Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Нехай «Нічні вовки» ховаються у лісі...»

Влада Львова запевняє, що готова до форс-мажорних ситуацій 9 травня

Щороку 9 травня у Львові очікують з тривогою, побоюються провокацій, червоних прапорів. Кілька років тому на цьому попікся екс-губернатор Львівщини Михайло Цимбалюк. Після скандалів на Пагорбі Слави на День Перемоги (туди принесли радянські прапори, виникла бійка, використовували сльозогінний газ) депутати -“свободівці” змусили Цимбалюка написати заяву на звільнення... Цього року олії у вогонь додала заява лідера пропутінського мотоклубу “Ночные волки” Олександра Залдостанова (відомий як Хірург) про те, що російські байкери влаштують пробіг Західною Україною, щоб відновити там “символи перемоги”.

“Будемо у Львові, нехай не сумніваються, – заявив  Олександр Залдостанов. – Там же будуть висіти георгіївські стрічки, там буде відновлено всі наші пам’ятники перемоги… Обов’язково відновимо всі символи перемоги”.

Журналіст “ВЗ” дізнавалася у перших осіб області, правоохоронців, наскільки місцева влада готова до позаштатних ситуацій на День Перемоги.

Депутат Львівської міської ради від фракції ВО “Свобода” байкер Євген Білінський відреагував на заяву  Олександра Залдостанова так: “На нього у Львові чекатиме «гарячий» прийом. Він планує зробити політичне шоу, проте, думаю, сам навряд чи приїде. Можливо, приїдуть якісь його поплічники, які назвуться «нічними вовками». Але у Львові ми їх не побачимо фізично. Їх «з’їдять» по дорозі інші байкери.  Коли ти сідаєш на байк, носиш байкерські атрибути, то  не маєш права щось пропагувати, і тим паче втручатися в політику. Залдостанов є прямим рупором президента Росії Путіна”.  

Євген Білінський пригадав, що чотири роки тому російські байкери започаткували фестиваль у Криму, на який приїжджав Путін. “Торік вони хизувалися тим, що за їхніми мотоциклами волочилися наші національні стяги по вулицях Сімферополя і Севастополя. Я уже тоді звертався до українських байкерів з пропозицією відреагувати на їхні дії”, – підсумував депутат-“свободівець”.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка сказав “ВЗ”, що “Нічні вовки” повинні ховатися від людей у лісі. “Якщо вони покажуться людям на очі, то ніхто їх не вбереже від людського гніву, люті, – продовжив розмову пан Олег. — Ми провели нараду з правоохоронними структурами. У ці дні міліція, СБУ працюватимуть у посиленому режимі. Звернемося в судові інстанції, щоб спільно з міською владою захистити людей від протиправних дій”.

Начальник ГУ МВС України у Львівській області Дмитро Загарія додав: “Нічого, впораємося з вовками, собаками та іншими звірами... 9 травня у Львові буде чергувати достатньо правоохоронців. У нас є оперативна інформація, що комуністи хочуть прийти на Пагорб Слави з червоним прапором. Пояснюють, що закон щодо вшанування героїв Другої світової війни не забороняє використовувати  прапори, які були під час тієї війни. Проведу зустріч з громадськими активістами. Думаю, цього року, як і торік, провокацій не буде”.

А тим часом...

Символ Дня пам’яті та примирення — червоні маки. Влада закликає українців прийти на заходи 8-9 травня з маками. У центрі Львова громадські активісти роздаватимуть символічні квіти безкоштовно. Їх власноруч виготовить молодіжна організація однієї з політичних партій Львова. Як повідомили “ВЗ” у прес-службі Львівської ОДА, 250 штук червоних маків закупили за бюджетні кошти (одна квітка —  7,5 гривні). У п’ятницю, 8 травня, волонтери роздаватимуть маки людям, які прийдуть на урочисті заходи на Цитаделі. 100 маків подарували ветеранам в Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Схожі новини