Передплата 2024 «Добра кухня»

Львів закупить нові трамвай, тролейбус і електробус

А в цілому міський бюджет розвитку піде не на розвиток, а на виплату боргів

На сесії Львівської міської ради прийняли бюджет розвитку на 2014 рік. Загальний обсяг його видатків — 501 мільйон гривень. Також депутати затвердили зміни до переліку об’єктів, видатки на які цього року будуть проводитись за рахунок коштів бюджету розвитку. Ухвала включає як видатки на об’єкти, роботи на яких були виконані торік, так і видатки на об’єкти, роботи на яких будуть проводитись цього року.

Зокрема, передбачено видатки на освіту — 34,4 млн. грн., на охорону здоров’я — 10,8 млн. грн., на культуру — 4,3 млн. грн., на потреби молоді й спорту — 5 млн грн. На оновлення рухомого складу електротранспорту у Львові — 15,9 млн. грн. На ці гроші закуплять нові трамвай, тролейбус та електробус на «Елект­роні». На трамвай передбачено 11 млн. 800 тис. грн., на тролейбус та електробус — 4 млн. 938 тис. грн. Крім того, у бюджеті розвитку видатки на шляхове господарство становлять 17,4 млн. грн.

Коментуючи зміни до бюджету розвитку, голова бюджетної комісії Яромир Самагальський зауважив, що фактично розвитку як такого не буде — через важку економічну ситуацію в країні.

«Цього року ми зобов’язані повернути 90 мільйонів гривень за випуск облігацій серії «С», які були використані для будівництва стадіону «Арена-Львів», — сказав голова бюджетної комісії. — Повернемо приблизно до червня. Маємо повернути 78 мільйонів гривень за позику Світового банку, яку взяли ще 2002 року, — на потреби «Львівводоканалу». Також треба заплатити податок на додану вартість — 45 мільйонів гривень — за позикою ЄБРР для реконструкції доріг за маршрутами трамваїв №№2 і 6. Треба профінансувати договірні зобов’язання і свою дольову участь у проекті з будівництва трамвайної колії на Сихів — 5 млн. євро. І приблизно 40 млн. — боргові зобов’язання міста перед підрядниками за виконані роботи. Ми ще торік хотіли заплатити ці гроші, але їх заблокувало казначейство. Цього року через складну економічну ситуацію, швидше за все, держава буде користуватися коштами місцевого самоврядування. Тому цьогорічний бюджет розвитку фактично піде на повернення боргових зобов’язань, гарантування зобов’язань перед ЄБРР, участь у фінансуванні трамвайної колії на Сихів і «точкові» роботи по місту. Це, зокрема, ремонт санвузлів у 15 школах, фінансування семи дитячих садочків для збільшення кількості груп, ремонти доріг тощо. Тому розвитку як такого не буде. Ми просто будемо намагатися втримати ситуацію на плаву».

Вносячи зміни до міського бюд­жету, депутати не підтримали пункту, яким пропонувалося підвищити преміювання окремих працівників виконавчих органів ЛМР та заступників міського голови. Ще раніше депутати обмежили фонд преміювання міському голові, його заступникам та працівникам департаменту «Адміністрація міського голови» до мінімуму (10%). Тепер виконавчі органи пропонували зняти ці обмеження (у зв’язку з інфляцією, потребою годувати сім’ї). Але не зняли.

Схожі новини