Передплата 2024 «Добра кухня»

Віктор ШЕМЧУК: «Можливо, доведеться продати будинок у Коктебелі і переїхати у Львів...»

Екс-голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук — “наша людина у Криму”. Маючи в Коктебелі нерухомість, живе із донькою і дружиною на півострові, але нерозривно пов’язаний із батьківською хатою у Тернополі

Дев’ять днів тому Віктор Вікторович поховав батька. І хоч наразі пан Шемчук на Львівщині, тримає руку на пульсі ситуації в Криму. Доведеться туди повертатися. Віктор Шемчук розповів журналісту “ВЗ” про те, що діється на півострові.

— У Криму ніхто не розуміє, що робити далі, — каже пан Шемчук. — Відчуття якогось правового колапсу. За 30 днів люди мають визначитися з громадянством. Якщо не бажають прий­мати російське громадянство, мають подати відповідну заяву. Це юридичний нонсенс. Замість того, щоб люди, які бажають стати громадянами РФ, просили про це, то тепер громадяни України повинні писати, що вони не бажають стати громадянами Росії.

Ніхто не може визначитися зі своїм майном. Я, наприклад, як громадянин України, маю право власності в Криму. Це майно я не можу сьогодні ні купити, ні продати, ні поміняти, оскільки всі реєстри, які є в Україні, на сьогодні не діють, бо Крим відключений від українського реєстру. Тому зараз тут не можна нічого ні купити, ні продати. Частина людей, які тимчасово виїжджають, дають доручення ріелторам на реалізацію їхнього майна. Але не можна сказати, що масово хтось продає чи скуповує нерухомість.

Та сама ситуація із соціальними виплатами і пенсіями. Усі українські рахунки в Криму заблоковані. Стоять величезні черги у відділеннях Пенсійного фонду. Вони заробили пенсію в Україні, і як вона буде перерахована у пенсійних органах Російської Федерації, ніхто не знає.

Процес не такий простий, як видається декому з сепаратистів, які говорили, що вже з наступного дня після референдуму все буде добре і гарно. Це самообман. Ейфорія швидко мине, настане “похмілля”.

Що робити українським військовим, які залишилися вірні своїй присязі? Що робити працівникам СБУ, прокуратури, чи будуть вони працевлаштовані на території України? На ці запитання люди не мають відповіді.

Татари найбільш стурбовані і найбільш вразливі. Треба враховувати їхню історичну пам’ять, коли Сталін у 1944 році депортував усіх кримських татар із Криму.

У договорах, які укладали кримські сепаратисти у Кремлі, ми не бачили якихось гарантій щодо дотримання національних прав, релігій, традицій для населення Криму. Тут ходять напівп’яні “казачки” і “гоблінська самооборона”, які розповідають, що нам не потрібні українські дитячі садки і школи, про те, що кримські татари повинні жити у гетто і не виходити звідти.

— Пишуть, що ці “казачки” уже почали виганяти людей з хат, а не тільки погрожують...

— Вчора вони вимагали від українських військових покинути місця свого проживання. Вони нападають на журналістів, за етнічними ознаками нападають на українців, на кримських татар. Автомобілі з київськими номерами викликають велику агресію у цієї так званої кримської самооборони, чи, як їх тепер називають, “СС Сімферополя” і “СС Севастополя”. Багато людей задумується над тим, чи треба виїжджати з Криму. Усіх обурює безпорадність української влади, відсутність чітких кроків.

— Ви особисто виїжджати з Криму плануєте?

— Не виключаю, що і моїй сім’ї доведеться розглядати питання про продаж будинку в Криму і переїзду на материкову частину України. У минулому інтерв’ю “ВЗ” я уже говорив, що не бачу себе громадянином Російської Федерації — за умов такого брутального порушення усіх міжнародних норм і правил, військової агресії, яку вчинила Росія щодо України. Є батьківське житло у Тернополі. Мені було комфортно жити у Львові. Тому не виключаю, що можу стати одним із репатріантів із Криму до Львова...

А тим часом...

Крим під самопроголошеною владою може перетворитися на один із найнебезпечніших регіонів світу. Про це заявив посол ЄС Ян Томбінський.

Він нагадав, що від часу, коли 27 лютого група озброєних людей захопила урядові будівлі в Сімферополі, дедалі більше українців стають жертвами порушень прав людини.

«Серед тих порушень, про які повідомлялося, — насильницьке зникнення людей, неналежне поводження та тортури, насильницькі напади на журналістів, обмеження свободи медіа, пересування та мирних зібрань», — заявив посол.

Він висловив сум у зв’язку із загибеллю українського військовослужбовця Какуріна, якого вбили під час штурму військової частини у Сімферополі, та кримського татарина Аметова, тіло якого знайшли зі слідами тортур.

Він закликав негайно звільнити без будь-яких умов усіх викрадених активістів та військових.

«Міжнародним спостерігачам за ситуацією з правами людини, зокрема з Ради Європи, ОБСЄ та ООН, має бути надано негайний необмежений доступ до Криму», — заявив Ян Томбінський.

Схожі новини