Вранці в Долину приїхав батько Василя - Василь Кощинець-старший. Йому в обійми кинувся тодішній заступник прокурора Івано-Франківської області Василь Головчак. Адже Кощинець-старший - відома на Прикарпатті людина, яка приятелювала з тодішнім президентом Віктором Ющенком (разом служили строкову в армії). З 2000-го по 2001 рік Кощинець-старший обіймав посаду першого заступника голови правління НАК “Нафтогаз України”. Коли в урочищі П’янка розігралася кривава трагедія, старший Кощинець обіймав посаду голови Державного департаменту України з питань виконання покарань. Уявіть, який ефект викликав приїзд головного тюремника країни у Богом забутий район. Зрозуміло, що всі правоохоронці кинулися шукати УАЗ з браконьєрами, навіть не намагаючись відпрацьовувати інші версії щодо вбивства дівчини.

У версію випадкового вбивства Іванки браконьєрами одразу не повірила мати загиблої, Галина Струтинська. Пані Галина пригадала, як, перебуваючи в Італії, була свідком розмов Василя Кощинця з Іванкою. Мобільний зв’язок із закордоном обходився дорого, проте Василь міг годинами робити компліменти своїй троюрідній сестрі. Хоча родина Гошовських не дуже товаришувала зі своїми далекими родичами Кощинцями, Василь запросив Іванку на своє весілля. Там, коли випив, розповідали гості, ліз до Іванки цілуватися...

Після численних скарг матері на бездіяльність слідчих тодішній заступник генерального прокурора Віктор Пшонка наказав передати розслідування справи з Івано-Франківської до Львівської обласної прокуратури. Прокурори останньої доручили проведення слідчо-оперативних дій фахівцям “убойного” відділу (офіційна назва - відділ з розслідування злочинів, вчинених проти життя, здоров’я та статевої недоторканості) ГУ МВСУ у Львівській області. Лише львівські “убойники” почали активно розслідувати справу, до Львова нагрянула комісія з апарату МВС. Під час перевірки чи не всіх “папірців” перевіряльники натякали, що львів’янам, якщо ті не бажають неприємностей, не варто займатися “не тією” справою. Витримати тиск столичних колег “убойникам” допомогла лише підтримка обласної прокуратури.

Розслідуючи вбивство в урочищі П’янка, “убойники” провели понад п’ятдесят експертиз. Дослідили, зокрема, знайдені на місці трагедії пижі та картеч. З’ясувалося, що в урочищі того трагічного вечора стріляли з карабіна “Сайга” та з мисливської рушниці “Сімсон”. З карабіна, казав Василь Кощинець, стріляв у повітря він, щоб налякати браконьєрів. Та слідчих зацікавили постріли з рушниці “Сімсон”. Адже декілька експертів заявили, що дробинка, вилучена з голови загиблої, була випущена саме з цієї зброї.

Рушниця “Сімсон”, з’ясували слідчі, була зареєстрована на двоюрідного брата Василя Кощинця - Миколу Ільницького. Той на допиті заявив, що рушниця хоча й належить йому, постійно зберігалася на турбазі Кощинця, в сейфі його службового кабінету. Наступного дня після поранення Іванки, твердив Ільницький, Кощинець повернув йому рушницю в розібраному стані. Але Ільницький відчув запах пороху. Після таких показань слідчі допитали Кощинця із застосуванням поліграфа. Допит зняли на відеокамеру та показали відомим психологам-фізіономістам. І детектор брехні, і психологи підтвердили, що, розповідаю­чи про браконьєрів, Кощинець бреше.

У квітні 2012 року Василеві Кощинцю оголосили про підозру у “навмисному вбивстві”. Зробили це заочно, бо на той час підозрюваний виїхав за межі України. Його оголосили у міждержавний розшук. У “ВЗ” є всі підстави припускати, що впливові родичі Кощинця готували його повернення на батьківщину. Принаймні минулого року з Генеральної прокуратури до прокуратури Львівської області надійшла вказівка передати справу по вбивство Іванки Гошовської для подальшого розслідування прокуратурі Івано-Франківської області. Співробітники “убойного” відділу у неофіційних розмовах з кореспондентом “ВЗ” припускали, що “під шумок революції” владна еліта намагалася таким чином врятувати синка одного із касти недоторканих. Та після того, як “ВЗ” в одному з номерів розповів про висновки власного розслідування подій в урочищі П’янка, справу залишили у Львові.

Зібравши всі необхідні докази для заочного суду над Василем Кощинцем, львівські правоохоронці передадуть обвинувальний висновок до Вищого спеціа­лізованого суду, який має вирішити, де слухатиметься справа. Ймовірно, заочний суд на Кощинцем-молодшим доручать проводити Долинському районному суду. А в цьому районі клан Кощинців панує надалі...

Схожі новини