Передплата 2024 ВЗ

Антикорупційне бюро — під ялинку

Президент анонсував його створення на Старий Новий рік. Експерти не розуміють, як це в’яжеться з законом

«14 січня буде створено нове Антикорупційне бюро. Обіцяю дуже приємний сюрприз, він вам усім сподобається», — оголосив президент Петро Порошенко, перебуваючи з візитом у Польщі. У багатьох така заява викликала подив. Ще кілька днів тому нардеп Сергій Лещенко повідомив на своїй сторінці у Facebook, що у проекті бюджету (який уряд вже встиг відкликати) навіть коштів на Антикорупційне бюро не передбачили. Невже поспіхом виправитися вирішили? І чи не з наполегливої підказки МВФ, для якого створення Антикорупційного бюро — одна з ключових вимог? Зрештою, навіть поява відповідної статті у бюджеті — не привід анонсувати створення бюро на конкретну дату. Чому? Про це — у розмові з виконавчим директором Центру протидії корупції Дарією Каленюк.

—Звідки взялося 14 січня? І як президент може обіцяти створення Антикорупційного бюро на конкретну дату, якщо законом передбачено, що має бути створена конкурсна комісія, яка обиратиме директора бюро? — каже Дарія Каленюк. — Замість того, щоб призначити від себе трьох осіб у цю конкурсну комісію (ще по три представники повинні делегувати парламент і Кабмін. — «ВЗ»), президент робить такі заяви. Це насторожує. Антикорупційне бюро потрібне, лише якщо воно буде незалежним. Нам не треба ще одна прокуратура чи МВС, ще один ручний орган. І так забагато правоохоронців, які нічого не вміють і нічого не роблять. У президента вже є Генпрокуратура, призначений генпрокурор, який досі не може розслідувати злочини Януковича та його соратників. Не можуть розслідувати фінансові злочини екс-влади, не кажучи вже про владу нинішню. То про що може бути мова, якщо у нас буде ще й підконтрольне Антикорупційне бюро? Незалежним цей орган буде, лише якщо призначення буде не політичним, а за конкурсом. І президент не має права ігнорувати цю вимогу.

— Громадські організації запропонували свій список незалежних кандидатів до конкурсної комісії (серед кандидатур — журналісти, правники, міжнародні експерти). Чи була вже на це якась реакція з владних кабінетів? Хоч кимось із кандидатів зацікавилися?

— Була розмова з Кабміном. Там обіцяють до кінця цього тижня, у крайньому разі — у понеділок, призначити у комісію своїх трьох представників. Керувалися, зокрема, і нашим списком. Можливо, когось відберуть. Що відбувається в Адміністрації президента, поняття не маю. Ще трьох представників у конкурсну комісію має делегувати Верховна Рада. У парламентському Комітеті з питань запобігання і протидії корупції пообіцяли, що у максимально короткий термін проведуть обговорення і винесуть кандидатури на голосування. Зараз відбуваються переговори між фракціями.

— Президент анонсував, що Антикорупційне бюро може очолити іноземець...

— Це ще одне свідчення того, що президентові все одно на закон. Хто очолить бюро, має визначити конкурсна комісія. Щодо можливих кандидатур іноземців, то тут не буде так просто, як з урядом, коли іноземцям запропонували посади, вони прийняли українське громадянство, і їх призначили у Кабмін. У випадку з Антикорупційним бюро на конкурс можуть подаватися лише громадяни України. Тобто іноземцю потрібно буде спершу прийняти українське громадянство, а вже потім подаватися на конкурс. Але якщо це конкурс, а не імітація, то немає ніяких гарантій, що оберуть саме тебе.

— Була інформація про те, що за можливість працевлаш­туватися в Антикорупційне бюро буцімто вимагають гроші. Журналіст Микола Савельєв, посилаючись на знайомого силовика, назвав суму — 100 тисяч доларів. Вам відомі такі факти?

— Зараз немає кому платити 100 тисяч доларів. Є законна процедура призначення, має бути оголошений конкурс. Європейська комісія і Міжнародний валютний фонд стежать за тим, як відбувається увесь процес. Той же МВФ вимагає, щоб в Україні не просто було створено Антикорупційне бюро, а щоб це був незалежний орган. «Для галочки» не пройде.

— Але ж вилучення із законопроекту про Антикорупційне бюро (напередодні його ухвалення) норм, покликаних забезпечити максимальну незалежність цього органу, пройшло. Прибрали положення про обов’язкове проходження претендентами на призначення у бюро детектора брехні, про мінімальну зарплату для співробітників бюро.

— Там ще багато чого зняли. Але у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект, який повертає норми, що гарантують незалежність Антикорупційного бюро. І це також є вимогою МВФ: закон ухвалили — молодці, а тепер поверніть гарантії незалежності бюро, бо без них ми цей орган не сприймаємо.