Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У мільйона чиновників затрусилися ноги...

Після того, як набрав сили закон «Про очищення влади», їм доведеться пройти через люстраційне «чистилище»

Кожен з українських посадовців, які перебувають на державній службі, працюють у міністерствах, відомствах, судах, прокуратурах, міліції, Службі безпеки, державних адміністраціях, органах місцевого самоврядування, податковій інспекції, на керівних посадах в армії та інших інституціях, змушені будуть скласти своєрідний “тест на порядність”. Іншими словами — пройти люстрацію, яку свого часу проходили майже всі країни постсоціалістичного табору. Вона передбачена законом “Про очищення влади”, який у четвер, 9 жовтня, підписав президент Петро Порошенко. За словами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, люстрація, яка покликана очистити державний апарат від казнокрадів, хабарників, корупціонерів, зачепить приблизно мільйон осіб, які працюють у різних владних ешелонах.

Спеціально створені комісії, в які мають увійти моральні авторитети, люди з бездоганною репутацією, крім фахового критерію, визначатимуть, чи не скоїла та чи інша особа, яка претендує на роботу у владі, корупційного діяння, чи немає в її пасиві злочинів проти людини, її прав і свобод. Кандидат у чиновники повинен відзвітувати про свої доходи, статки найближчої родини, а також витрати. Іншими словами, має довести, що його котеджі, яхти, “лексуси”, платинові годинники та інше добро нажито чесною працею. Особливо мають переживати ті, хто займався політичними репресіями, виносив завідомо неправосудні рішення...

Хто не зголоситься пройти люстрацію, тому дорога у владу зачинена. Можливо, саме тому, не чекаючи підписання закону “про чистку”, кілька днів тому понад десяток генералів Прикордонної служби достроково написали рапорти про відставку. Таким чином збережуть за собою хоч якісь пільги...

Закон про люстрацію був однією з ключових вимог Євромайдану. Домагатися його прийняття зобов’язувалися більшість партій. Однак насправді боялися його появи. За цей документ “зі скрипом” (під загрозою “народної люстрації”) проголосував 231 депутат. До другого читання закон зазнав суттєвих правок, з нього вилучили найбільш жорсткі пункти. Сам президент зізнався, що не є “у захваті” від цього напрацювання. Перебуваючи минулого тижня у Львові, Петро Порошенко заявляв: «Закон «Про очищення влади» у тій редакції, в якій його ухвалила Верховна Рада, не є досконалим, є дуже проблемним. Значна частина людей без вини змушені будуть змиритися і пройти інколи принизливу процедуру. Я не в захваті від цього, я бажав би кращого. Але в цих умовах люстрації бути, і закон буде підписано... Упевнений, що позитивного в цьому законі все ж більше, і що Україна буде кращою».

Хто жив і працював чесно, люстрації може не боятися. А от в українській опозиції проходження цього “рентгену” називають дискримінацією, ознакою політичних переслідувань. Поскаржилися про це у Кремль, де також заявляють про “нові репресії хунти”. Однак на Банковій і в демократичній частині парламенту кажуть про незмінність курсу на оздоровлення влади. Щоб не виникало жодних застережень, відправили текст закону на юридичну експертизу у комісію Ради Європи “За демократію через право” (так звана “Венеціанська комісія”). До грудня там повинні зробити висновок на відповідність цього закону міжнародним стандартам. Президент запевнив: якщо у “венеціанців” будуть серйозні зауваження, до підписаного ним закону внесуть корективи.

Кандидати на люстрацію переживають нелегкі часи — бояться втратити роботу, наїстися ганьби. Переживають і деякі чесні чиновники. Кажуть, що у люстраційні комісії можуть потрапити випадкові або відверто заангажовані особи, які через власні інтереси захочуть звести порахунки з ними.