Передплата 2024 «Добра кухня»

У «посилці» від Заходу – кредити, джипи, безпілотники...

Щоб впоратися з викликами, Україні цього замало

Цього тижня Україна, яка прагне дати собі раду з економічною кризою і військовою агресією, на подолання двох цих “менінгітів” отримала солідну підмогу від західних партнерів. Фінансову, матеріальну і моральну.

Перша відрадна новина — рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила програму додаткової допомоги Києву на найближчі чотири роки у розмірі 17,5 млрд. доларів. Значна частина цієї суми — 10 млрд. доларів — надійде нам уже цього року. Звичайно, за умови, що розпоряджатися іноземними коштами будемо по-господарському. Західні “контролери” відстежуватимуть рух кожного виділеного “бакса”.

Своє слово сказав заокеанський союзник України. Сполучені Штати Америки запровадили нову порцію візових, фінансових, торговельних санкцій проти російських “яструбів”, державних структур, банків, наближених до Кремля. У “чорний список” потрапили і 14 колишніх чиновників, серед них — екс-прем’єр Микола Азаров, його права рука Сергій Арбузов, колишній міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова. Активи цих установ і осіб на Заході заморожено, американцям заборонено вести з ними бізнес.

Підставили американці нам плече і у військовій сфері. Уряд Барака Обами виділив для української армії допомогу на 75 млн. доларів. Найближчими днями Збройні сили України отримають 230 армійських всюдиходів Humwee, зокрема 30 багатоцільових машин з підвищеним бронезахистом. У розвідувальні підрозділи сил АТО надійдуть безпілотники Raven з нічними відеокамерами. В американській “посилці” з нелетальною зброєю будуть також протиартилерійські, протимінометні радари, прилади нічного бачення, рації з шифрованим зв’язком, військові карети швидкої допомоги, сучасні солдатські аптечки, в яких відчувають гостру потребу на передовій.

Поза тим, американські політики вважають цю допомогу недостатньою для стримання російської агресії, вимагають від Обами надіслати українцям смертоносну зброю. Президент США поки що утримується, вважаючи, що це спричинить ще більше кровопролиття на Донбасі. Але тиск на нього з боку симпатиків України зростає. “Надання Україні тільки нелетальної зброї не може припинити вій­ну на Донбасі, — заявив конгресмен від Демократичної партії Еліот Енгел. — Ми не закликаємо українців вести агресивну війну. Але проти України її уже ведуть. Ми просимо, щоб українці мали засоби для свого захисту”.

Переговори про постачання зброї Україна веде і з Польщею, це підтвердив голова Бюро національної безпеки РП Станіслав Козей. На його думку, чим сильнішою буде українська армія, тим більшими будуть шанси на припинення конфлікту”.

Схожі новини