Передплата 2024 ВЗ

Садовий і «Свобода» почубилися через міський бюджет, звинувативши одне одного у підлості

Сесійне засідання, на якому мали розглядати головний фінансовий документ міста, було зірвано через те, що вперше за останні роки депутатська більшість не прийшла на роботу

“Бюджетна сесія” міської ради, запланована на четвер, 15 січня, так і не відбулася — половина депутатських місць у залі виявилися вільними, майже у повному складі не з’явилася на сесію депутатська більшість, фракція ВО “Свобода”. Це був спланований демарш. В такий спосіб депутати протестували проти ухвалення бюджету похапцем. Депутатам і пресі роздали “талмуд” із проектом міського бюджету-2015. Але, як виявилося, опублікували цей документ лише напередодні, після того, як його прийняв міськвиконком. Тож майже ніхто не встиг з ним ознайомитися.

Садовий — «Свободі»: «Мабуть, депутати десь на курортах. Коли в країні йде війна, це підло — так ігнорувати інтереси громади!»

...На годиннику майже 11-а ранку, а в залі — лише 38 міських обранців, кворуму немає. Міський голова Андрій Садовий обурений: треба приймати міський бюджет, аби своєчасно виплатити зарплати вчителям і освітянам, а депутатського кворуму немає! Хоча цього року видатки на школи і лікарні взяв на себе державний бюджет, ці кошти надійдуть тільки після прийняття міського бюджету. “За 8,5 року, що я працюю міським головою, це перший раз, коли без жодних пояснень частина депутатів не прийшла на сесійне засідання, — наголошував мер. — Це нонсенс. Не розумію поведінки колег зі “Свободи”. Можливо, їм щось пороблено? Це біда”. Депутат від

УДАРу Анатолій Крачковський зачитав спільну заяву “маленьких фракцій” (УДАР, «Народний рух», «Наша Україна», РХП), які підтримували Садового і наголошували на необхідності затвердити бюджет Львова саме сьогодні. Мовляв, документ готовий на 90%, а зміни до нього можна внести згодом. Директор департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук пояснив: “Досі, якщо бюджет не приймався вчасно, місто жило на 1/12 коштів минулого року. Але зараз ситуація екстраординарна, бо філософія міського бюджету змінилася. Практично половину загального фонду бюджету, а це більше мільйона гривень, ми отримаємо за рахунок субвенцій з держбюджету, які надходять на окремий субрахунок. Тобто ми повинні зробити уточнення в бюджеті на суму цих субвенцій протягом двох тижнів з дня опублікування держбюджету (від 31 грудня 2014 р.). Якщо ми приймемо міський бюджет через тиждень, то затримаємо заробітну плату вчителям і лікарям на тиждень”.

Однак, попри заклики мера обдзвонити депутатів і додатково запросити на сесію, у залі їх не побільшало. Присутні схилялися до думки, що дива не станеться і більшість не збереться. “Давайте розійдемося, — резюмував старожил депкорпусу Юрій Кужелюк. — Я не хлопчик, щоб тут вовтузитися, як у школі. Це ігри”.

Оголосили перерву. На брифінгу у кулуарах Андрій Садовий вдався до виразів з арсеналу “важкої артилерії”: “Депутатської більшості в залі нема. Це безпрецедентна неповага до громади Львова. Частина з них, напевно, відпочиває на курортах і не захотіла перервати відпустки. Це аномально — коли в країні йде війна, так підло ігнорувати інтереси громади Львова. Мене хвилює, щоб чим скоріше прийняти бюджет, щоб заплатити зарплату нашим вчителям і медикам. Це ж тисячі людей, найбільш незахищені категорії. Не заплатити їм зарплату — це гріх, це підло! Кошти є на рахунку. Для цього треба банально проголосувати!”.

«Свобода» — Садовому: «Не влаштовуйте шоу! Голосувати за кота в мішку не будемо!»

Позицію “свободівців” нарешті пояснив журналістам голова фракції Любомир Мельничук: “У нас не залишається інших аргументів (крім блокування сесії. — Авт.), щоб достукатися до здорового глузду, щоб нас почули і депкорпус, і громада. Садовий хоче перетворитися на “львівського Гройсмана”, який хоче переламати всю громаду через коліно, прикриваючись якимось “армагеддоном”. Бюджет зі змінами проголосували на засіданні виконкому лише напередодні. Депутати не встигли його прочитати, не готові голосувати. На бюджетних громадських слуханнях представники всіх громадських організацій заявили, що цей проект бюджету неможливо голосувати, його потрібно доопрацьовувати. Я заявив, що ми не з’явимося на цю сесію. Усі прекрасно про це знали, в тому числі й чиновники міськради. Зараз бавитися в політиканство — підло. Розумію, що рівень фарисейства міського голови зашкалює. Але нагнути громаду, депкорпус, так як Гройсман зробив у Києві, потім підсуваючи незрозуміло що, не вийде. Не вийде! Голосувати за кота в мішку ми не будемо!”

Любомир Мельничук мав на увазі бюджетний казус, який трапився у Верховній Раді при голосуванні держбюджету-2015 у ніч із 28 на 29 грудня 2014 року. Голосували за одне, а потім виявилося, що в документі — зовсім інше. З цього приводу лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що оприлюднені тексти законів про держбюджет-2015 і ті, що стосуються податкової реформи, не відповідають текстам законів, за які проголосували нардепи. Після цього голова ВР Володимир Гройсман заявив, що текст опублікованого на 2015 рік держбюджету повністю відповідає прийнятому документу. Щоправда, потім пообіцяв перевірити, чи справді це так.

Так чи інакше, а “Свобода” голосувати за міський бюджет Львова не поспішатиме. За словами Мельничука, зробить це після того, як побачить реальні цифри, розписані по стрічках, тобто “скільки і на що піде”, після проведення ще одних громадських слухань і обговорення з експертами.

Податок на нерухомість наразі не змінюватимуть

Голова бюджетної комісії Яромир Самагальський пояснив, що нинішній міський бюджет узгоджений відсотків на 95. Але найсерйозніша його проблема в тому, що в комплекті до нього повинні йти додаткові ухвали, які значно змінять цифри у бюджеті. Це ухвала щодо податку на акциз і щодо податку на нерухомість (це ухвали до дохідної частини бюджету). А до видаткової частини має йти додаткова ухвала про зменшення нормативно-грошової оцінки землі для підприємств-виробників продукції (цю ухвалу прийняли на минулій сесії міськради, вона збільшить видатки з бюджету). А також видаткову частину збільшать пільги з оренди для громадських організацій, церковних і навчальних закладів.

“У держбюджеті чітко сказано, що ці ухвали треба прийняти до 1 лютого, — каже Самагальський. — Ми пропонували мерові відтермінувати сесію на кілька днів, щоб напрацювати ті документи, і тоді комплексно прийняти весь бюджет. Тим більше, останні зміни до бюджету виконком прийняв лише напередодні сесії. Мер не пішов нам назустріч. У всіх великих обласних центрах, і у Києві, бюджети прийматимуться лише наступного тижня. Тому що це надзвичайно серйозні концептуальні документи”.

Яромир Самагальський пролив деяке світло на драстичну для львів’ян новітню норму щодо податку на нерухомість для фізичних осіб. Цей податок, нагадаємо, тепер передали “на відкуп” місцевим органам самоврядування. Самагальський заспокоїв: є спільна думка бюджетної комісії і департаменту економіки ЛМР, щоб залишити цей податок на рівні минулого року, тобто не змінювати (пільги зі сплати податку на нерухомість надаються власникам нерухомості, якщо сумарна площа житла не перевищує: для квартир — 120 кв. м, будинків — 250 кв. м. — Авт.). “Рано чи пізно ми всі будемо платити за нерухомість, — сказав голова бюджетної комісії. — Але щодо мешканців, то плануємо запровадити нові норми з 2016 року. Щодо юридичних осіб — ще треба подумати”.

Р.S. Міський голова Львова Андрій Садовий своїм розпорядженням скликав пленарне засідання сесії Львівської міської ради на 10.00 понеділка, 19 січня.

Схожі новини