Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ой летіли «дикі гуси» до Донбасу...

Ставати найманцями та їхати воювати світ за очі охоче погоджуються жителі російських «мухосранськів»

“Зелені чоловічки”, “особи кавказької зовнішності”, “чоловіки з неукраїнським акцентом”... Як тільки не називали російських окупантів українські силовики та політики. У Росії неприховано, з благословення Кремля, вербують найманців для боїв в Україні. Охочих воювати вистачає. Для молодого чоловіка з якогось російського “Мухосранська” військове найманство — єдиний шанс покинути провінційне багно та заробити якісь гроші...

«Я вже готовий бити цю бандерівську нечисть!»

Стати “дикими гусями”, як називають найманців на Заході, в Росії (хоч там, як і в Україні, передбачено кримінальну відповідальність за військове найманство), легко. Для цього не обов’язково шукати десь у підпіллі вербувальників. Відкрито набирають військових найманців у Росії навіть... політичні організації.

У лютому цього року на всіх офісах провладної російської організації “Євразійський союз молоді” з’явилися оголошення про набір добровольців “для захисту російськомовного населення України”. “З нами зв’язуються й надсилають свої анкети тисячі людей із Москви, Петербурга, Воркути, Іркутська, — констатував лідер “Євразійського союзу молоді” Павло Каніщев. — Вже близько тисячі чоловіків готові їхати у міста Східної та Південної України. Такого ентузіазму не було навіть під час війни у Південній Осетії”. Набір добровольців, який розпочався в Росії, нагадаю, ще в лютому, тобто до прямої агресії у Криму, відбувався у рамках договору з українською організацією “Донецька республіка”, яка зобов’язалася “надати житло та їжу російським добровольцям”.

“Я з вами солідарний. Я вже готовий бити цю бандерівську нечисть!” — написав на сайті “Євразійського союзу молоді” один із таких добровольців. “Я готова воювати за Росію та Україну проти фашистів з Німеччини, Франції, Польщі. Де збиратися?”- цікавилася дівчина Сніжана. “Ми готові вже виїхати з Байкалу”, — відрапортував ще один користувач Інтернету під ніком Rus.

Кавказький слід

Набагато серйознішими ворогами, ніж юні російські провінціали, виглядають добре навчені та озброєні кавказці, присутність яких дедалі частіше спостерігають на Донбасі. За останні десятиріччя у Кавказькому регіоні виросло ціле покоління юнаків, для яких “калаш” став такою ж звичною “іграшкою”, як скейт для українського хлопчини.

В окупованій Росією Південній Осетії набір бойовиків для війни в Україні оголосила правляча партія “Єдина Осетія”. “Протягом останніх місяців,- йдеться у зверненні її політбюро,- народ Осетії з тривогою спостерігає за тим, що неонацисти, які захопили владу в Україні, відчуваючи підтримку західних країн, зневажають права мільйонів мирних жителів. Події у Краматорську та Слов’янську підтвердили, що ціла країна віддана на поталу фашистським молодикам.” Зголошуватися негайно вирушати в Україну осетинські сепаратисти закликали “ветеранів війни 1989 — 2008 років”. Вербувальні пункти відкрилися й в усіх містах Чечні.

Поява кавказьких найманців на Донбасі, на жаль, викликала неадекватну реакцію багатьох українських журналістів, які почали звинувачувати у жорстокості ледь не усіх чеченців. До українських ЗМІ мусив звернутися із відкритим листом лідер чеченського руху спротиву російській агресії Мавладі Удугов: “Не називайте цих людей чеченцями! — закликав він. — Це кадировці, путінські собаки, російські маріонетки без роду, без племені. У Чечні російські окупанти називають їх “разовими”, бо їх використовують як гарматне м’ясо в боях проти моджахедів. Це — представники касти рабів, шушера, яка боїться свого господаря більше від Бога. Відрізняйте їх від чеченців. Це ваші і наші вороги...”.

Заслані козачки

Після низки локальний війн слово “козак” у багатьох країнах набуло лихої слави. У Югославії, Придністров’ї, Абхазії саме нелюди, які називали себе козаками, вирізнялися неймовірною жорстокістю стосовно мирного населення. Козацькі організації стали головним резервом російської влади, який використовували під час неоголошених війн.

Російські козаки брали активну участь і під час анексії Криму. Про це написала одна із газет Краснодарського краю Росії. “У Крим, — повідомляло видання, — приїхали кубанські козаки з Краснодарського краю, донські козаки з Москви, Воронежу, Брянська, Ростова-на-Дону, а також волзькі, з Самари. Приїхали з власної ініціативи, як добрі сусіди братнього народу. Угруповання козацьких військ на півострові становить 5 500 осіб. Вони спільно з місцевими жителям формують загони для оборони Криму від фашистів із Києва та Західної України”.

Цього місяця наказ про участь козаків у військових діях в Україні видав отаман Всевеликого війська Донського Микола Козіцин. “У зв’язку з важкою ситуацією, що склалася у Південно-Східній Україні, — йдеться в отаманському наказі, — звертаюся до всіх отаманів Всевеликого війська Донського з наказом формувати Козачу гвардію. Під прапорами українізації в Україні йде справжня окупація цієї території поляками, румунами, угорцями, а російські козаки підлягають повному знищенню на цій території. Козачій гвардії слід взяти безпосередню участь у знищенні живої сили та техніки противника та звільненні Південно-Східної України від окупантів”.

Приватна військова компанія

Останніми роками в багатьох державах світу могутні промислові групи та корпорації створили власні армії — приватні військові компанії. У завдання вояків цих армій входить охорона підприємств та офісів корпорацій у “гарячих точках”. У Росії діяльність ПВК відповідним законодавством не передбачена. Проте створення приватних армій російськими концернами благословив президент Росії Володимир Путін. Виступаючи у Держдумі, він зауважив: “Вважаю, що створення приватних військових компаній є інструментом реалізації національних інтересів Росії без прямої участі держави”.

В Росії існують десятки ПВК: “слов’янський корпус”, “Феракс”, “РСБ-Груп”, “Тигр Топ Рент Сек’юриті”, “Редут-Антитерор”,”Антитерор-Орел” та багато інших. Бійцями приватних армій стали колишні бійці спецпідрозділів силових структур. Та “колишніх чекістів”, як кажуть, не буває. Всі ці агенти та командос, отримуючи зарплату десь у “Газпромі”, виконують і вказівки спецслужб Росії. “Зелених чоловічків” із російських приватних армій минулого року бачили в Сирії. Один із цих найманців похвалився західному виданню, що отримує за участь у бойових діях вісім тисяч доларів на тиждень. Де б він заробив такі гроші в Росії? Воюють ці добре навчені диверсійних дій “пси війни” і на Східній Україні.

Схожі новини