Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Яресько: "Сподіваємося відродити економіку України до 2016 року"

  • 10.06.2015, 19:01
  • 2 273

Урядова делегація на чолі з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та міністром фінансів Наталією Яресько перебуває у Вашингтоні

Україна сама не може витримати подвійний тягар війни і фінансово-економічної кризи, стверджують українські урядовці. У ці дні українська урядова делегація на чолі з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та міністром фінансів Наталією Яресько перебуває у Вашингтоні, переконуючи американських урядовців, політиків і що дуже важливо – кредиторів і бізнесменів у тому, що Київ заслуговує на допомогу. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Виступ перед експертами в Атлантичній раді Арсеній Яценюк почав зведенням новин з фронту, заявивши, що за минулу добу сталося 32 напади підтримуваних Росією бойовиків. Тема військової допомоги пролунала першою.

«Ми розуміємо, що найкращий спосіб розв’язати цей конфлікт - це дипломатичні зусилля, але дипломатія повинна бути підкріплена міцною українською армією. Тому я знову хочу підняти питання не лише навчання українських військових, але й початку великої програми забезпечення України оборонною зброєю», – заявив український прем’єр.

Другим фронтом для України прем’єр-міністр Яценюк називає подолання економічної і фінансової кризи.

«Ми плануємо отримати 25 мільярдів доларів упродовж наступних чотирьох років. Але дірка набагато більша. Хоча уряд заморозив усі соціальні витрати і ми намагаємося скоротити видатки, нам потрібна величезна фінансова підтримка. Як ви знаєте ті гроші підуть одразу нашим кредиторам. Ми не можемо їх витрачати ні на соціальні цілі, ні на військові, отже нам доводиться давати раду самим. Цього року уряд збільшив військові видатки до 5% ВВП», – наголосив Арсеній Яценюк.

Міністр фінансів Наталія Яресько сказала, що складність ситуації полягає у тому, що державний борг України, накопичений, зокрема, завдяки уряду Януковича, зараз сягає 70-ти мільярдів доларів. Його обслуговування майже дорівнює видаткам на війну.

«Сьогодні лише виплата відсотків по боргах дорівнює п’ятьом відсоткам ВВП і це показує, скільки ми мусимо витрачати на борги. Наші офіційні партнери: США, ЄС, МВФ та інші також відіграють роль, забезпечивши нас 17-ма мільярдами від МВФ та сімома з половиною мільярдами з двосторонньої і багатосторонньої допомоги. Але зараз свою роль має відіграти приватний сектор – це єдиний спосіб вирішити проблему», – заявила пані Яресько.

Якщо приватні кредитори – багато з них американські фонди, погодяться послабити борговий тягар України, тоді, за словами українських урядовців – це вже буде їхньої справою – реформувати економіку і привабити інвестиції.

«Ми сподіваємося, що до 2016 року ми зможемо повернутися до економічного зростання на рівні прогнозованих МВФ двох відсотків, або близько до того показника. Ми знову зможемо створювати робочі місця і повністю відродити нашу економіку».

За словами Арсенія Яценюка, український проект має бути не просто українським.

«Це має бути справа цілого вільного світу. Якщо ми досягнемо успіху – це буде найкраща відповідь диктаторському режиму президента Путіна, свідченням того, що вільний світ підтримує Україну, що ми готові до єдності і сміливо й розумно відповідаємо на очолювану Росією агресію», – заявив прем’єр-міністр України.

Схожі новини