Передплата 2024 «Добрий господар»

Андрій Садовий: «Укрзахідпроектреставрація» – як дитина без батька...»

Один із найбільших реставраційних інститутів України – ДП “Укрзахідпроектреставрація” – на межі занепаду

Заклад, який перебуває у державній власності (в підпорядкуванні Міністерства регіонального розвитку, але гроші з держбюджету не отримує), хочуть передати у комунальну. На сполох забили наукові співробітники інституту, представники майстерень. Кажуть, це призведе до знищення унікального закладу у сфері реставрації (таких в Україні два — у Львові та Києві). Припускають, що хтось хоче відібрати приміщення інституту у центрі Львова (позаду церкви Святого Андрія, в історичному кварталі). Ходять чутки, що там планують відкрити хостел...

Питання зміни власника інституту “Укрзахідпроектреставрація” винесли на розгляд сесії Львівської міської ради (у “пакеті” розглядали передачу в комунальну власність ще двох інститутів — “Містопроект” та «Діпрокомунбуд»). Щоправда, працівники інституту про це не знали... Про ідею передачі у комунальну власність довідалися від громадських активістів, які були на сесії. Деякі депутати вирішили, що голосувати рано, потрібно зважити усі “за” і “проти”. Депутати кажуть, з одного боку “комуналізація” “Укрзахідпроектреставрації” виглядає привабливо: місто володітиме майном інституту, впливатиме на працівників. Але з іншого — виникне чимало проблем. Інститут “Укрзахідпроектреставрація” має замовлення не лише у Львові, а й по всій Західній Україні. Заклад має проблеми з виплатою зарплати. Якщо Львів бере заклад в комунальну власність, то потрібно запропонувати механізм відродження інституту, взяти на себе його проблеми, зокрема фінансові.

Як розповіла “ВЗ” науковий співробітник Інституту “Укрзахідпроектреставрація” Оксана Бойко, останніми роками в закладі почалися економічні проблеми, бракує кваліфікованого менеджера. Приміщення, по суті, не опалюється, є проблеми з оплатою оренди, а на прибиральницю мають заробити “на гонорарах” наукові співробітники.

“Переведення інституту з державної в комунальну власність — знищення реставраційної галузі, — вважає Оксана Бойко. — Заклад пропаде, звузиться сфера діяльності, зменшиться статус. Львівщина має багато пам’яток архітектури, які треба реставрувати. Ми працюємо на інші західноукраїнські області. Замість відродження галузь знищують. Схема захоплення приміщення така: переведуть у комунальну власність, працівників переселять в інше приміщення”.

Працівники закладу кажуть, що комунальна власність — зниження статусу закладу, зменшення фінансування, скорочення працівників. Ці зміни перетворять інститут на жек...

Директор інституту Андрій Коць розповів “ВЗ”, що головний натхненник передачі закладу в комунальну власність — міський голова Львова Андрій Садовий, який звернувся до профільного міністерства. Його аргументація: туристичний Львів заслуговує мати у своїй власності заклад, який займається відновленням, реставрацією пам’яток. Львівський інститут “Укр­західпроектреставрація” унікальний тим, що тут працює відділ дерев’яної архітектури, є фахівці з реставрації стінопису.

Андрій Коць проаналізував фінансовий стан майстерень інституту “Укрзахідпроектреставрація” за п’ять років. Вони працюють у збиток: за рік — від півмільйона до мільйона гривень “мінусів”. “Заклад не має опалення, — продовжує пан Андрій. — Площа приміщень — 1129 квадратних метрів, немає за що платити оренду. На місяць за оренду потрібно 50 тисяч гривень. Сьогодні ледь-ледь вдається виплачувати зарплати працівникам (62 особи)”.

За словами директора інституту, комунальна власність врятує заклад, зокрема покращиться фінансовий стан. Принаймні не доведеться сплачувати великі суми за оренду приміщення. Запевнив, що мерія не забере приміщення, воно й так перебуває в комунальній власності. У новому статусі заклад гарантовано матиме від міста замовлення на проектні роботи, а отже — прибутки. Для нормальної роботи працівники повинні мати замовлень на півмільйона гривень на місяць. “Не треба боятися комунальної власності, — зазначив Андрій Коць. — Треба зберегти штат, виплачувати зарплату”.

З досьє «ВЗ»

«Укрзахідпроектреставрація» працює на території дев’яти областей України. У Львові «Укрзахідпроектреставрація» знаходиться у Глинянській брамі — мурах Бернардинського монастиря. Працівники закладу працювали над проектами реставрації для сотень пам’яток архітектури. Завдяки вчасній консервації врятовано церкву Пантелеймона у Галичі, Манявський скит, костел Івана Хрестителя, Свято-Троїцьку церкву, Забаразький районний краєзнавчий музей, Язлівецький замок, Скалатський замок.

Коментар для «ВЗ»

Андрій САДОВИЙ,

міський голова Львова

Важливо, щоб інститут працював, щоб трудовий колектив був збережений. Якби установа була в комунальній власності, місто перераховувало б їй гроші у статутний фонд. Таким чином інститут “Укрзахідпроектреставрація” зможе оновлювати технічні засоби для роботи. Важливе погодження трудового колективу. Якщо колектив готовий, ми готові піти на цей крок (переведення з державної в комунальну власність. — Авт.). Мене дивують інсинуації на цю тему... Не допущу навіть думок на тему можливої приватизації приміщення “Укр­західпроектреставрації”. Інститут важливий для міста, знаходиться в історичній частині. У Бернардинському дворику є низка проблемних питань: будемо його “вичищати”, наводити там порядок. Приміщення інституту перебуває в комунальній власності міста. Міністерство регіонального розвитку не займається цією інституцією. “Укрзахідпроектреставрація” — як дитина без батька...

Схожі новини