Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наразі пікетують «на робочих місцях», але обіцяють не виїхати на лінії...

Два приватні перевізники не можуть порозумітися з львівською мерією

Два перевізники Львова — компанія “Успіх БМ” та “Фіакр Львів” оголосили безстроковий страйк проти політики мерії, яка начебто спрямована на знищення автобусних маршрутів. У салонах маршруток — оголошення: “Ми, львівські перевізники, протестуємо на робочих місцях та вимагаємо від мера Львова Андрія Садового припинити знищення транспортних підприємств!”. Це реакція на рішення виконавчого комітету Львівської міськради щодо зміни паспортів руху маршрутів. Власники маршруток погрожують навіть транспортним колапсом. Якщо у мерії до них не дослухаються, одного дня маршрутки не виїдуть на лінію...

Як розповів “ВЗ” директор фірми «Фіакр Львів» Степан Коцан, нещодавно виконком вніс зміни в паспорти маршрутів ТОВ «Міра і К» — №35 та №7. Ці маршрути дублюються з нашими №34 та 41. Два місяці тому департамент житлового господарства та інфраструктури мерії створив маршрут №54, який на 50% дублює наш маршрут №30. Маршрут №54 обслуговує ПАТ «АТП-14630». Виконком вніс зміни в паспорт маршруту №5а (перевізник АПТ №1), що дублює наш маршрут №39. “Міська рада свідомо нищить приватних транспортників, змушує їх піти з ринку, аби перевезеннями займалися лише “кишенькові” АТП мерії — ЛКП АТП №1 та АТП-14630, — зауважив пан Степан. — Ми працюємо на ринку з 1999 року, добросовісно виконуємо роботу, сплачуємо податки. Транспортна політика мерії полягає в тому, щоб зробити у місті аналог київського комунального підприємства «Київпастранс». Воно завжди збиткове і «качає» гроші з місцевого бюджету”.

Як зазначила “ВЗ” начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич, більшість звинувачень перевізників на адресу міської ради не відповідають дійсності. Депутатська робоча група, яка досліджувала стан справ у галузі, дійшла висновку, що ці перевізники працюють з порушеннями. «Успіх БМ» стверджує, що має власну матеріально-технічну базу (147 транспортних засобів), — продовжує пані Гелена. — Це неправда, у їхній власності — близько 53 машин. Усі відносини з містом «Успіх БМ» врегульовує шляхом судових рішень. Юридичне управління готуватиме касаційну скаргу на рішення Львівського апеляційного адміністративного суду, який визнав дії департаменту житлового господарства та інфраструктури міської ради щодо розірвання договорів на перевезення з «Успіх БМ» протиправними. Підставою для розірвання договорів стало подання прокурора Львова щодо правопорушень перевізника. Цілий рік перевізник їздив на підставі ухвали про судове забезпечення, яка була скасована в грудні 2013 року. Представники компанії “Успіх БМ” чомусь забувають розказати, на яких підставах вони їздили на 47-му маршруті».

Гелена Пайонкевич поінформувала, що деякі власники маршрутів хочуть здирати з містян більшу плату за проїзд. “Мені відомо, що перевізники зверталися до першого заступника міського голови Львова, щоб підвищити плату за проїзд”, — підсумувала начальник юридичного управління мерії. На “тарифні апетити” відреагував міський голова Львова Андрій Садовий: “Я противник підняття цін на перевезення. Це питання сьогодні неможливе до дебатування. Якщо перевізники мають бажання коригувати ціни, то нехай спочатку поспілкуються з мешканцями, яких вони перевозять. Зауважень є багато! У мене була зустріч з керівництвом львівського летовища. Почув критичні нарікання на роботу автобусного маршруту №48, який обслуговує компанія «Успіх БМ». Працівники летовища не можуть вчасно добратися на роботу. На цей маршрут нарікають містяни, туристи, які їдуть від летовища”.

Представники двох компаній («Успіх БМ» та «Фіакр Львів») запевняють, що це не вони зверталися у мерію щодо підвищення плати за проїзд. Розповсюдили по місту листівки з такою заявою: “Важка економічна ситуація спонукає багатьох згортати підприємницьку діяльність. Аби вижити, підприємці змушені піднімати ціни на послуги. Бачимо, скільки вже коштують молоко, хліб, інші товари першої необхідності. Громадський транспорт у Львові — така ж послуга першої необхідності. Запевняємо, що найближчим часом підняття вартості проїзду в наших маршрутках не відбудеться. Усі, хто поширює брехню про зростання тарифів у наших маршрутках, — провокатори”.

Схожі новини