Передплата 2024 ВЗ

Ненаситних чиновників братиме за шкірку Ситник

У директора Національного антикорупційного бюро буде команда із 700 чоловік

Ламати хребет корупції в Україні буде 35-річний Артем Ситник. У четвер, 16 квітня, президент Петро Порошенко призначив його на посаду директора Національного антикорупційного бюро України (НАБ). “Марафон” з обрання чиновника, якого у нашій країні досі не було, тривав три місяці, з 12 січня, у ньому взяли участь 176 кандидатів. У кінцевому підсумку кваліфікаційна комісія зупинила свій вибір на двох претендентах (у фінал потрапив також науковець-адвокат Микола Сірий). Щоб впоратися зі своєю місією, в Артема Ситника буде сім років і 700 підлеглих, з них 500 — детективи та інші фахівці. Структури НАБу працюватимуть у всіх регіонах.

Імовірно, не в останню чергу на вибір глави держави вплинула молодість Ситника, а також його послужний список. Виходець зі села Компаніївки на Кіровоградщині із золотою медаллю закінчив середню школу, після закінчення Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого отримав диплом з відзнакою. Працював помічником прокурора, слідчим і старшим слідчим. У 2008-2011 роках очолював слідчий відділ прокуратури Київської області. Звільнився з цієї посади, за словами самого Ситника, “через незгоду з політикою режиму Януковича, криміналізацією правоохоронних органів, згортанням боротьби з корупцією, абсолютним непрофесіоналізмом і анґажованістю режимом тодішнього прокурора Київської області М. Вітязя”. Після цього працював адвокатом.

Ситник каже, що має значний досвід боротьби з корупцією будь-якої складності — притягав до відповідальності хабарників з числа суддів, міліціонерів, працівників СБУ, податківців, митників, тюремників, працівників держадміністрацій і районних рад, депутатів. Обіцяє, що на новій посаді буде таким же безкомпромісним.

У новоспеченого директора НАБу двоє неповнолітніх дітей. Має помешкання на 82 кв. метри, автомобіль “Хюндай”, чотири сотки землі у Криму. За минулий рік заробив 23,5 тис. грн.

Відразу після свого призначення Артем Ситник визнав, стан боротьби з корупцією — критичний, і що йому доведеться починати “з нуля”. Сказав, що залучатиме у свою команду достойних людей, які брали участь у конкурсі на директора НАБу. Працюватимуть у бюро й іноземні експерти, які мають відповідний досвід у своїх країнах.

Президент “поблагословив” директора НАБу на успішну роботу і попросив “не розкачуватися”, щоб чиновники на місцях відчули невідворотність покарання за свої злочини. Петро Порошенко порадив Артему Ситнику брати приклад з генпрокурора Шокіна, який, мовляв, демонструє ефективну боротьбу зі злочинністю.

Думки з приводу

Сергій ВЛАСЕНКО, народний депутат (“Батьківщина”), колишній захисник Юлії Тимошенко у “газовій” справі

Давайте почекаємо півроку і оцінимо ефективність роботи цього органу. Я налаш­тований песимістично. Дай Боже, щоб не справдилося.

Мустафа НАЙЄМ, народний депутат (“Блок Петра Порошенка”)

Люди покладають багато надій на роботу Антикорупційного бюро. Від того, як жорстко і цілеспрямовано почне працювати цей орган, залежатиме його авторитет. Зараз усе в руках нового голови. У нього є час, є підтримка суспільства і здорових сил. Пан Ситник може увійти в історію як перший борець з корупцією, якому вдалося посадити за ґрати чинних чиновників вищого ешелону — від міністрів до суддів, прокурорів. А може піти ще одним безславним чиновником із сірої маси.

Схожі новини