Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Немає стабільності – немає Олімпіади!

Львів відмовився від боротьби за зимові Ігри 2022 року

Львів втратив шанс на проведення масштабної спортивної події — зимової Олімпіади-2022. Через нестабільну політичну та економічну ситуацію в державі місто відмовилося від проведення зимової Олімпіади. Утім, не все ще втрачено. Влада Львова планує готувати заявку на зимові Олімпійські ігри 2026 року. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк бачить перспективу цієї заявки. Сказав, це дасть потенціал для економічного відновлення країни, переваги для українського суспільства. Що втрачає чи, навпаки, здобуває Львів від втрати Олімпіади-2022? Наскільки доцільний такий крок?

«За підсумками конструктивної дискусії між президентом Міжнародного Олімпійського комітету Томасом Бахом, прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком та президентом Національного олімпійського комітету України Сергієм Бубкою, всі сторони погодилися, що Львів спрямує свої зусилля на боротьбу за право проведення зимових Олімпійських ігор 2026 року. Водночас, не продовжуватиме боротьбу за Ігри-2022», — поінформували “ВЗ” у Національному олімпійському комітеті України.

Президент Міжнародного Олімпійського комітету Томас Бах прокоментував відмову Львова від спортивного заходу так: “Ми зробили висновок, що в нинішніх умовах було б надзвичайно важко продовжувати боротьбу за право проведення в Україні Олімпійських ігор-2022. Але, разом з тим, майбутня кампанія України як можливої господарки ігор має величезне значення для країни загалом і українського спорту зокрема”.

Змагання мали проводити у Львові, Тисовці (Львівська область) та Боржаві (Закарпатська область). Як розповів “ВЗ” міський голова Львова Андрій Садовий, позитив у тому, що Олімпійський комітет, урядовці дали високу оцінку спортивним планам Львова.

Місто має хороше реноме та промоцію. “Підготовка заявки на Олімпійські ігри 2026 року є більш реалістичною, — каже мер. — Будьмо реалістами: не зможемо в складний час у стислі терміни підготуватися до зимової Олімпіади-2022. Україна перебуває під агресією неоголошеної війни зі сторони нашого сусіда. Це новий тип війни — державний тероризм. Тому на усі ці фактори треба зважати. Будемо змагатися за право провести Олімпійські ігри 2026 року, бо це насамперед робочі місця для регіону Західної України, вихід на нову орбіту розвитку”.

Мер Львова зазначив, що місто не починало готувати проектів до Олімпіа­ди-2022. “Були лише плани, що треба зробити, — зведення зимового містечка для олімпійців, медіа-центру. Це самоокупний проект, бо потім житло можна продати усім охочим. Треба будувати важливі об’єкти для міста та України, на яких потім можна провести інші заходи”.

Плюс відмови від права проводити Олімпіаду-2022 — нам не доведеться червоніти перед іноземцями за жахливі дороги у Славському Львівської області. Як можна “шикувати” спортивною подією, коли дороги в такому стані, а місцевій владі байдуже до цієї проблеми? Хоча, не виключено, що ми і втратили, адже Олімпіада зрушила б з мертвої точки проблему ремонту доріг у курортному Славському?

“Зважаючи на події в державі, ми не надіялися на Олімпіаду-2022, — сказав для “ВЗ” селищний голова Славського Михайло Кінаш. — Але все ж, якби вона була, то дала б нам поштовх для розвитку. Вірю, дороги у Славському відбудують, незалежно від Олімпіади. Я звертався з цією проблемою особисто до прем’єра Арсенія Яценюка. Отримав офіційну відповідь, що на ремонт заклали 20 мільйонів. Якби щось почали робити...”.

Журналіст “ВЗ” запитала пана Кінаша, чому селищна рада безрезультатно оббиває пороги урядових кабінетів, щоб вибити гроші на дороги, а не просить фінансової допомоги від власників курортних баз? “Такі заклики лунали від “гарячих голів”, — відповів Михайло Кінаш. — Але теоретично це неможливо зробити. Відремонтувати дорогу — дороге задоволення. Наприклад, на ремонт дороги до Святослава (місце від траси Київ-Чоп до Славського. — Авт.) треба як мінімум 40 мільйонів. У нас є 46 баз, з них зареєстровано лише 9. Бази пустують два роки. Лише навесні в них пішли відвідувачі. Заклади заповнені на 70-80%. Тому “нагинати” власників баз, наказувати дати гроші — негарно. Це неправильно, щоб власники закладів ремонтували державні дороги за свої кош­ти. Комунальні дороги, освітлення, дитсадочки, школи — так, але ж не державні дороги...”.

Спортивний журналіст Іван Яремко, який з 2001-го по 2010 р. працював виконавчим директором відділення Національного олімпійського комітету Украї­ни у Львівській області, теж схвалює відмову Львова від зимової Олімпіади-2022. Принаймні не треба буде витрачати “енні” суми бюджетних грошей на підготовку до спортивного заходу. Усі пам’ятаємо, які фінансові наслідки Львів відчув після підготовки до Євро-2012, скільки було зловживань...

“Рішення прийнято не тільки на рівні Львова, а й на рівні уряду, МОК, — продовжує Іван Яремко. — Може, Україна й хотіла зістрибнути з цього олімпійського турніру, але нестабільна ситуація допомогла. Військова, економічна ситуації в країні не дозволяють продов­жувати боротьбу за участь в олімпійських іграх. Стокгольм та Краків теж відмовилися. Україна правильно зробила. Євробаскет-2015 нам теж дозволили “відсунути”, бо не можемо збудувати баскетбольні зали. Але добре, що Львів проявив себе в списку. Це означає, що місто має якісь проекти”.

З досьє «ВЗ»

Львів став третім містом, після Стокгольма і Кракова, який цьогоріч відкликав свою заявку на проведення Олімпіади-2022. У листопаді 2013 року від проведення цього спортивного заходу відмовився німецький Мюнхен. У жовт­ні 2013 року іспанська Барселона теж не захотіла продовжити боротьбу за право стати столицею зимових Олімпійських ігор 2022 року.

9 липня 2014 року МОК офіційно затвердить міста-претенденти. А країну-господаря Зимових ігор 2022 року оголосять 31 липня 2015 року в Куала-Лумпурі (Малайзія).

Схожі новини