Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Уже й донецькі сепаратисти просять вогню...

Услід за кримськими самозванцями ввести російські війська закликають й у Донецьку

Чим далі у сепаратистський ліс, тим більше дров. Водрузивши над адмінбудівлями у східних і південних регіонах російські триколори, шанувальники Росії-матушки і Путіна-батюшки лише нагуляли апетит. Тепер їм на перше сепаратистські референдуми подавай, на друге — російський чобіт, під який услід за самопроголошеною кримською владою просяться.

Кримська «спека» перекинулася на Донбас, Одесу, Харків. У Донецьку й Одесі градус напруги особливо зашкалив. У понеділок натовпи «запутінців» під командуванням самопризначених «губернаторів» штурмували тут будівлі облдержадміністрацій. Поки в адмінбудівлях тріщали по швах двері і сипалося скло, депутати обласних рад проводили позачергові сесії. У Донецьку екстрені депутатські збори завершилися ухваленим рішенням про проведення референдуму щодо статусу Донецької області. Але «вуличному губернатору» Павлу Губарєву цього видалося замало. На мітингу під стінами ОДА він озвучив звернення до Путіна. «Врятуйте нас! — бризкав слиною Губарєв. — Введіть в Донецьку область миротворчі війська!».

А ось депутатів одеської облради штурмовики на рішення про сепаратистський референдум не надихнули. Більше того, у зверненні до народу й уряду обранці прописали пункт про неприпустимість введення на територію України будь-яких іноземних військ. Хай і з третьої спроби, але рішення таки підтримали.

Попри вибухові події у Донецьку й Одесі, топ-темою залишається ситуація у Криму. Тривожні звістки про можливі криваві провокації на півострові учора відтіснили на другий план навіть новини про розгул російських військових і «бєс­прєдєл», який вони продовжують чинити, вимагаючи від українських вояків скласти зброю і здатися на милість чужинців. «Невідомі під виглядом української сторони планують убивство трьох-чотирьох російських солдатів», — таку інформацію, посилаючись на свої дані, розповсюдило у понеділок Міністерство внутрішніх справ. Намагаючись «узаконити» свою окупацію у Криму, Росія, мовляв, і перед такими кривавими «аргументами» не зупиниться. «Закликаємо вас, схаменіться, зупиніться! Майте на увазі, ситуація моніториться, вона контрольована. Усі винні, які причетні до цього, будуть покарані», — попередив провокаторів заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович.

Напередодні про можливі провокації, які розв’яжуть Кремлю руки, публічно заявили голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і відомий російський експерт, екс-радник Путіна Андрій Ілларіонов. Останній, зокрема, попередив, що до кривавих провокацій можуть залучити російських спецназівців. «На території України вже зараз перебувають кілька груп російського спецназу. Не тільки «тітушки», не тільки російські «туристи», які вивішують російські прапори на адміністраціях, а групи російського спецназу, завдання якого — відкривати вогонь і вбивати російських громадян та російських військовослужбовців на території України. Лише для того, щоб пред’явити це як доказ провокацій, — заявив Андрій Ілларіонов. — Саме так діяли російські частини на території Грузії у Південній Осетії, коли російський спецназ розстріляв російських же офіцерів, а потім тіла цих офіцерів пред’явили як докази вбивства російських миротворців грузинами».

Що у Криму вже організували, то це інформаційне «мочилово». Після захоплення невідомими кількох незалежних ресурсів добралися і до Чорноморської телерадіокомпанії. У понеділок голов­ред «Чорноморки» Олександра Квітко повідомила, що ТРК відрізали від ефіру. «Ефірним мовленням весь півострів охоплюють лише два кримські канали — Чорноморська ТРК і ДТРК «Крым». Відключивши від ефіру «Чорноморку», кримчанам не залишили права вибору. Тепер у нас у всіх має бути лише одна «правильна» думка. Кримчан змусять дивитися ДТРК «Крым», ефір якої — під жорстким контролем псевдопрем’єра Аксьонова і військових з автоматами», — написала Олександра Квітко на своїй сторінці у Facebook.

Поки кримські псевдовожді затикають рота «неугодним», брудна російська пропаганда на півострові цвіте і — тхне. У самопроголошеного прем’єра Аксьонова розмахують перед журналістами папірцями зі статистикою, скільки, мовляв, кримських військових і прикордонників вже присягли йому на вірність. Хоча хроніки з військових частин, які віддано тримають оборону, не піддаючись на шантаж і залякування, доводять «липовість» аксьоновської статистики.

Не втомлюються брехати в очі й кремлівські глашатаї. Міністр розвитку Далекого Сходу з істинно «російським» прізвищем Галушка на понеділковій зустрічі з віце-прем’єрами РФ розповідав, як не по днях, а по годинах збільшується наплив українців, які шукають прихистку у Росії. Лише за останні два тижні, звітують, за наданням притулку звернулося понад 140 тисяч українців. Найбільша міграційна активність, мовляв, у прикордонних з Україною регіонах — Бєлгородській, Ростовській, Брянській областях і Краснодарському краї. Ось тільки у своїх а-ля кисельовських сюжетах російські брехуни показують картинки не зі свого кордону, а з українсько-польського, не потрудившись навіть назву пунктів пропуску замаскувати.

А тим часом...

Стали відомі подробиці внесеного (ще 28 лютого) на розгляд російської Держдуми законопроекту, який передбачає можливість приєднання Криму до РФ. Для анексії, як прописано у депутатських пропозиціях, достатньо схвального референдуму «на території даної частини іноземної держави» або «звернення органів державної влади даної частини іноземної держави».

Кримський референдум про розширення статусу Автономії запланували на 30 березня. Проте у Центрвиборчкомі наполягають, що правової бази для його проведення немає. «Жоден із чинних в Україні законів не визначає порядку проведення місцевих референдумів», — заявляють у ЦВК. Старий закон, який передбачав організацію місцевих референдумів, вже нечинний, а новий з такими положеннями ще не ухвалили.

Схожі новини