Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Співай, Дещице, співай!

Рідне село підтримало земляка – екс-главу МЗС Дещицю, який під російським посольством виконав пісеньку «Путін – х...йло!»

Найпопулярнішим дипломатом світу став українець Андрій Дещиця. Кілька сотень протестувальників у Києві, обурених тим, що Росія підтримує терористів, які забрали не одне українське життя, готові були штурмувати або навіть підпалити посольство РФ у столиці. Приборкав ці, загалом зрозумілі емоції, 49-річний член уряду Яценюка. Примчавши у гарячу точку (так квапився, що забув одягнути чиновницьку краватку), виконувач обов?’?язків керівника Міністерства закордонних справ умовляв людей не руйнувати посольство, бо це матиме непередбачувані наслідки. Сказав пікетувальникам: “Я за те, щоб ви протестували. Я готовий тут з вами стати і казати: «Росіє, забирайся з України!» Я готовий...”. І тут хтось з бунтівників підказав — “співати “Путін — х...йло!

Ла-ла-ла-ла...”. Забувши, що на нього націлені об’єктиви, урядник не стримався і за інерцією підхопив слова саркастичної пісеньки футбольних фанатів про хазяїна Кремля. Це розрядило ситуацію, втихомирило пристрасті біля посольства. Але...

Відео з цим фрагментом стало хітом Інтернету. Водночас вибухнув величезний дипломатичний скандал. Росія висловила ноту протесту, назвала нашого міністра “неадекватом”. А ось США устами посла Джефрі Паєтта назвали дії Дещиці “гідними кваліфікованого дипломата, який намагався розрядити ситуацію”...

Цілком солідарні з українським дипломатом всі жителі маленького села Спасова, що за 12 кілометрів від райцентру Сокаля на Львівщині. Саме звідти походить уже колишній очільник зовнішньополітичного відомства України.

— Село повністю підтримує свого земляка Андрія Дещицю, — розповів кореспондентові “Високого Замку” Богдан Сорока, голова Перв’ятицької сільської ради, на території якої розташований Спасів. — Скільки Москві можна знущатися над Україною?! Пан Андрій нормалізував напружену ситуацію, яка складалася біля російського посольства, коли обурені люди били машини і вікна, кидали у приміщення яйцями, обливали його фарбою. Заспівавши “Путін — х..йло”, він відволік увагу протестувальників. Як дипломат вчинив правильно. І як громадянин. Таких би патріотичних людей у нашому вищому керівництві побільше! Швидше порядок у державі навели б. Негативу у вчинку земляка не бачу жодного. Ми своїх не здаємо!

Війт сказав, що Спасів — “дуже патріотичне, національно свідоме село”. Звідси походить полковник УПА Василь Сидор-Шелест, багато людей воювало в лавах українських партизанів. Патріотичною, порядною була і родина Дещиць. Покійний батько екс-міністра, Богдан Федорович, начальник пошти у Сокалі, у 90-і роки проводив тут перші мітинги за Україну. Добру пам’ять залишила по собі і мати пана Андрія, яка працювала фельдшером, медсестрою...

Через велику зайнятість Андрій Дещиця останній раз гостював на рідних теренах, ще коли був послом України у Фінляндії (у 2007-2012 роках). За даними “ВЗ”, у найближчі дні знову навідається сюди. Вочевидь, для нього візит на малу батьківщину буде “ковтком свіжого повітря” після відомих подій і перед наступним закордонним відрядженням. Є інформація, що невдовзі Андрій Дещиця очолить одне з українських посольств.

А матюклива пісенька про Путіна (не в останню чергу завдяки “рекламі” від Андрія Дещиці) зажила активним життям. Її співають на всіх континентах, у тому числі на стадіонах Бразилії, де відбувається чемпіонат світу з футболу. Спритні підприємці виготовляють футболки з цим написом — одну з них одягнула культова українська письменниця, народний депутат Марія Матіос. В електронному довідковому порталі “Вікіпедія” терміну “Путін — х...йло!” присвячено окрему сторінку. Щоправда, мають клопіт з ним зарубіжні лінгвісти, які ніяк не можуть точно перекласти на англійську оте “х...йло”, тому вдаються до м’якших порівнянь — “дурна, нікчемна, неприємна людина”.

Хто прийде на зміну Дещиці

Президент України Петро Порошенко запропонував Верховній Раді на посаду міністра закордонних справ 46-річного посла України у Німеччині Павла Клімкіна. Голосування за цього та інших кандидатів на урядові портфелі відбудеться 19 червня. У фракції “Свобода” кажуть, що у них “рука не підніметься” голосувати за звільнення Андрія Дещиці.

Павло Клімкін народився у російському Курську. Закінчив Московський фізико-технічний інститут. На початках української незалежності працював науковим співробітником Інституту електрозварювання ім. Патона. Потім перейшов на дипломатичну роботу. Працював в офісі МЗС, керував його апаратом, був на різних посадах у посольствах України у Великій Британії, ФРН. У часи правління Віктора Януковича став заступником міністра закордонних справ, одіозного Костянтина Грищенка, якого пов’язують з олігархічною групою Льовочкіна-Фірташа-Бойка.У Павла Клімкіна двоє синів.

Анекдот до теми

У Росії вирішили писати слово “х...йло” з великої букви. Все-таки — глава держави...