Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Четверта хвиля мобілізації: беруть не в частини, а в «учебки»

В Україні розпочалася часткова мобілізація. До війська забиратимуть чоловіків і жінок віком від 20 до 60 років

20 січня всі військові комісаріати України (окрім тих, що функціонували на тимчасово окупованих територіях) почали виконувати завдання, поставлене Указом президента “Про часткову мобілізацію”. Згідно із цим указом, під четверту хвилю мобілізації потрапляють військовозобов’язані віком від 20 до 60 років. До таких не сьогодні-завтра може надійти повістка з військкомату.

У перший день мобілізації біля Личаківсько-Шевченківсько-Залізничного об’єднаного військкомату Львова утворилася черга з двох десятків військовозобов’язаних. У ній стояли чоловіки різного віку. Були серед них і добровольці, які прийшли у військкомат без повістки. Один із них, житель Донецька — Олег, який приїхав до Львова як вимушений переселенець. У його військовому квитку зазначалася непридатність до служби у мирний час. Та Олег хоче боронити Україну. Отож працівники військкомату погодилися скерувати добровольця на додаткове медичне обстеження.

Четверта хвиля мобілізації відбуватиметься в три етапи. Перший етап, який розпочався 20 січня, триватиме 90 днів. Другий і третій етапи почнуться в квітні та червні цього року й триватимуть по 60 днів. Під час четвертої хвилі Міністерство оборони планує забрати до війська близько 50 тисяч осіб.

Кожна область отримала конкретні завдання щодо кількості мобілізованих під час четвертої хвилі. На Львівщині, скажімо, під час першого етапу четвертої хвилі мають мобілізувати у Збройні сили, повідомив в. о. начальника відділу обліково-мобілізаційної роботи Львівського обласного військ­комату Роман Хардель, три тисячі військовозобов’язаних. Хоча мобілізація торкається осіб до 60 років, уточнив Роман Хардель, військовозобов’язаних віком від 50 до 60 років братимуть до війська лише як добровольців.

Володимир Хардель спростував повідомлення про те, що від мобілізації звільняються вчителі сільських шкіл, сільські фельдшери та ін. Насправді, нагадав представник військкомату, законодавством чітко вказані категорії військовозобов’язаних громадян, які тимчасово звільняться від мобілізації: військовозобов’язані, які відповідними медкомісіями визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на строк до шести місяців, чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, жінки та чоловіки-одинаки, на утриманні яких перебувають діти до 18 років, зай­няті постійним доглядом (опікуни) за передбаченими законодавством особами, якщо більше ніхто не може забезпечити їхній догляд, студенти та аспіранти денної форми навчання, народні депутати. Не мобілізовуватимуть також робітників підприємств, що отримали від Міністерства оборони мобілізаційні завдання.

Напередодні четвертої хвилі мобілізації деякі мас-медіа опублікували консультації псевдоюристів, які доводили, що громадяни можуть ухилятися від мобілізації, бо остання, мовляв, проводиться незаконно, без оголошення у державі воєнного стану. Такі консультації, зауважив заступник голови Львівської облдержадміністрації Володимир Харчук, може спростувати будь-який фаховий юрист.

Його підтримав і заступник начальника відділу дільничних інспекторів управління громадської безпеки ГУ МВСУ у Львівській області підполковник Любомир Попов, який нагадав, що стаття 336 ККУ передбачає за ухилення від військової служби покарання позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Щоправда, зізнався представник міліції, існує певна правова колізія щодо ухилення від мобілізації.

Як відомо, кримінальну відповідальність за ухилення від мобілізації мають нести громадяни, які отримали з військ­коматів повістки, проте їх проігнорували. Повістки мають вручатися громадянам безпосередньо в руки. Останні мають це підтвердити особистими підписами. Та деякі громадяни, ухиляючись від мобілізації, покидають рідні домівки та переховуються невідомо де, поки триває мобілізаційна кампанія. За такі “хитрощі” вітчизняне законодавство відповідальності не передбачає. Правоохоронці не можуть заборонити військовозобов’язаним під час мобілізаційної кампанії покидати межі області чи виїжджати за кордон. Такі обмеження можуть застосовувати лише до осіб, які оголошені в розшук. Підполковник Любомир Попов також нагадав, що минулого року правоохоронці Львівщини почали 121 кримінальне провадження за звинуваченнями в ухилянні від військової служби.

Заступник голови Львівської обл­держадміністрації Володимир Харчук спростував чутки про те, що під мобілізацію не потрапляють переселенці зі сходу, які знайшли притулок у Західній Україні. За словами представника влади, на Львівщині тимчасово оселилися близько 2680 біженців зі сходу, серед яких близько 600 чоловіків, придатних до військової служби. Ці чоловіки стоять на тимчасовому обліках у військкоматах, отож також підпадають під мобілізацію. Не чекаючи повістки з військкомату, добровольцями в зону АТО вирушили 23 переселенці зі сходу, родини яких знайшли притулок на Львівщині.

До війська, перш за все, братимуть представників найбільш необхідних військових професій — артилеристів, танкістів, зв’язківців... Та цих фахівців, які строкову службу відслужили багато років тому або взагалі не служили, у військові частини, як це було під час попередніх хвиль мобілізації, не відряджатимуть. Спочатку мобілізовані пройдуть в “учебках” Збройних сил 25-денну підготовку. Після цього кожен мобілізований вже у військових частинах проходитиме так зване бойове злагодження, яке також триватиме 25 днів. Лише після цих вишколів мобілізованих відряджатимуть в зону проведення АТО.

Під час попередніх хвиль мобілізації, повідомили “ВЗ” джерела в обласному військкоматі, на Львівщині до лав Збройних сил мобілізували сім тисяч осіб. 121 з цих військовослужбовців загинув у боях.

Треба знати!

Соціальні гарантії мобілізованим та учасникам антитерористичної операції

За всіма громадянами, які призвані під час мобілізації на військову службу, гарантовано зберігаються місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від форм власності (не більше одного року).

Мобілізовані до Збройних сил отримуватимуть грошове забезпечення на рівні військовослужбовців за контрактом. Розміри цього забезпечення залежать від військового звання, посад та інших чинників. Наразі мінімальне місячне грошове забезпечення рядового-контрактника з усіма виплатами становить 2 340 гривень, командира взводу (лейтенанта) — 3800 грн., командира батальйону (підполковника) — 5 660 гривень.

За мобілізованими на військову службу приватними підприємцями збережено право на підприємницьку діяльність. Державна реєстрація при проходженні військової служби для фізичних осіб-підприємців не припиняється. Такі особи звільняються від сплати єдиного соціального внеску.

Офіцерам запасу, яких мобілізовують, збережено розмір пенсій. Під час демобілізації пенсія цим офіцерам буде збільшена з урахуванням нових посад, військових звань і додаткової вислуги років.

Мобілізованим надають пакет соціальних і правових гарантій, передбачених для військовослужбовців. Їм, зокрема, виплачуватимуть одноразову грошову допомогу при демобілізації. Під час перебування на службі мобілізовані звільняються від виплати процентів за кредитами та від штрафних санкцій. Військовослужбовцям надається гарантоване державне страхування, а також переважне право залишитися на військовій службі.

Пільги учасникам бойових дій

Військовослужбовці Збройних сил, які брали участь в антитерористичній операції, отримують статус учасника бойових дій. Держава надає таким понад двадцять різних видів пільг, зокрема:

безкоштовне одержання лікарських засобів за рецептами лікарів. Першочергове безкоштовне зубопротезування, безоплатне забезпечення санітарно-курортним лікуванням. Першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та першочергова госпіталізація. Виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 процентів середньої заробітної плати;

75-процента знижка квартирної плати та вартості комунальних послуг;

безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості. Безплатний проїзд один раз на два роки (в обох напрямках) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом;

першочергове забезпечення житлом. Учасники бойових дій, які були поранені, контужені або отримали каліцтво, забезпечуються житлом протягом двох років з дня взяття на квартирний облік. Першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва. Одержання позики на будівництво з погашенням її протягом десяти років, починаючи з п’ятого року після завершення будівництва.

Ці пільги поширюються:

на сім’ї військовослужбовців, які загинули (зникли безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час виконання військових обов’язків;

на дружин (чоловіків) учасників бойових дій, визнаних за життя інвалідами, які не одружилися вдруге;

на дітей померлих учасників бойових дій, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I-V рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах.

Схожі новини