Передплата 2024 «Добра кухня»

Така їй випала квота...

Призначення Ірини Сех на посаду голови Львівської облдержадміністрації неоднозначно сприйняли політики і майданівці

З понеділка, 3 березня, у Львові чекали представлення нового голови Львівської ОДА — першої жінки-губернатора за всю історію Львівщини, члена ВО “Свобода” Ірини Сех. Однак учора Ірина Ігорівна з Києва так і не приїхала — як пояснив журналісту “ВЗ” голова Львівської обласної ради Петро Колодій, ще триває оформлення низки документів. Представлення новопризначеного голови ЛОДА відбудеться у вівторок, ближче до вечора.

Громадськість і політики неоднозначно сприйняли Ірину Сех у новій іпостасі. Як ідеться на Фейсбук-сторінці львівського Євромайдану, Ірина Сех на установчому засіданні львівського осередку ВО “Майдан” відмовилась навіть ставити на обговорення включення до робочої групи представників від молоді та студентства, які організували львівський Євромайдан. “Про це, а також про інше, пані Ірина повинна розповісти львів’янам на Майдані. Вважайте це офіційним запрошенням на віче”, — йдеться у повідомленні. Також із проханням призначити на посаду голови ЛОДА відомого підприємця Ярослава Рущишина до в.о. президента Олександра Турчинова та прем`єр-міністра Арсенія Яценюка звернулися спочатку низка народних депутатів України, а потім і група відомих громадських діячів Львова (Мирослав Маринович, Тарас Возняк, Ярослав Грицак, Олесь Пограничний, Олег Кузан, Богдан Панкевич, Віталій Загайний, Андрій Худо).

Ірина Сех — чотирнадцятий голова ЛОДА за період незалежності України. Не треба бути пророком, щоб спрогнозувати, що їй з перших днів буде надзвичайно важко у новому кріслі. Революція, майже зруйнована господарка області, несприйняття її кандидатури авторитетними людьми, брак господарського досвіду...

Анатолій РОМАНЮК, політолог

Призначення Ірини Сех є політичне. Львівська область відійшла у квоту партії ВО “Свобода” і саме вона визначала, хто буде головою обласної адміністрації. Що це означає для області?

Пані Ірина має досвід політичної діяльності, має прихильників і критиків. У неї незначний досвід управлінської і господарської діяльності. Відповідно, результативність буде залежати від того, яких людей вона набере в команду.

Наскільки голова ЛОДА долатиме проблеми, які не подолали її попередники? Наскільки зуміє боротися з корупцією, яку вона критикувала і яку не сприймає більшість населення? Наскільки вона зуміє бути нейтральною у питанні найближчих виборів? Фактично через сто днів після призначення голови ЛОДА нас чекають президентські вибори. І у цьому році, як прогнозують багато експертів, відбудуться парламентські і місцеві вибори. Тобто наскільки обласна адміністрація зуміє бути нейтральною структурою і не спробувати використати адмінресурс і можливості обласного бюджету для підтримки своїх кандидатів.

Оцінкою роботи голови ЛОДА є кількість інвестицій, які підуть у Львівську область. Якщо це буде зроблено, тоді можна говорити про ефективну роботу.

Андрій РІКОТА, депутат Львівської міської ради (ВО “Свобода”)

Зараз будуємо вертикаль влади по всій країні, влада бере на себе відповідальність, призначає певних осіб на ті чи інші посади. Є програма дій уряду, є призначений губернатор, який у цій площині працюватиме. Потрібно мати терпіння і вичекати певний період, після чого давати оцінку. Будемо сподіватися, новий губернатор, маючи наполегливий характер, виконає ці завдання. Також свої завдання має і громада. Бо розуміємо, що не тільки губернатор може впливати на умови ведення бізнесу.

Щодо звернення депутатів, громади про призначення Рущишина. Таке звернення — для мене неоднозначний документ. Це елемент боротьби за владу тих людей, які ставили підписи під цим документом. Він не представляє абсолютну більшість думок львів’ян. Щоб не вносити деструктив і в так нестабільну ситуацію в Україні, треба допомогти, дати якісь напрацювання, поради новопризначеному губернатору і його команді. А у випадку невідповідної роботи — дати оцінку.

Схожі новини