Передплата 2024 ВЗ

Лілія Гриневич: "Прийняття законопроекту "Про вищу освіту" – необхідна вимога сьогодення!"

  • 01.07.2014, 17:13
  • 3 476

Народні депутати підтримали у другому читанні в цілому законопроект № 1187-2 "Про вищу освіту" (нова редакція). За відповідне рішення проголосували 276 нардепів.

"Україна має вікно можливостей для зняття низки перепон у системі вищої освіти. І ми маємо пропонувати суспільству відповідні реформи. Є потреби змін, є політична воля та підтримка суспільства. Сьогодні в парламенті буде розглядатися у другому читанні законопроект "Про вищу освіту" (№1187-2). Європейські амбіції України вимагають від нас підтримати законопроект і гармонізувати законодавство у цій сфері", — таку думку висловила під час брифінгу напередодні прийняття закону у Раді Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

Вона наголосила, що для цього прийняття у другому читанні й в цілому законопроекту "Про вищу освіту" нині є 5 безперечних причин.

По-перше, це системна реформа, яка впроваджує європейські норми і стандарти в сфері вищої освіти України. Законопроект ґрунтується засадничих принципах європейської вищої освіти: демонополізація управління, автономія університетів, академічна свобода викладача і студента, незалежна оцінка якості вищої освіти, розвиток науки в університетах.

По-друге, це надзвичайно ретельно підготовлена реформа, узгоджена з усіма зацікавленими суспільними групами.

Цей закон упродовж тривалого часу був вистражданий освітянами та студентською спільнотою. Саме цей законопроект парламент прийняв за основу 8 квітня цього року і Комітет з питань науки та освіти рекомендував прийняти документ в цілому.

По третє, у результаті дискусії, яка розгорнулася між першим і другим читанням, законопроект 1197-2 став ще більш системним і реформаторським. Ліля Гриневич підкреслила, що Комітет з питань науки і освіти опрацював 959 поправок народних депутатів до законопроекту.

По-четверте, законопроект створює всі можливості для творчості і наукової діяльності. Для цього з 900 до 600 годин на рік буде зменшено навчальне навантаження на викладачів університетів. Це дозволить викладачам виділяти більше часу на наукові дослідження.

Навчальне навантаження зменшується і для студентів, що вивільнить час для їх самостійної роботи.

Крім цього, університети отримають право інтелектуальної власності на результати власної наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності.

По-п’яте, новий закон про освіту варто прийняти і тому, що суспільство чекає на кардинальні зміни, а законопроект про вищу освіту №1187-2 саме такі системні зміни запроваджує.

На ринку вищої освіти буде створено конкурентне середовище, що змусить університети постійно працювати над підвищенням якості навчання. Випускники та їхні батьки будуть більш задоволені, бо збільшаться шанси працевлаштування завдяки отриманню справді якісної вищої освіти.

«Україна має зробити крок в напрямку побудови інноваційної економіки, побудованої на знаннях. Без цього неможливо реалізувати план повноцінної європейської інтеграції. А закон відкриватиме такі можливості для молоді, яка обиратиме свою освітню траєкторію», — підкреслила Лілія Гриневич.

Джерело: kno.rada.gov.ua

Схожі новини