Передплата 2024 «Добра кухня»

Фотографа Мар’яна Гавриліва рятують усім миром

Львів’яни об’єднуються, аби підтримати побитого «беркутівцями» і засудженого фотографа Мар’яна Гавриліва. 35-річного львів’янина разом з іншими активістами 22 січня затримав «Беркут» під час сутичок у Києві на вулиці Грушевського.

Мар’ян лише фотографував. Зараз він у важкому стані в Олександрівській лікарні Києва, йому необхідна операція. Терміново з Польщі приїхав його брат Михайло Гаврилів (він завершує навчання на філософа-теолога). Небайдужі підключилися до групи у соцмережах «Спільнота підтримки фотографа Мар’яна Гавриліва». У суботу, 1 лютого, Михайло та його 63-річна мама, пані Галина, виїхали на Київ, щоб допомогти рідній людині. Напередодні у Львові Михайло Гаврилів розповів журналісту «ВЗ» про обставини затримання брата.

Мар’ян Гаврилів співпрацював як фотограф із багатьма фірмами і громадськими організаціями, зокрема «Українська молодь — Христові», де працював і як волонтер. Має дружину Інну, яка родом із Над­вірної, і дворічного синочка Юстина. Коли почалася революція гідності, Мар’ян із друзями поїхав у Київ на Євромайдан.

«22 січня він задзвонив мені, сказав, що перебував на вулиці Грушевського, сфотографував дуже багато забороненої зброї і набоїв, якими стріляють міліціонери і «Беркут» по людях, — розповідає Михайло. — Пізніше задзвонив, що вже на головному Євромайдані з колегами п’ють чай, все добре. Потім я побачив по телебаченню, що знову почалися сутички на Грушевського. Дзвоню до нього, він каже, що вони біжать на Грушевського, там знову щось почалося, буде фотографувати. А потім передзвонив із іншого телефону, який був у нього захований. Сказав, що його і ще двадцятьох активістів заатакували гранатами, збили з ніг, зловили і затягли в автозак. Ноги у всіх печуть, постраждали від гранат. Потім мені повідомили інші люди, з Надвірної, депутати і активісти, які бачили, що він не брав жодної участі у бойових діях, лише фотографував події. Фотограф із Норвегії сфотографував, а потім переслав нам фото, на якому «Беркут» затримує Мар’яна».

Саме тоді «Беркут» затримав і козака Михайла Гаврилюка, якого потім катували голим на морозі. Мар’ян подзвонив братові з автозаку, сказав, що з ним ще двадцятеро людей, усі по пояс голі. Сказав, що їх били, рвали вишиванки, роздягали. З нього також зірвали вишиванку. Розповідав, що люди, які разом із ним, непритомніють, особливо старші. Зауважив, що силовики розмовляють якоюсь дивною мовою — не російською, не українською, а жаргоном, яким розмовляють зеки. Пізніше брат Михайло довідався, що «Беркут» вміє розмовляти мовою ув’язнених і користується нею, щоб їх не зрозуміли.

Мар’яна та інших в автозаку повезли за місто, десь у полях роздягали і били. Потім завезли в Оболонський райвідділ міліції. Він повідомив братові, що дзвонить останній раз, бо їх зараз будуть перевіряти і телефон заберуть. Михайло подзвонив на Євромайдан-SOS, до справи підключилася Спілка адвокатів. Адвокат Олена Сказко поїхала в Оболонський РВ, зустрілася з Мар’яном. Повідомила, що з усіх людей, які туди доїхали (з їхньої групи затриманих зникли двоє людей), Мар’ян у найгіршому стані. Домоглася, щоб його відправили у лікарню, хоча силовики і заперечували. У лікарні підтвердили тільки перелом носа. Потім у лікарню прийшли професор Ольга Богомолець, нардепи Леся Оробець, Марія Матіос, приватні лікарі, які обстежували постраждалих. Підтвердили, що в багатьох з них струс мозку, в тому числі і в Мар’яна Гавриліва. Переламаний ніс дав ускладнення на зір. Треба терміново зробити операцію на ніс, щоб кістки не зрослися неправильно.

Суд, що відбувся 24 січня, призначив Мар’яну Гавриліву запобіжний захід — два місяці арешту. 5 лютого о 15.00 в Апеляційному суді Києва (вул. Солом’янська, 2-а) має відбутися над ним суд. Активісти просять усіх прийти і підтримати невинно постраждалого. «Хоча який може бути Апеляційний суд? — обурюється Михайло. — Активісти не підпадають під жодну кримінальну статтю. В усіх країнах, де були масові заворушення, активістів, якщо і заарештовували, то декілька годин тримали і відпускали. Бо це не злочин, а висловлення своєї громадянської позиції. Людей викрали, ув’язнили, а тепер, як сомалійські пірати, влаш­товують торг — за звільнення заручників вимагають виконання якихось своїх вимог. Це порушення усіх міжнародних юридичних норм».

А тим часом…

Інтернет-спільнота підтримки Мар’яна Гавриліва назбирала вже понад 94 тисячі гривень на лікування постраждалого. Професор Ольга Богомолець просить відгукнутися усіх поранених на Грушевського, Інститутській, які потребують реабілітації та лікування за кордоном. «Маємо можливість організувати ваше лікування у Польщі, Чехії, Америці. Потрібно прислати контактні дані!» — пише Ольга Богомолець.

Схожі новини