Передплата 2024 ВЗ

Реформи для територіальних громад: усі хочуть впроваджувати, але не знають як

У Львові відкрився Третій всеукраїнський форум місцевого самоврядування

“Майбутнє України буде успішним лише тоді, коли повнота влади буде в регіонах. Якщо Україна не сконсолідується і не віддасть владу містам — буде катастрофа”. Ці слова міського голови Львова Андрія Садового стали лейтмотивом Третього всеукраїнського форуму місцевого самоврядування, який відкрився у Львові у четвер,

26 березня. За підсумками Форуму сформують резолюцію, яку скерують до центральних органів законодавчої та виконавчої влади.

Як зазначив В’ячеслав Негода, торішній Форум став поштовхом, адже після нього прийняли Концепцію місцевого самоврядування, нещодавно внесли зміни до держбюджету щодо фінансування органів місцевого самоврядування. Після цього Форуму чекають доленосних рішень від уряду і парламенту. Аби пришвидшити реформи, наразі вирішили до кінця року створити в кожному регіоні незалежні Офіси реформ. Туди зможуть звертатися громадськість і самі чиновники для роз’яснення актуальних питань.

Проблема в тому, що всі хочуть реформи впроваджувати, але не знають як, і бояться. Але іншого шляху, ніж передача влади на місця, немає. Адже, за словами Андрія Садового, “колос на глиняних ногах, який вибудовувався у нашій країні останні двадцять років, призвів до катастрофи — значна частина країни окупована”.

Наразі концепція реформи, за словами віце-спікера парламенту Оксани Сироїд, є лише у розумінні вузьких фахівців, але вона ще не пройшла суспільний діалог. Подіб­ні форуми вкрай необхідні для пошуку суспільного компромісу.

Президент Асоціації міст Украї­ни Юрій Вілкул зазначив, що в Україні прийнято низку законів, які погіршують роботу місцевого самоврядування, особливо ланки сільських і селищних рад. Зокрема, сільських голів поставили перед вибором — або зарплата, або пенсія (адже левова частка сільських голів в Україні — пенсійного віку, бо ніхто, крім них, не хоче працювати на цих непрестижних посадах). На думку нардепа від “Самопомочі”, модератора Форуму Олега Березюка, необхідно прийняти поправки до законодавства, які б дали можливість сільським головам отримувати і зарплату, і пенсію.

Європейські інституції готові практично і теоретично допомагати Україні у впровадженні реформ. Адже ці країни вже пройшли увесь непростий шлях і зараз пожинають позитивні плоди. Хоча, наприклад, і у Німеччині, і у Швеції свого часу реформи місцевого самоврядування впроваджувалися під певним примусом. “Впевнені, що Україна стане “історією успіху” як для забезпечення безпеки в Європі, так і для добробуту її власних громадян”, — зазначила представник Ради Європи Сніжана Самараджіч-Марковіч.

Один із рецептів впровадження реформ запропонував мер Львова Андрій Садовий — призначати на високі посади в Україні людей, які пройшли вишкіл місцевого самоврядування. “Тоді людина розуміє глибину процесу, і рівень самодурства падає до нуля”, — пояснив він. І похвалив роботу голови Львівської ОДА Олега Синютки, який раніше був його першим заступником: “Сьогодні працювати у форматі міська рада — обласна адміністрація стало значно краще. Є розуміння у всіх основних проблемах».

Схожі новини