Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Андрій Садовий виховує власний джаз-бенд

Мер розповів, як Alfa Jazz Fest змусив його родину джазувати

Попри складну ситуацію в країні, організатори Alfa Jazz Fest не стали зраджувати традиціям. ІV Міжнародний фестиваль відбудеться у Львові 12-15 червня. Впродовж трьох днів на трьох фестивальних сценах виступлять понад 100 музикантів з 13 країн світу.

«Це диво, коли людина з будь-якого куточка світу вмикає канал Mezzo і бачить центральну площу Львова, де виступають найвідоміші джазмени сучасності, — каже джазовий експерт і творчий куратор фестивалю Олексій Коган. — За три роки існування Alfa Jazz Fest став музичною візитівкою України. Фестиваль знають у світі, тож запрошувати знаменитостей стає легше навіть попри сумні події на півдні та сході країни. Ті, хто погодився, наприклад, Ларрі Карлтон, наголосили, що свідомо їдуть в Україну, аби підтримати нас. У музикантів існує поняття “циганської пошти” — одні одним розповідають про враження від фестивалів. Нас дуже розрекламував Боббі Макферрін. Мені написав листа Чарлі Хейден, сказав, що досі пам’ятає смак львівського шоколаду, яким ми пригостили його з дружиною».

Вперше в Україні дадуть концерти Ларрі Карлтон, гітарист, володар чотирьох премій Гремі; Чарльз Ллойд, відомий американський джазовий музикант, тенор- і альт-саксофоніст, флейтист; Еліані Еліаш, бразильська джазова співачка, піаністка, композитор. Щодня на головній сцені буде звучати вокал, а завершить концертну програму якісний блюз (Лакі Пітерсон). «Джаз — це інтеграція, — переконаний пан Коган. — Українські музиканти презентують свою творчість у спільних проектах з іноземними музикантами».

«Львівський Alfa Jazz має безпосередній вплив на мою родину, — поділився міський голова Львова Андрій Садовий. — Сини мене вразили після відвідин фестивалю: Іван почав вчитися гри на саксофоні, Тадей вчиться грати трубі, Михайло — на фортепіано. При тому, що ніколи не виявляли особливої тяги до музики. Побачивши фантастичних виконавців, вони з задоволенням відві­дують уроки музики. Для мене це шок. Не знаю, що оберуть двоє менших... Але коли старші втрьох сідають репетирувати — я не знаю куди подітись”.

Без ложки дьогтю не обійшлось. У соцмережах почали з’являтись заклики бойкотувати міжнародний фестиваль, оскільки подію спонсорує Альфа-Банк, який пов’язують з російським капіталом. “Не позиціонуємо себе як російський банк, хоча нас асоціюють у зв’язку з назвою. Половина наших акціонерів мають західні паспорти, зокрема США і Великої Британії. Якщо говорити про активи в Росії, то їхня частка становить менш як 25%. На відміну від багатьох дочірних банків, усі рішення у нас приймає українська рада директорів. український банк, не дочірній. І зараз знову маємо нагоду підтримати українську подію”, — сказав член консультаційної ради Alfa Jazz Fest Олександр Луканов. А міський голова відрізав будь-які теми стосовно бойкоту міжнародного фестивалю у Львові: “Alfa Jazz Fest — це наш, львівський фестиваль, на який дивиться увесь світ. Запрошую усіх меломанів завітати до нас і вдячний людям, які допомогли організувати грандіозну подію. Без них ми не змогли б створити три тисячі глядацьких місць, на рівні з палацом «Україна».

Схожі новини