Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мирослав Хом'як: "Природа не визнає безвідповідальності у ставленні до себе"

  • 05.06.2014, 18:58
  • 1 668

5 червня — Всесвітній день охорони навколишнього середовища

42 роки тому Генеральна асамблея ООН відреагувала на звернення діячів науки та культури з багатьох країн світу про те, забруднення довкілля загрожує великою небезпекою. 1972 року в Стокгольмі на Всесвітній конференції повноважних представників 113 держав було прийнято рішення щорічно 5 червня на міжнародному рівні нагадувати людству про його роль в охороні навколишнього середовища. Цей день також є професійним святом екологів, у який вони намагаються якнайактивніше привертати увагу суспільства до стану природних ресурсів, що забезпечують кожній людині можливість якісного та здорового життя.

Про те, які заходи здійснюються для збереження навколишнього середовища, «ВЗ» поцікавився у директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Мирослава Хом'яка.

— Мирославе Степановичу, сферу екології у Львівській області ви очолюєте більше трьох років. Це достатньо часу, щоб зробити висновки: тенденції зміни стану природного середовища області свідчать про зменшення негативного впливу людини на екологію чи навпаки?

— Стан наших грунтів, повітря, річок та водоймищ залежить як від результатів діяльності підприємств-забруднювачів, органів місцевого, так і культури населення. Попри все, стан атмосферного повітря на території області за останні роки вдалось поліпшити. Насамперед завдяки виконанню Програми скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, яку розробило Держуправління ОНПС в Львівській області. Її реалізація розпочалась у 2010 році. За цей час Департамент екології та природних ресурсів здійснює моніторинг виконання програми, яка передбачає впровадження новітніх очисних фільтрів, що дозволяє підприємствам скорочувати небезпечні викиди. До переліку 100 об'єктів, які є найбільшими забруднювачами довкілля в Україні, у Львівській області належать: Добротвірська ТЕС, ДП «Львіввугілля», управління магістральних газопроводів «Львівтрансгаз», Львівське КП «Збиранка», Роздільське ДГХП «Сірка», ЛКП «Львівводоканал». За даними першого кварталу цього року, у порівнянні з відповідним періодом 2013-го, обсяги небезпечних викидів зменшили УМГ «Львівтрансгаз», ДП «Львіввугілля». Впроваджується природоохоронна програма і на МН “Дружба” та ТзОВ “Кроно-Україна”. А ось із Добротвірською ТЕС доводиться активніше вести роботу, оскільки обсяги викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин у І кв. ц.р. це підприємство збільшило на 14,6% або на 1,5 тис. т порівняно з відповідним періодом минулого року. У Львові, на стан повітря незадовільно впливає висока загазованість. Цьому може зарадити тільки свідомість городян: при можливості менше виїжджати на вулиці міста власним транспортом.

— Стан грунтів та води — також впливає на здоров'я людини. Що найбільше становить небезпеку їхній екологічній чистоті?

— Природа не сприймає людської безвідповідальності у ставленні до себе. Тому повертає її у вигляді неякісних природних ресурсів. І для земельних ділянок, і для річок та водоймищ найбільш небезпечними є промислові та побутові відходи. Торік на території області утворилося 2 млн. 652 тис. т відходів. З них 2 млн. 323 тис. т це — відходи від економічної діяльності підприємств, що мають дозволи на їх утворення. 328,4 тис. т — від ведення домашніх господарствах. Основна частина утворених в області відходів (99,9% від загального обсягу) належить до відходів IV класу небезпеки. А ризики ризики для здоров’я людей і навколишнього середовища створюють відходів І-III класу небезпеки. Станом на початок року на балансі Роздільського ДГХП «Сірка» знаходиться близько 3 млн. т фосфогіпсів, котлові залишки ангідриду малеїнової кислоти, завезених з Угорщини. Це становить небезпеку. наш Департамент постійно ставить питання щодо дотримання цим підприємств норм природоохоронного законодавства. Сподіваємось на підтримку громадськості та депутатів місцевих рад, що спільними зусиллями впливати на відповідальних осіб щодо очищення земель від небезпечних хімікатів.

Ще донедавна область потерпала від багаторічної проблеми — зберігання в неналежних умовах непридатних пестицидів. Моє призначення на посаду керівника Держуправління ОНПС мотивувалось вирішенням цього питання. Коштів з обласного бюджету на реалізацію програми щодо вивезення пестицидів було не достатньо. Довелось попрацювати на залучення їх з Державного фонду ОНПС. Не зважаючи на труднощі, що виникали з проплатами через казначейство, наприкінці 2012 року ми повністю очистили Львівщину від цих отруто-хімікатів. Такого результату вдалось досягти й з вивезенням меланжу.

— Які першочергові завдання стоять перед Департаментом в збереження довкілля?

— Перелік першочергових природоохоронних заходів на 2014 рік представлений депутатам обласної ради й досі чекає погодження сесії. Передбачає стабілізацію екологічної рівноваги на ДГХП Роздільської та Яворівської «Сірки», ремонти водопровідно-каналізаційних мереж та очисних споруд багатьох населених пунктів, будівництво та реконструкції полігонів ТПВ та ін. Передбачені й роботи з впорядкування та розширення природно-заповідних територій Львівщини.

У 2011 році вдалось створити 18 об'єктів природно-заповідного фонду: „Замковий парк XVII ст. у Жовкві», ЛЗ „Базиївка” в околицях Жидачева, 16 пам"яток природи місцевого значення. Торік Департамент зробив напрацювання щодо створення ще 2-х національних природніх парків: у Турківському районі (30 тисяч га) і НПП НПП «Чайковицький» (Самбірський район). Торік ми завершили роботу (зібрані матеріали наукових установ, громадських організацій) для РЛП «Стільське горбогір’я». Ось із такими результатами відзначаємо Всесвітній день охорони навколишнього природного середовища.

Схожі новини