Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Савченко визнали політув'язненою

  • 10.10.2014, 17:03
  • 1 183

Надія Савченко офіційно визнана політув'язненою рішенням ПЦ "Меморіал"

Про це у Твіттері повідомив її адвокат Марко Фейгін, передає Українська правда.

"Надія Савченко офіційно визнана політув'язненою рішенням ПЦ "Меморіал". Наступний крок — міжнародний статус", — повідомив він.

Одним з напрямків роботи ПЦ Меморіал є надання правової допомоги жертвам сучасних політичних репресій, мігрантам і біженцям.

Також співробітники організації здійснюють консультації по карних і цивільних справах на національному й міжнародному рівнях (ведення справ в ЄСПЛ).

У той же час, у травні 2014 року в Росії рішенням Замоскворецького райсуду визнав найстарший правозахисний центр "Меморіал" іноземним агентом.

Нагадаємо, 31-річна льотчиця Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар» і в червні потрапила в полон до бойовиків під містом Щастя (Луганська область).

8 липня вона опинилася в Росії у Воронезькому СІЗО. Як стверджують в Слідчому комітеті РФ, пані Савченко перетнула кордон з Росією без документів під виглядом біженки і була затримана в одному з населених пунктів для встановлення особи, після чого з'ясувалося, що вона є підозрюваною у справі про вбивство російських журналістів ВГТРК Ігоря Корнелюка і Антона Волошина під Луганськом.

9 липня льотчиці було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві. Воронезький обласний суд залишив її під вартою до 30 серпня.

Сама пані Савченко не визнає провину і заявляє, що була викрадена з території України. Однак їй загрожує 25 років позбавлення волі.

15 вересня Воронезький обласний суд не відпустив українську льотчицю Надію Савченко з СІЗО під заставу в 1 мільйон російських рублів.

24 вересня, адвокат українки Марк Фейгін заявив, що його підзахисну етапували з воронезького СІЗО до Москви, де вона пройде психіатричну експертизу. Пізніше він заявив, що пані Савченко не можуть примусово лікувати в психіатричній лікарні.

Басманний районний суд Москви (Росія) переніс розгляд скарги захисту арештованого українського офіцера Надії Савченко на постанову слідства про стаціонарну психіатричну експертизу на 13 жовтня.

Надії Савченко в тюрмі не дозволяють вести щоденник і спілкуватися з іншими ув'язненими.

Пані Савченко очолює передвиборчий список ВО «Батьківщина» на дострокових парламентських виборах.