Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Іспит на мужність

Справжні чоловіки йдуть до війська. Боягузи шукають виправдань

Чи не найбільшою темою для обговорень у громадському транспорті, на кухнях та в кав’ярнях стала спільна ініціатива співробітників ДАІ та військкоматів, які вдалися до незвичного способу вручення повісток. У неділю на всіх в’їздах і виїздах міст Львівщини даішники зупиняли автомобілі, за кермом яких сиділи чоловіки. Працівники військкоматів, які стояли поруч з даішниками, звіряли вказані у водійських правах прізвища автовласників зі своїми списками і просто неба виписували багатьом водіям повістки до військкоматів...

Складна ситуація на сході та необхідність дати змогу відпочити воїнам, які ще з березня перебувають на передовій, змусили керівництво держави почати четверту хвилю часткової мобілізації. Лави Збройних сил та інших військових формувань мають поповнити близько 60 тисяч військовозобов’язаних. Четверта хвиля мобілізації стала іспитом на мужність для кожного українця, здатного тримати зброю в руках. Не всі спромоглися скласти цей іспит...

За даними Генштабу Збройних сил, за перші два тижні четвертої хвилі мобілізації працівники військкоматів вручили повістки понад 90 відсоткам військовозобов’язаних. Разом із ними лави Збройних сил зголосилися поповнити понад 3500 добровольців. Офіцери, які готують мобілізованих до бойових дій на Яворівському полігоні, стверджують, що четверта хвиля — найякісніша. Інструктори згадують, що під час перших хвиль мобілізації на Яворівському полігоні траплялися і пиятика, і факти прямої непокори командирам... Під час четвертої хвилі призвали людей, які ставляться до військової служби як до важкої, проте необхідної роботи.

Четверта хвиля мобілізації викрила й чимало хвороб українського суспільства. Деякі чоловіки, які раніше казали, що гнатимуть ворога аж до Кремля, отримавши повістку, починали діяти за принципом “моя хата — скраю”. Яких лише виправдань не придумували ці горе-патріоти, намагаючись приховати банальне боягузтво! “Я готовий воювати, та не піду під “Гради” лише з автоматом...”, “Чому діти керівників не воюють?..”, “Що маю до цього Донбасу?..” Більшість з цих виправдань заздалегідь готували та розповсюджували ворожі пропагандисти.

Прояви корупції та хабарництва під час мобілізації також далися взнаки. На тій же Львівщині, скажімо, вже на першому тижні проведення четвертої хвилі мобілізації довелося повністю міняти склад трьох районих медкомісій, які працювали при військкоматах. Бо ледь не половину військовозобов’язаних медики з цих комісій визнавали непридатними до військової служби. Коли відповідні служби зацікавилися лікарями, почало доходило до анекдотів. Мій знайомий, перебуваючи у лікарні, став свідком цікавої розмови між лікарем і пацієнтом. Останній отримав повістку. Та, як на зло, вже наступного дня зламав ногу. До цього “хворого” прибіг лікар і, не звертаючи уваги на інших хворих, наказав: “Негайно знімай гіпс! Мене перевіряють!..”.

Військове керівництво намагається поставити на чолі військкоматів офіцерів, які пройшли горнило війни. Минулого тижня, наприклад, до військового комісара Самбірського об’єднаного міськвійськкомату майора Михайла Романовича з грошима в конверті сунувся чолов’яга зі Старого Самбора. Він не знав, що майор брав участь у запеклих боях на сході в складі 80-ї аеромобільної бригади. Побачивши гроші, офіцер, якому довелося ховати загиблих побратимів, ледь не вдався до “нестатутних відносин”. Комісар викликав до військкомату міліцію, яка затримала хабародавця-ухилянта.

Проте деякі читачі “ВЗ”, звертаючись до газети, стверджують, що чимало працівників військкоматів надалі дають приводи припускати, що вони “беруть”. Зокрема, до “ВЗ” звернувся 59-річний житель Львівщини Володимир Ткачик. У рідному місті цей чоловік відомий як активний громадський борець із підпільним гральним бізнесом. Володимир Ткачик відкрито звинувачував деяких представників органів влади у “дахуванні” гральних закладів. Пан Володимир отримав повістку з військкомату, хоча керівництво Міноборони заявляло, що чоловіків віком від 50 до 60 років братимуть до війська лише добровольцями. У пана Ткачика є всі підстави припускати, що, намагаючись його мобілізувати, працівники військкомату діяли на чиєсь замовлення...

Проблемою проведення четвертої хвилі мобілізації стала й певна кількість чоловіків, які, покинувши рідні домівки, поїхали на заробітки за кордон. Саме через цей “хитрий” спосіб ухиляння від мобілізації і пішли на експеримент на дорогах. Працівники військкоматів з допомогою даішників спромоглися “запросити” до військкоматів деяких чоловіків, які, стверджували їхні рідні, “перебували на заробітках за кордоном”.

Статус учасника бойових дій вже отримали понад шість тисяч українців. Звернення ще восьми тисяч громадян щодо надання їм такого статусу розглядає міжвідомча комісія Кабміну. 17 претендентам на статус учасника бойових дій ця комісія відмовила.

Без бюрократичних перепон статус учасника бойових дій отримують військовослужбовці, які брали участь в АТО. Цей статус затверджує відповідною довідкою до Генштабу лише командир військової частини. На отримання статусу, зазначали військові, у них ішло два-три місяці, поки відповідні документи готувалися у Генштабі. Наприклад, бійцям добровольчих батальйонів, які відмовилися увійти в Національну гвардію, статус учасника бойових дій доведеться оформляти значно довше, через міжвідомчу комісію Кабміну.

На статус учасника бойових дій почали претендувати й посадовці, які жодної хвилини не тримали в руках зброї та не були під обстрілом. Керівництво Міністерства оборони через таких “бойовиків” навіть мусило заборонити надавати статус учасника бойових дій своїм держслужбовцям, які справді виконували службові обов’язки в зоні АТО. Якщо для звичайного військовослужбовця чи добровольця посвідчення учасника бойових дій дає певні соціальні гарантії, то для багатьох посадовців воно стає індульгенцією від люстрації. Бо які соціальні пільги були потрібні власникові палацу у Кончі-Заспі екс-заступникові міністра ЖКГ Дмитру Ісаєнку, який встиг стати “учасником бойових дій”, побувавши годинку-другу під парканом, який будують на кордоні з Росією?

Не менш цинічною виглядає історія про “мажора”-прокурора, який також планував стати учасником бойових дій, щоб не потрапити під люстрацію. Цього “бійця”, який буцімто перебував у відрядженні у зоні проведення АТО, камери тележурналістів зафіксували в одному з престижних соляріїв Мелітополя, де пан прокурор отримував “бойову засмагу”.

Про ще один факт “бойового хрещення” кореспонденту “ВЗ” розповів офіцер, який цього тижня повернувся зі сходу. У Краматорську, який входить у зону проведення АТО, розповів підполковник, на науково-практичний семінар зібралися близько сотні працівників прокуратури з усіх регіонів. Чому слуги закону вирішили проводити наукові диспути саме у цьому місті? Здогадайтеся самі...

Схожі новини